Owoce jarzębiny - rośliny lecznicze w ogrodzie

Owoce jarzębiny - rośliny lecznicze w ogrodzie

2 komentarzy

W takiej postaci mogą być powszechnie stosowane do produkcji marmolad, dżemów, nalewek, popularnego jarzębiaka (wódki) po prostu na przetwory. Atutem owoców jarzębiny jest fakt, że wraz z przechowywaniem nie tracą swoich właściwości. Gdy owoce w pełni dojrzeją polecam zebrać sporo owoców, niech posłużą jako naturalny lek przeciw przeziębieniu. Właściwości lecznicze nie sprowadzają się wyłącznie do działań uodparniających i przeciwdziałających przeziębieniu. Nie sposób nie wspomnieć o ich dobroczynnym wpływie na układ moczowy, układ pokarmowy oraz właściwościach przeciwzapalnych, ściągających i przeciwmiażdżycowych. Biorąc pod uwagę układ moczowy to owoce jarzębiny jak również suszone ziele mają dobroczynny wpływ na poprawę stanu chorego w przypadku niewydolności nerek jak i kamicy nerkowej. Przy układzie pokarmowym działa przede wszystkim przy zaburzeniach trawienia oraz biegunce. Dla podniesienia skuteczności działania owoce jarzębiny łączy się z innymi roślinami o właściwościach leczniczych.
   

Owoce jarzębiny

Jak już wspomniano, jako surowiec traktuje się przede wszystkim owoce oraz kwiaty. Te ostatnie pozyskuje się w okresie ich rozkwitu, a więc w miesiącu maju. Zebrany kwiatostan tak jak w przypadku większości suszonych ziół suszymy w zacienionym, ale przewiewnym miejscu po czym oddzielamy szypułki trąc je o sita. Owoce jarzębiny zbiera się w momencie ich pełnego dojrzenia i naturalnemu poddaniu pod działanie ujemnej temperatury, a więc po pierwszych przymrozkach. Zebrane owoce należy poddać intensywnemu suszeniu w suszarniach ogrzewanych. Początkowa temperatura powinna wynieść około 30°C, a po wstępnym przesuszeniu temperaturę podwyższa się nawet dwukrotnie.
   

Jak widać warto zaprosić drzewo jarząbu pospolitego do ogrodu. Jest mało wymagające, szybko rośnie i bez zbędnej opieki będzie rodzić mnóstwo owoców. Ze względu na swoją tolerancyjność uda się na większości gleb, niech tylko będzie miało słoneczne do półcienistego stanowisko, a pokaże na co je stać.
   

Jeżeli do tej pory ceniliśmy owoce jarzębiny wyłącznie od strony dekoracyjnej, pora zwrócić uwagę także na ich właściwości lecznicze. Zbliża się jesień i czas zbioru owoców. Za przykładem skrzydlatych sąsiadów skorzystajmy z darów natury. Dajmy sobie szansę na naturalne leczenie, skorzystajmy ze smacznych nalewek, jarzębiaka oraz innych przetworów z jarzębiny. Naprawdę warto. Trzeba zadbać o odporność- jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć.

czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: Bob, Tytuł: Jarzębina na wino

    Owoce szybko się zbiera, nic nie kosztuje (owoc). Wino lux wychodzi, szybko fermentuje, łagodnie smakuje, lecz ciężko się wstaje od stołu. Alkohol "zabija" trujący kwas parasorbinowy w czasie dojrzewania i klarowania naturalnego. Takie "nasze owocowe domowe" wino jest lepsze niż francuskie gronowe :-)

  2. Dodał: Elżbieta., Tytuł: Jarzębina - dojrzałe owoce.

    Mam na działce przy płocie dwa drzewa jarzębiny. Zerwę owoce ,dam do zamrożenia na tydzień i potem zrobię przetwory

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: