Wanilia - magia smaku i zapachu w kuchni
Owoce jarzębiny - rośliny lecznicze w ogrodzie
- 1/2
- Następne
- 1/2
- Następne
Zobacz także
1Lawenda w ogrodzie i na balkonie.
6Dziurawiec - rośliny lecznicze w ogrodzie
7Mniszek lekarski - ogrodowe rośliny lecznicze
8Lawenda lekarska (wąskolistna)
9Szałwia lekarska - rośliny lecznicze w ogrodzie
Jarząb pospolity zwany popularnie jarzębiną należy do jednych z najbardziej znanych drzew charakterystycznych dla naszego krajobrazu. Jarzębinę spotykamy zarówno w lasach, na polanach, miedzach, łąkach oraz na terenach zieleni miejskiej. Architekci zieleni miejskiej bardzo docenili Sorbus aucuparia gdyż można ją podziwiać niemalże w każdym parku. Ze względu na ładny pokrój, dekoracyjność owoców i niewielkie rozmiary doskonale nadaje się do obsadzania ulic oraz jako soliter do ogrodu.
Pod koniec lipca liczne owoce jarząbu pospolitego zaczynają dojrzewać, nabierając barwy pomarańczowej oraz czerwonej. Piękno owoców możemy podziwiać aż do października. Aleje jarzębinowe wyglądają wówczas, wręcz bajkowo. Wielopłaszczyznowa dekoracyjność jarząbu pospolitego wynikająca zarówno z ciekawego ulistnienia, kwiatów zebranych w baldachogrona jak
i dojrzałych owoców sprawiła, że drzewo często gości w ogrodach ozdobnych. Doczekaliśmy się licznych odmian np. o zwisających konarach bądź też o białych owocach. Wielu z nas podziwiając wyjątkowość tego drzewa nie zdaje sobie sprawy, że jarzębina jest także zaliczana do roślin leczniczych.
Lecznicze właściwości jarzębiny dotyczą przede wszystkim owoców, ale dawniej jako surowiec leczniczy wykorzystywano także kwiaty. Dobroczynne działanie owoców jarzębiny wynika z zawartości substancji aktywnie czynnych których nie brakuje w owocach oraz kwiatach. Zawiera flawonoidy, kwasy organiczne (m.in. winowy, sorbowy, jabłkowy), sorbinę, sole mineralne, garbniki, terpeny oraz witaminy- A, C, E, K, P. Zawartość witaminy C w owocach jarzębiny jest zbliżona do zawartości tej witaminy w owocach cytrusowych.
Niech nikomu nie przyjdzie na myśl konsumować surowe owoce. W takiej postaci są one szkodliwe, wręcz trujące. Zawartość sorbiny sprawia, że są bardzo gorzkie, a kwas parasorbinowy jest składnikiem wręcz trującym. Spożycie surowych owoców grozi zatruciem pokarmowym objawiającym się wymiotami oraz biegunką. Wysoka temperatura (wrzątek) oraz ujemna sprawiają, że owoce tracą swoje trujące właściwości oraz goryczkowy smak.
czytaj dalej...Dodaj swój komentarz
Zobacz także
Koniecznie przeczytaj
Koniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Kalanchoe – uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie
Sikorka bogatka – bogatka zwyczajna
Jak uprawiać Hoję, aby zawsze cieszyła nas swoją urodą
Sansewieria – uprawa, pielęgnacja i odmiany
Zobacz koniecznie
Polecane
Sonda
Moje ulubione kwiaty są koloru
2 komentarzy
Dodał: Bob, Tytuł: Jarzębina na wino
Owoce szybko się zbiera, nic nie kosztuje (owoc). Wino lux wychodzi, szybko fermentuje, łagodnie smakuje, lecz ciężko się wstaje od stołu. Alkohol "zabija" trujący kwas parasorbinowy w czasie dojrzewania i klarowania naturalnego. Takie "nasze owocowe domowe" wino jest lepsze niż francuskie gronowe :-)
Dodał: Elżbieta., Tytuł: Jarzębina - dojrzałe owoce.
Mam na działce przy płocie dwa drzewa jarzębiny. Zerwę owoce ,dam do zamrożenia na tydzień i potem zrobię przetwory