Newsletter serwisu


Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Trochę podobny do brokułu, trochę do kapusty. Przeważnie spotykany jest w kolorze białym, chociaż nie jest to regułą. Ma wielu fanów, lecz nie przez wszystkich jest lubiany. Kalafior, bo o nim mowa, to bardzo ciekawa roślina, należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest już od wielu wieków, a ponieważ spotykana jest jedynie w uprawie, nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi. Kalafior łączy w sobie delikatny smak oraz niską kaloryczność. Stosowany może być do wielu potraw, a nawet jedzony na surowo, chociaż wtedy nie jest taki smaczny.

Jak to wygląda?

Jadalną częścią kalafiora jest tak zwana róża. Przeważnie ma ona kolor biały, chociaż może mieć również inne barwy. Osadzona jest na bardzo skróconym pędzie głównym. Składa się z ogromnej ilości pędów kwiatostanowych, które są mięsiste i zbite, dzięki czemu wspaniale nadają się do gotowania. W dolnej jej części pojawiają się zielone, duże liście, okrywające dookoła część jadalną.

Jeżeli w odpowiednim momencie nie zerwiemy kalafiora, na obrzeżach róży pojawiają się pędy kwiatostanowe, na których dostrzec można nieduże, żółtawe kwiaty, po przekwitnięciu których pojawia się łuszczyna.



Uprawa kalafiora

Podobnie jak przy brokułach, tak również kalafior może być wykorzystywany do uprawy wiosennej, letniej oraz jesiennej, w zależności od zastosowanej odmiany. Na miejsce, w którym będą rosły kalafiory wybieramy tereny o glebie żyznej, próchniczej oraz wilgotnej. Sama roślina odporna jest na niskie temperatury, jednak część jadalna nie bardzo. Przy przymrozkach lub w bardzo upalne dni, różna może zżółknąć oraz utracić swoje witaminy. Dodatkowo przy niskich wskazaniach termometrów plony mogą ulegać zmniejszeniu, dlatego też w takich sytuacjach należy chronić je włókniną. Unikamy również wiatru, który negatywnie wpływa na wielkość zbiorów.

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior nie może być uprawiany na tym samym stanowisku kilka lat pod rząd, a nawet przez kilka lat od ostatnich zbiorów. Najodpowiedniejsze jest stanowisko, na którym rok wcześniej był stosowany obornik, a warzywa te nie były uprawiane już przynajmniej przez trzy lata. W czasie wzrostu potrzebne będzie jeszcze dwukrotne nawożenie nawozami mineralnymi.

Nasiona wysiewamy do skrzynek i przechowujemy w temperaturze około 13 - 15 stopni, aż do uzyskania odpowiednich rozmiarów do rozsady, co nastąpi po około dwóch miesiącach. Rośliny sadzimy w rozstawie co 40 - 45 centymetrów zarówno pomiędzy rzędami, jak również w samym rzędzie. Terminy uzależnione są od uprawy, na jaką się decydujemy. Jeżeli zbiory mają być wczesne, nasiona wysiewamy w lutym, zbiory letnie wiążą się z wysiewem na przełomie maja i czerwca, natomiast zbiory jesienne następują z kalafiorów wysianych w lipcu.

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Zbiory i przechowywanie

Zbiór kalafiora odbywa się wtedy, kiedy róże są już w pełni wykształcone. Wyjątkiem mogą być odmiany późne, które nie zdążą jeszcze odpowiednio wyrosnąć do czasu, kiedy nastąpią pierwsze przymrozki. Warzywa te nie mogą przebywać w czasie ujemnych lub bardzo niskich temperatur, gdyż zżółkną, a w skrajnych przypadkach przemarzną, dlatego też ścinamy je nie w pełni wykształcone.

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Odmiany kalafiora

Wyróżniamy bardzo dużo różnych odmian kalafiora o róży białej, które spotykane są w uprawach. Mogą one mieć różne wielkości główek, od 250 gram do ponad 2 kilogramów, a także charakteryzować się różnymi warunkami uprawy. Poniżej jednak przedstawiamy inne ciekawe odmiany, z którymi nie zawsze można spotkać się w sklepach z warzywami, a ich nasiona są do nabycia w sklepach ogrodniczych.

Kalafior o róży fioletowej - odmiana kalafiora, która polecana jest przede wszystkim do uprawy na zbiór jesienny. Róże mają bardzo intensywny, fioletowy kolor, dzięki czemu nadają bardzo oryginalnego wyglądu każdej przyrządzonej z nich potrawie. W smaku są trochę bardziej pikantne, niż ich biała kuzynka.

Kalafior o róży zielonej - odmiana również polecana do uprawy na zbiór jesienny. Nie ma problemów z sadzeniem w naszym klimacie. Róże mają intensywny, zielony kolor, nawet po ugotowaniu. W smaku są delikatne, trochę przypominające brokuł, trochę kalafior.

Kalafior o róży żółtej lub pomarańczowej - podobnie jak poprzednicy, uprawiany jest przede wszystkim na zbiór późny. Bez problemu dojrzewa w naszych krajowych warunkach. Żółta lub pomarańczowa barwa róż nie znika nawet po obróbce termicznej. Odmiany dość plenne.

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Wartości odżywcze kalafiora

Kalafior jest warzywem bardzo mało kalorycznym. W 100 gramach zawiera tylko około 20 kcal, zatem w jednej, średniej wielkości sztuce można spodziewać się do około 200 kcal. Ponadto w każdych 100 gramach kalafiorowej róży odnajdziemy około 5 gram węglowodanów, 2,5 grama białka oraz 2,4 grama błonnika. Tłuszczu praktycznie nie ma (około 0,2g/100g).

Warto zainteresować się witaminami oraz mikroelementami zawartymi w kalafiorach. Zawiera dużo witaminy C, a także K, B6 oraz B9. Dodatkowo posiada trochę manganu, potasu, nieco mniej żelaza oraz magnezu.


Z czym to się je?

Ze względu na to, iż roślina ta jest znana już od setek lat, znane również są przeróżne jej zastosowania. W najprostszej wersji do spożycia wystarczy ugotować wyczyszczone róże w osolonej wodzie. Wspaniale smakują z zasmażaną bułką tartą. Ponadto najpopularniejsze wykorzystanie kalafiora to: zupa kalafiorowa, sałatka z kalafiorem, kalafiory w cieście, risotto z kalafiorem, zapiekanki z kalafiorem oraz kalafior zapiekany.

Kalafior jest bardzo popularnym warzywem, które można wykorzystywać na setki przeróżnych sposobów. Duża ilość witamin oraz bardzo mała kaloryczność sprawiają, iż powinien on znajdować się regularnie w naszej diecie. Dodatkowo jest lekkostrawny, co jeszcze bardziej zwiększa jego atrakcyjność. Używając do celów kulinarnych odmian o kolorowych różach nie tylko zwiększymy oryginalność naszych potraw, ale również chętniej sięgają po nie nasze dzieci.

Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]