Newsletter serwisu


Encyklopedia kwiatów i roślin

Jarząb pospolity, jarzębina

Dodaj zdjęcie rośliny

  • Jarząb pospolity, jarzębina
  • Jarząb pospolity, jarzębina

Dodatkowe: 25 z 36

Pozostale zdjęcia: Jarząb pospolity, jarzębina




Opis:

Jarząb pospolity w naturalnym środowisku rośnie na terenie całej Europy oraz Zachodniej Azji. Jest to drzewo, wysokości do 7-9 metrów. Jej kolorowe owoce mają kształt kulek i są zebrane w kępy rosnące na całym drzewie bardzo obicie. Są jednym z głównych pokarmów wielu ptaków. Wiszą na drzewie bardzo długo, bo od lata, aż do końca zimy. Są on niewątpliwie największą ozdobą drzewa i nadają mu swój niepowtarzalny urok. Liście są lekko podłużne, a jesienią zyskują czerwono – brązowej barwy. Drzewo jest wtedy najpiękniejsze z całego roku. Gałęzie układają się luźno, a w okresie kwitnienia pojawiają się na nich kwiaty o białym kolorze i zapachu migdałowym. Jarzębina jest bardzo znanym drzewem, lubianym przez wszystkich.

Uprawa:

Sadzonki jarzębiny kupuje się w sklepach, sadzi do ziemi i podlewa. Lubi stanowiska nasłonecznione, ale nie przeszkadza jej półcień. Jarząb jest też rozmnażany przez nasiona zawarte w owocach. Roznoszą je ptaki oraz wiatr.

Zastosowanie:

Drzewa sadzi się w alejach i przy drogach. Jest odporne na zanieczyszczoną atmosferę, dlatego nie przeszkadza mu dym i spaliny. Wielu ogrodników sadzi w swoich ogrodach jarzębinę pojedynczo. Pięknie udekoruje wtedy każdy ogród.

Zbiór i Konserwacja:

Do celów leczniczych wykorzystuje się kwiaty i owoce. Kwiaty zbieramy na samym początku kwitnienia, owoce dopiero gdy są dojrzałe. Owoce odrywamy ze szypułek i rozkładamy cienką warstwą do suszenia, suszymy w temperaturze do 55⁰ C. Zioła przechowujemy w suchych i zaciemnionych miejscach.

Przyprawa i jej zastosowanie:

W gastronomi wykorzystuje się owoce jarzębiny w postaci świeżych owoców, suszu a także przetworów konserwowych. Z owoców przygotowuje się soki, kompoty i marmolady. Świerze owoce do doskonały dodatek do sosów i potraw z dziczyzny, zwłaszcza tych bardziej tłustych. Przyprawa jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Jarzą pospolity wykorzystywany jest również do produkcji aromatycznych wódek oraz likierów.

Właściwości i działanie lecznicze:

Substancje zawarte w owocach jarzębiny maja działanie moczopędne oraz dezynfekują drogi moczowe. Bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie i pracę żołądka, dwunastnicy i jelit. Owoce jarzębu pospolitego zawierają bardzo duża ilość witaminy C, PP, K, E i P i są doskonałym źródłem tych witamin. Nie zaleca się spożywania świeżych owoców, gdyż mogą wywoływać wymioty. Spożywamy owoce gotowane lub suszone.

Kwitnienie:

Jarząb pospolity kwitnie od maja do czerwca.

Zimowanie:

Drzewo jarzębiny zimuje niemu si być przygotowywane do zimy. Jest odporne na mróz i śnieg.



Uwagi:

Owoce niektórych odmian jarzębiny stosuje się do produkcji alkoholi (jarzębiaku) oraz dżemów i soków. Wyrabia się z nich także leki. Owoce są cennym pożywieniem ptaków i zwierząt leśnych Należy do drzew bardzo długowiecznych.

Zobacz więcej zdjęć: jarząb pospolity - jarzębina

Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.00 / 6 razy oceniany

Artykuł ma 3 komentarzy:

Tytuł: do czego używa się ususzonowoce jarzębina

Chcę dowiedzieć się do czego używa się ususzone owoce jarzębiny !

dodał(a): jarzębina

Tytuł: Brak opisu jarzębiny

Niema opisu jarzębiny a musze opisać jarzębine i takie inne liście:(:(:(

dodał(a): Paulina

Tytuł: Dzien Dobry

Witam Chcialam bardzo kupic sobie kilka pekow jarzebiny czerwonej i zoltej Najlepiej kilka nasicie nie mieszkam w poslce. Mogla bym zamowic od kogos

dodał(a): Wioletta

« poprzednia 1 następna »

Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Encyklopedia


Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]