Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów przedłużenia trwałości mięsa, które dodatkowo charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem. Konserwacja mięsa polega na poddaniu go pod działanie dymu wytwarzanego podczas spalania. Dym posiada właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze co pozwala na znaczne przedłużenie trwałości wędzonej żywności. Współcześnie nie myślimy o wędzeniu jako metodzie przedłużenia trwałości mięsa, ale przede wszystkim na uzyskaniu wędlin o wyjątkowych walorach smakowych i zapachowych.
Wielu z nas pamięta smak wędzonek otrzymywanych w domowych wędzarniach. Dawniej to była bardzo pospolita metoda na smaczne i pyszne wędliny. W niejednym domu na strychu przy kominie znajdowała się wędzarnia, która pozwalała na otrzymywanie tych wyjątkowych smakołyków. Współczesne budownictwo w zasadzie nie uwzględnia takich dodatkowych konstrukcji, a i wiele
z tych istniejących uległo rozbiórce, ze względu na adaptację powierzchni na inne cele. Ludzie na jakiś czas zapomnieli o pysznych wyrobach uzyskiwanych domowym sposobem. Półki sklepowe zapełniły się wędlinami, szynkami, które w zasadzie nie różnią się smakiem i są pełne wody. Rzadko kiedy można kupić wędlinę, która jest zbliżona smakiem do tych, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
Dziś coraz więcej osób korzysta z możliwości własnego wyrobu wędlin. Nie ma co się dziwić, gdyż oferta urządzeń do wędzenia jest bardzo bogata i każdy znajdzie coś dla siebie i na swoją kieszeń. Analizując ofertę możemy skorzystać z prostych metalowych modeli jak również z drewnianych, murowanych z kamienia oraz cegły, które poza swoją użytkownością będą ciekawym elementem małej architektury w ogrodzie. Ceny tych urządzeń wahają się od kilkuset złotych do kilku tysięcy. Estetyka to także bardzo istotna kwestia, którą należy wziąć pod uwagę. Dobrze i harmonijnie urządzony ogród z elementami użytkowymi to dla wielu spełnienie marzeń. Mniej estetyczne, ale bardzo praktyczne są wędzarnie ze stali nierdzewnej, które opalane są zrębkami wędzarniczymi. Mają mniejsze gabaryty, są lżejsze, przez co łatwe do przenoszenia.
Wędzarnia w ogrodzie to doskonały pomysł. Nie jest ona zawiłą konstrukcją, tak więc każdy może sobie samodzielnie wybudować tego typu konstrukcję. Podstawowe elementy składowe wędzarni to:
- palenisko;
- komora wędzarnicza;
- różnego rodzaju haki, siatki, pręty mające zastosowanie przy podwieszaniu wędzonej żywności;
- szyber (regulacja temperatury).
Materiały, które będą niezbędne przy budowie wędzarni możemy zakupić w markecie budowlanym oraz w prywatnym zakładzie ślusarskim.
Jeżeli zwracamy uwagę na szczegóły, koniecznie dobierzmy taki materiał do budowy wędzarni, który będzie dopełnieniem stylu panującego w ogrodzie. Kamień to materiał, który daje nam duże możliwości oraz najpiękniej się prezentuje.
W nowoczesnych założeniach można skorzystać z klinkierowego wykończenia, które dopełni estetyczną całość. Wędzarnie można połączyć z grillem, kominkiem oraz piecem na chleb. W takim wypadku będzie stanowiła bardzo zawiłą konstrukcję, ale jej użyteczność będzie olbrzymia i z pewnością będzie dumą całej rodziny. Przy tego typu konstrukcjach można skorzystać z fachowej pomocy firm zajmujących się tą tematyką, jednak będziemy musieli się liczyć ze sporymi kosztami wykonania.
Pamiętajmy, że odpowiednia temperatura dla tradycyjnego wędzenia powinna wynosić około 70 °C. Niższe temperatury są stosowane przy wędzeniu na zimno (około 20 °C) oraz na ciepło ( do około 40°C).
Palenisko będące kluczową częścią każdej wędzarni może znajdować się w osobnym miejscu, kilka metrów od samej wędzarni bądź w samej konstrukcji pod komorą wędzarniczą. Najczęściej połączone są za pomocą metalowej rury.
Wędzarnie ogrodowe opalane są drzewem, a przy małych wędzarkach także trocinami. Można wykorzystać drzewa liściaste takie jak: buk, olsza, czereśnia oraz wiśnia.
4 komentarzy
Dodał: Leszek, Tytuł: Wedzarnia-beczka-Leszek
Uzupełnię swój poprzedni wpis- wystarczy beczkę owinąć z zewnątrz warstwą wełny mineralnej i na to dla ozdoby wiklina - temperatura w komorze nawet w zimie przy min 20 stopniach po 5 minutach palenia w piecu jest nawet 120 stopni - ot co. Jak juz laik ma pisać o wedzarni to lepiej niech pisze o kosmosie można pogdybać - zobaczcie na wedzarnia.info i wszystko jasne. Pozdrawiam
Dodał: Leszek, Tytuł: Beczka w zimie się nie da ?!!! bzdura
Jak sie nie da w zimie w beczce? to zobaczcie jak to sie robi i lepiej niz w murowanej
Dodał: Piotrek M., Tytuł: beczka prosta i praktyczna
No jasne.Sam taką miałem zanim zrobiłem sobie stalowo-kamienno-murowaną.Zwykła beczka 200 lit. obmurowana kamieniem polnym, trwałość może nie na wieki...ale ładnych kilka lat. Kiedy ją rozbierałem po 4 latach to aż serce mi pękało w takim była świetnym stanie.
Dodał: gosia, Tytuł: zabudowa zwykłej wędzarni
zastanawiam się czy mogłabym zrobic taką wędzarnię z beczki, a potem ewentualnie ją zabudowac jakoś drewnem lub kamieniem?