Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Skomentuj artykuł

Trochę podobny do brokułu, trochę do kapusty. Przeważnie spotykany jest w kolorze białym, chociaż nie jest to regułą. Ma wielu fanów, lecz nie przez wszystkich jest lubiany. Kalafior, bo o nim mowa, to bardzo ciekawa roślina, należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest już od wielu wieków, a ponieważ spotykana jest jedynie w uprawie, nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi. Kalafior łączy w sobie delikatny smak oraz niską kaloryczność. Stosowany może być do wielu potraw, a nawet jedzony na surowo, chociaż wtedy nie jest taki smaczny.

Jak to wygląda?

Jadalną częścią kalafiora jest tak zwana róża. Przeważnie ma ona kolor biały, chociaż może mieć również inne barwy. Osadzona jest na bardzo skróconym pędzie głównym. Składa się z ogromnej ilości pędów kwiatostanowych, które są mięsiste i zbite, dzięki czemu wspaniale nadają się do gotowania. W dolnej jej części pojawiają się zielone, duże liście, okrywające dookoła część jadalną.

Jeżeli w odpowiednim momencie nie zerwiemy kalafiora, na obrzeżach róży pojawiają się pędy kwiatostanowe, na których dostrzec można nieduże, żółtawe kwiaty, po przekwitnięciu których pojawia się łuszczyna.



Uprawa kalafiora

Podobnie jak przy brokułach, tak również kalafior może być wykorzystywany do uprawy wiosennej, letniej oraz jesiennej, w zależności od zastosowanej odmiany. Na miejsce, w którym będą rosły kalafiory wybieramy tereny o glebie żyznej, próchniczej oraz wilgotnej. Sama roślina odporna jest na niskie temperatury, jednak część jadalna nie bardzo. Przy przymrozkach lub w bardzo upalne dni, różna może zżółknąć oraz utracić swoje witaminy. Dodatkowo przy niskich wskazaniach termometrów plony mogą ulegać zmniejszeniu, dlatego też w takich sytuacjach należy chronić je włókniną. Unikamy również wiatru, który negatywnie wpływa na wielkość zbiorów.

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior nie może być uprawiany na tym samym stanowisku kilka lat pod rząd, a nawet przez kilka lat od ostatnich zbiorów. Najodpowiedniejsze jest stanowisko, na którym rok wcześniej był stosowany obornik, a warzywa te nie były uprawiane już przynajmniej przez trzy lata. W czasie wzrostu potrzebne będzie jeszcze dwukrotne nawożenie nawozami mineralnymi.

Nasiona wysiewamy do skrzynek i przechowujemy w temperaturze około 13 - 15 stopni, aż do uzyskania odpowiednich rozmiarów do rozsady, co nastąpi po około dwóch miesiącach. Rośliny sadzimy w rozstawie co 40 - 45 centymetrów zarówno pomiędzy rzędami, jak również w samym rzędzie. Terminy uzależnione są od uprawy, na jaką się decydujemy. Jeżeli zbiory mają być wczesne, nasiona wysiewamy w lutym, zbiory letnie wiążą się z wysiewem na przełomie maja i czerwca, natomiast zbiory jesienne następują z kalafiorów wysianych w lipcu.

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

Kalafior - uprawa, odmiany zastosowanie

czytaj dalej...

Zobacz także

Kategorie

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz