Obornik jak i kiedy stosować?

Obornik jak i kiedy stosować?

2 komentarzy

Nawozy naturalne

Panująca obecnie moda na ekologię wkroczyła również do ogrodów, przywracając do łask niedoceniane i w ostatnich latach nieco zapomniane nawozy organiczne. Dzięki nim można ograniczyć wykorzystanie sztucznych nawozów mineralnych i uprawiać znacznie zdrowsze oraz smaczniejsze warzywa oraz owoce. Również rośliny ozdobne lepiej znoszą i przyswajają naturalne składniki pokarmowe, niż ich sztuczne odpowiedniki, dlatego lepiej rosną i bujniej kwitną. 

Obornik jako najlepszy nawóz organiczny

Niezaprzeczalnym liderem wśród naturalnych nawozów jest z oczywiście obornik. Ten niezwykle wartościowy i cenny nawóz jest skarbnicą najważniejszych związków organicznych oraz mikro i makroelementów, niezbędnych roślinom do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W skład obornika wchodzi głównie azot, potas, fosfor, wapń i magnez, ale także mikroelementy (np.: bor, miedź, siarka, mangan) oraz substancje organiczne (np. słoma), które z czasem przekształcają się w próchnicę i poprawiają strukturę gleby. Nie bez znaczenia jest również obecność ważnych mikroorganizmów (np. pożytecznych bakterii), które odpowiadają za prawidłowy przebieg różnych procesów chemicznych (np. rozkład związków organicznych na składniki łatwiejsze do wykorzystania przez rośliny) oraz sprzyjają rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej w glebie. Niestety, dobrej jakości obornik jest obecnie dość trudno dostępny, a poza tym korzystanie z niego wymaga czasu i sporych nakładów pracy. Jeśli jednak zależy nam na plonach dobrej jakości i pięknych, zdrowych roślinach ozdobnych, warto spróbować go zdobyć, tym bardziej, że takie nawożenie może wystarczyć nawet na 2-3 lata, gdyż tyle czasu trwa całkowity rozkład obornika w glebie. W I roku rośliny wykorzystują z niego ok. 50-60 % składników pokarmowych, w II ok. 20-30 %, w III ok. 10 %, a w IV ok. 5%.

Rodzaje i sposoby przechowywania obornika

Obornik to nic innego jak odchody zwierząt (płynne i stałe), wymieszane ze ściółką. Jego wartość użytkowa zależy więc od tego, spod jakich zwierząt pochodzi i jaka była ich dieta oraz w jaki sposób był przechowywany. Najczęściej w uprawach ogrodniczych korzysta się z obornika bydlęcego lub świńskiego, które są stosunkowo wilgotne i nie zawierają nadmiernych ilości azotu. Obornik koński również ma swoje zastosowanie w ogrodnictwie, ale głównie jako surowiec do ogrzewania podłoża w szklarniach, inspektach i tunelach, gdyż szybko się zagrzewa i zawiera dość dużo związków azotu.

Ponieważ obornik jest nawozem bardzo mocnym i skoncentrowanym, nie powinno się go używać w postaci świeżej tylko przekompostowanej. Należy jednak pamiętać, że źle przechowywany łatwo traci część swoich składników (np. azotu), które w zetknięciu z powietrzem utleniają się lub wraz z deszczem wypłukują. Dlatego jeśli planujemy jego przechowywanie (tylko w specjalnych, betonowych pojemnikach tzw. gnojowicach) powinien być ułożony w zwartą, zbitą pryzmę i przykryty np. plandeką.

Kompostowanie pozwala natomiast na rozłożenie się części związków mineralnych na składniki lepiej przyswajane dla roślin. 

Obornik

Obornik

Terminy i sposoby użycia obornika

Z powodu szybkiej utraty składników, gotowy do użycia obornik, zaraz po przywiezieniu na działkę należy rozrzucić po powierzchni gleby i od razu przekopać, mieszając go z ziemią na głębokość ok. 15-20 cm.. Pod uprawę warzyw zaleca się nawożenie obornikiem w ilości 20-40 kg. na 10 m2 (więcej na gleby lekkie, mniej na ciężkie). Najodpowiedniejszą porą do jego zastosowania jest jesień (jednak nie później, niż do 30 XI), gdyż dodany do podłoża wiosną, źle wpływa na wzrost i rozwój roślin. Niektóre gatunki warzyw i roślin ozdobnych nie lubią też gleb świeżo nawiezionych obornikiem, gdyż wtedy znacznie pogarsza się ich jakość i źle się rozwijają. Należą do nich głównie marchew, pietruszka, burak, rzodkiewka i pomidory oraz lawendy, groszki pachnące, irysy, które lepiej uprawiać w drugim lub nawet trzecim roku po oborniku. Jedynie warzywa bardzo żarłoczne, lubiące zasobne i próchnicze gleby (np. kalafiory, kapusta, ogórki czy selery), można uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Wiosną (najwcześniej w marcu) możemy wykorzystać jedynie dobrze rozłożony i przekompostowany obornik, na którym posadzimy późne warzywa o długim okresie wegetacji np. późną kapustę, seler, ziemniaki czy por.

Obornik

Obornik

Inna postać obornika

Modną ostatnio wersją obornika jest jego postać suszona lub granulowana, znacznie łatwiejsza w stosowaniu. Dodatkową zaletą tak przetworzonego obornika jest również brak przykrego zapachu (szczególnie w przypadku wersji granulowanej), charakterystycznego dla świeżego nawozu. Należy jednak pamiętać, aby nie kupować nawozu z niepewnego źródła, bo może sie okazać, że z naturalnym obornikiem niewiele będzie miał wspólnego.   

Obornik

Obornik

Obornik suszony

Obornik suszony został wcześniej poddany kompostowaniu, dlatego można go zastosować przed siewem roślin (w ilości ok. 0,5-1 l na m2), przekopując z podłożem na głębokość ok. 10 cm. lub też rozrzucić pomiędzy roślinami na powierzchni gleby cienką warstwę, zalewając ją następnie wodą. Taka forma obornika nadaje się zarówno do nawożenia warzyw i roślin ozdobnych jak i drzew owocowych, krzewów czy trawników.

Obornik granulowany

Obornik granulowany jest bardziej skoncentrowany od suszonego, dlatego należy go stosować punktowo lub po rozcieńczeniu wodą, zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi na opakowaniu. Nadje się pod większość upraw, szczególnie dla roślin wymagających oraz na jałowe podłoża.

Autor: Katarzyna Józefowicz

Źródła:
1.    „ABC ogrodnictwa” PWR i L W-wa 1978r. – praca zbiorowa
2.    „Działka, moje hobby” praca zbiorowa PWRiL W-wa 1982r.
3.    „Działkowiec” 9/08 „Nawożenie organiczne inaczej” str. 62 mgr K. Pitura
4.    Wikipedia

czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: Zbyszek, Tytuł: Nawóz koński

    Konie produkują nawóz w stajni. Obornik produkująkrowy w oborze.

  2. Dodał: , Tytuł:

    W zeszłym roku zakupiłam granulowany obornik owczy, ponieważ nie zużyłam wszystkiego, przechowałam resztę w szczelnym plastikowym pojemniku. Na oborniku pojawił się biały nalot Z czego wynika ten nalot i czy obornik nadaje się jeszcze do użycia?

Dodaj swój komentarz

Zobacz także