Warzywa w ogrodzie - 95 artykułów

Warzywa w ogrodzie

Architektura Ogrodowa (94)Trawnik (26)Storczyki (11)Róże (22)Rośliny na balkonie (39)Rośliny na parapecie (59)Rośliny lecznicze (57)Zielnik (51)Oczko wodne (23)Zwierzęta w ogrodzie (20)Owoce (74)Warzywa w ogrodzie (95)Park (25)Skalnik (12)Drzewa kwitnące (23)Drzewa iglaste (50)Drzewa owocowe (59)Drzewa liściaste (58)Krzewy kwitnące (56)Krzewy ozdobne (77)Krzewy owocowe (50)Żywopłot (20)Basen (5)Rośliny pnące (20)Ochrona roślin (81)Nawożenie roślin (25)STOP komarom (9)Hortensje (10)

  • Kapusta pekińska - uprawa, odmiany i choroby
    Kapusta pekińska - uprawa, odmiany i choroby

    Kapusta pekińska to popularne warzywo, powszechnie wykorzystywane w kuchni, jednak już nie tak popularne w uprawie, zwłaszcza amatorskiej. Taka sytuacja wynika z faktu, że uprawa kapusty pekińskiej nie jest tak łatwa jak np. marchwi, pietruszki czy też buraków ćwikłowych. Aby osi

    Przeczytaj więcej...
  • Kalarepa – wartości odżywcze, kalorie i uprawa
    Kalarepa – wartości odżywcze, kalorie i uprawa

    Kalarepka to bardzo zdrowe i smaczne warzywo z rodziny kapustowatych, które w ostatnich latach zostało nieco zapomniane. Warto jednak ponownie się nim zainteresować i powrócić do jego uprawy, gdyż kalarepa jest nie tylko smaczna, ale również bogata w szereg cennych składników odż

    Przeczytaj więcej...
  • Burak czerwony
    Burak czerwony

    Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, jest rośliną warzywną z rodziny komosowatych, którego częścią użytkową jest przede wszystkim duży, kulisty korzeń spichrzowy. Poza tym do spożycia nadają się młode liście z korzeniami nazywane botwiną. Swoją barwę burak zawdzięcza obecności na

    Przeczytaj więcej...
  • Kapusta głowiasta
    Kapusta głowiasta

    Pod nazwą kapusta kryje się ponad 30 gatunków roślin, z których wiele uprawia się jako rośliny użytkowe. Mimo iż do rodzaju można zaliczyć kilka dobrze nam znanych warzyw, najbardziej popularną w Polsce kapustą jest bez wątpienia kapusta głowiasta (Brassica oleracea L. var. capit

    Przeczytaj więcej...
  • Właściwości chrzanu
    Właściwości chrzanu

    Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) jest rośliną warzywną z rodziny kapustowatych, o cennych właściwościach przyprawowych i leczniczych. Korzenie kilkuletnich roślin osiągają długość nawet kilkudziesięciu centymetrów. Z zewnątrz pokryte są one kremowożółtą lub jasnobrązową skó

    Przeczytaj więcej...
  • Gorczyca czarna
    Gorczyca czarna

    Gorczyca czarna nazywana również kapustą czarną, jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Rośnie ona dziko na polach, brzegach rzek oraz w zaroślach i rowach. Nazwa „gorczyca” związana jest z gorzkim smakiem obecnej w roślinie synapiny – glikozydu izosiar

    Przeczytaj więcej...
  • Kiszenie kapusty
    Kiszenie kapusty

    Trudno byłoby sobie wyobrazić tradycyjną, polską kuchnię bez udziału kiszonej kapusty. Jest ona przecież jednym z podstawowych składników wspaniałego bigosu, góralskiej kwaśnicy, klasycznego kapuśniaku, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy kapusty z grochem. Z jej udział

    Przeczytaj więcej...
  • Marchew zwyczajna - uprawa i pielęgnacja
    Marchew zwyczajna - uprawa i pielęgnacja

    Marchew zwyczajna to jedna z najpopularniejszych roślin, jakie można spotkać w prawie każdym ogrodzie warzywnym. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i zdrowa. Dodatkowo znanych jest bardzo dużo jej odmian, dzięki czemu każdy z nas dobierze odpowiednią, przystosowaną do in

    Przeczytaj więcej...
  • Uprawa arbuza
    Uprawa arbuza

    Arbuz nazywany inaczej kawonem jest soczystym owocem, którym uwielbiamy się objadać w upalne, letnie dni. Jego czerwony, żółty lub zielony miąższ jest często serwowany na surowo lub w postaci sorbetów, owocowych sałatek, orzeźwiających soków albo napojów alkoholowych. Co ciekawe

    Przeczytaj więcej...
  • Jarmuż
    Jarmuż

    Jarmuż jest roślina dwuletnią i odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Jarmuż był uprawiany w średniowieczu w Europie Środkowej. Obecnie przechodzi renesans i wraca na polskie stoły. W 1. roku uprawy wytwarza się gruba łodyga, która wyrasta do 110 cm długości. Liście jarmużu są ja

    Przeczytaj więcej...
  • Kalarepa – uprawa i właściwości
    Kalarepa – uprawa i właściwości

    Kalarepa – Brassica oleracea var. gongylodes – jest rośliną należącą do grupy warzyw kapustnych. Jest rośliną dwuletnią, w uprawie jednoroczną. W pierwszym roku wytwarza łodygę i rozetę liści, a w drugim silnie rozgałęziony pęd kwiatostanowy. Jej częścią użytkową jest

    Przeczytaj więcej...
  • Kukurydza cukrowa
    Kukurydza cukrowa

    Kukurydza cukrowa jest bardzo chętnie spożywanym warzywem przez Polaków. Kukurydza cukrowa (Zea mays subsp. mays) należy do grupy odmian kukurydzy zwyczajnej (Zea mays) o nazwie Saccharata. Szacuje się, że Polak zjada rocznie 0,5 kg kukurydzy cukrowej i widoczny jest trend wzrost

    Przeczytaj więcej...
  • Ogórki kiszone - sprawdzony przepis
    Ogórki kiszone - sprawdzony przepis

    Zdecydowanie jedna z najbardziej znanych przekąsek znanych w kuchni Polskiej, jak również w niektórych kuchniach krajów Europy centralnej i wschodniej. Chociaż ogórek kiszony u nas jest wielbiony, a niektóre potrawy nie mają prawa bytu bez jego współistnienia, na zachodzie, a tak

    Przeczytaj więcej...
  • Karczoch
    Karczoch

    Karczoch to roślina, która w Polsce jest wciąż bardzo mało znana i jednocześnie niedoceniana. Chociaż w niektórych krajach Europy zachodniej oraz w Ameryce Północnej jest lubiany i uprawiany już od wielu wieków, u nas nigdy nie doczekał się takiej popularności. Oryginalna ozdoba

    Przeczytaj więcej...