Newsletter serwisu



Poradnik ogrodniczy serwisu

Warzywa w ogrodzie - 95 artykułów

Warzywa w ogrodzie

Kapusta pekińska - uprawa, odmiany i choroby

Kapusta pekińska to popularne warzywo, powszechnie wykorzystywane w kuchni, jednak już nie tak popularne w uprawie, zwłaszcza amatorskiej. Taka sytuacja wynika z faktu, że uprawa kapusty pekińskiej nie jest tak łatwa jak np. marchwi, pietruszki czy też buraków ćwikłowych. Aby osiągnąć sukces w jej uprawie należy zapoznać się z jej p więcej...

 

Kalarepa – wartości odżywcze, kalorie i uprawa

Kalarepka to bardzo zdrowe i smaczne warzywo z rodziny kapustowatych, które w ostatnich latach zostało nieco zapomniane. Warto jednak ponownie się nim zainteresować i powrócić do jego uprawy, gdyż kalarepa jest nie tylko smaczna, ale również bogata w szereg cennych składników odżywczych. Nadaje się do jedzenia zarówno na surowo (czego więcej...

 

Burak czerwony

Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, jest rośliną warzywną z rodziny komosowatych, którego częścią użytkową jest przede wszystkim duży, kulisty korzeń spichrzowy. Poza tym do spożycia nadają się młode liście z korzeniami nazywane botwiną. Swoją barwę burak zawdzięcza obecności naturalnych substancji o nazwie betacyjany (głó więcej...

 

Kapusta głowiasta

Pod nazwą kapusta kryje się ponad 30 gatunków roślin, z których wiele uprawia się jako rośliny użytkowe. Mimo iż do rodzaju można zaliczyć kilka dobrze nam znanych warzyw, najbardziej popularną w Polsce kapustą jest bez wątpienia kapusta głowiasta (Brassica oleracea L. var. capitata L.). Prawdopodobnie większość z nas kojarzy ją więcej...

 

Właściwości chrzanu

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) jest rośliną warzywną z rodziny kapustowatych, o cennych właściwościach przyprawowych i leczniczych. Korzenie kilkuletnich roślin osiągają długość nawet kilkudziesięciu centymetrów. Z zewnątrz pokryte są one kremowożółtą lub jasnobrązową skórką, a w środku znajduje się biały, włókn więcej...

 

 

Gorczyca czarna

Gorczyca czarna nazywana również kapustą czarną, jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Rośnie ona dziko na polach, brzegach rzek oraz w zaroślach i rowach. Nazwa „gorczyca” związana jest z gorzkim smakiem obecnej w roślinie synapiny – glikozydu izosiarkocyjanowego będącego głównym składnikiem olejku gor więcej...

 

Kiszenie kapusty

Trudno byłoby sobie wyobrazić tradycyjną, polską kuchnię bez udziału kiszonej kapusty. Jest ona przecież jednym z podstawowych składników wspaniałego bigosu, góralskiej kwaśnicy, klasycznego kapuśniaku, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy kapusty z grochem. Z jej udziałem przyrządza się też rozmaite sałatki i surówki. więcej...

 

Marchew zwyczajna - uprawa i pielęgnacja

Marchew zwyczajna to jedna z najpopularniejszych roślin, jakie można spotkać w prawie każdym ogrodzie warzywnym. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i zdrowa. Dodatkowo znanych jest bardzo dużo jej odmian, dzięki czemu każdy z nas dobierze odpowiednią, przystosowaną do indywidualnych potrzeb i upodobań. Uprawa oraz pielęgnacja więcej...

 

Kukurydza – wartości odżywcze, właściwości i kalorie

Kukurydza jest jedną z najstarszych roślin zbieranych przez człowieka w stanie dzikim. Częścią użytkową kukurydzy jest kolba – owoc złożony z licznych mięsistych ziarniaków barwy złocistożółtej. Jest ona bardzo chętnie spożywana przez Polaków po ugotowaniu w całości lub w formie pojedynczych ziarenek zakonserwowanych w s więcej...

 

Uprawa arbuza

Arbuz nazywany inaczej kawonem jest soczystym owocem, którym uwielbiamy się objadać w upalne, letnie dni. Jego czerwony, żółty lub zielony miąższ jest często serwowany na surowo lub w postaci sorbetów, owocowych sałatek, orzeźwiających soków albo napojów alkoholowych. Co ciekawe arbuz ma dużo cukru i nie jest bogaty w składniki od więcej...

 

Jarmuż

Jarmuż jest roślina dwuletnią i odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jarmuż był uprawiany w średniowieczu w Europie Środkowej. Obecnie przechodzi renesans i wraca na polskie stoły. W 1. roku uprawy wytwarza się gruba łodyga, która wyrasta do 110 cm długości. Liście jarmużu są jadalne i bardzo dekoracyjne: mają kształt owalny lu więcej...

 

Kalarepa – uprawa i właściwości

Kalarepa – Brassica oleracea var. gongylodes – jest rośliną należącą do grupy warzyw kapustnych. Jest rośliną dwuletnią, w uprawie jednoroczną. W pierwszym roku wytwarza łodygę i rozetę liści, a w drugim silnie rozgałęziony pęd kwiatostanowy. Jej częścią użytkową jest zgrubiała, mięsista łodyga o kulistym kształ więcej...

 

Kukurydza cukrowa

Kukurydza cukrowa jest bardzo chętnie spożywanym warzywem przez Polaków. Kukurydza cukrowa (Zea mays subsp. mays) należy do grupy odmian kukurydzy zwyczajnej (Zea mays) o nazwie Saccharata. Szacuje się, że Polak zjada rocznie 0,5 kg kukurydzy cukrowej i widoczny jest trend wzrostowy. więcej...

 

Ogórki kiszone - sprawdzony przepis

Zdecydowanie jedna z najbardziej znanych przekąsek znanych w kuchni Polskiej, jak również w niektórych kuchniach krajów Europy centralnej i wschodniej. Chociaż ogórek kiszony u nas jest wielbiony, a niektóre potrawy nie mają prawa bytu bez jego współistnienia, na zachodzie, a także wśród krajów dalekiego wschodu, uważany jest za pro więcej...

 

Karczoch

Karczoch to roślina, która w Polsce jest wciąż bardzo mało znana i jednocześnie niedoceniana. Chociaż w niektórych krajach Europy zachodniej oraz w Ameryce Północnej jest lubiany i uprawiany już od wielu wieków, u nas nigdy nie doczekał się takiej popularności. Oryginalna ozdoba ogrodów, a jednocześnie smakołyk w kuchni, który ni więcej...

 

« poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 następna »

Poradnik ogrodniczy

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2015 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]