Newsletter serwisu


Owoce jarzębiny - rośliny lecznicze w ogrodzie

Jarząb pospolity zwany popularnie jarzębiną należy do jednych z najbardziej znanych drzew charakterystycznych dla naszego krajobrazu. Jarzębinę spotykamy zarówno w lasach, na polanach, miedzach, łąkach oraz na terenach zieleni miejskiej. Architekci zieleni miejskiej bardzo docenili Sorbus aucuparia gdyż można ją podziwiać niemalże w każdym parku. Ze względu na ładny pokrój, dekoracyjność owoców i niewielkie rozmiary doskonale nadaje się do obsadzania ulic oraz jako soliter do ogrodu.
   

Pod koniec lipca liczne owoce jarząbu pospolitego zaczynają dojrzewać, nabierając barwy pomarańczowej oraz czerwonej. Piękno owoców możemy podziwiać aż do października. Aleje jarzębinowe wyglądają wówczas, wręcz bajkowo. Wielopłaszczyznowa dekoracyjność jarząbu pospolitego wynikająca zarówno z ciekawego ulistnienia, kwiatów zebranych w baldachogrona jak
i dojrzałych owoców sprawiła, że drzewo często gości  w ogrodach ozdobnych. Doczekaliśmy się licznych odmian np. o zwisających konarach bądź też o białych owocach. Wielu z nas podziwiając wyjątkowość tego drzewa nie zdaje sobie sprawy, że jarzębina jest także zaliczana do roślin leczniczych.
   

Lecznicze właściwości jarzębiny dotyczą przede wszystkim owoców, ale dawniej jako surowiec leczniczy wykorzystywano także kwiaty. Dobroczynne działanie owoców jarzębiny wynika z zawartości substancji aktywnie czynnych których nie brakuje w owocach oraz kwiatach. Zawiera flawonoidy, kwasy organiczne (m.in. winowy, sorbowy, jabłkowy), sorbinę, sole mineralne, garbniki, terpeny oraz witaminy- A, C, E, K, P. Zawartość witaminy C w owocach jarzębiny jest zbliżona do zawartości tej witaminy w owocach cytrusowych.
   

Niech nikomu nie przyjdzie na myśl konsumować surowe owoce. W takiej postaci są one szkodliwe, wręcz trujące. Zawartość sorbiny sprawia, że są bardzo gorzkie, a kwas parasorbinowy jest składnikiem wręcz trującym. Spożycie surowych owoców grozi zatruciem pokarmowym objawiającym się wymiotami oraz biegunką. Wysoka temperatura (wrzątek) oraz ujemna sprawiają, że owoce tracą swoje trujące właściwości oraz goryczkowy smak. W takiej postaci mogą być powszechnie stosowane do produkcji marmolad, dżemów, nalewek, popularnego jarzębiaka (wódki) po prostu na przetwory. Atutem owoców jarzębiny jest fakt, że wraz z przechowywaniem nie tracą swoich właściwości. Gdy owoce w pełni dojrzeją polecam zebrać sporo owoców, niech posłużą jako naturalny lek przeciw przeziębieniu. Właściwości lecznicze nie sprowadzają się wyłącznie do działań uodparniających i przeciwdziałających przeziębieniu. Nie sposób nie wspomnieć o ich dobroczynnym wpływie na układ moczowy, układ pokarmowy oraz właściwościach przeciwzapalnych, ściągających i przeciwmiażdżycowych. Biorąc pod uwagę układ moczowy to owoce jarzębiny jak również suszone ziele mają dobroczynny wpływ na poprawę stanu chorego w przypadku niewydolności nerek jak i kamicy nerkowej. Przy układzie pokarmowym działa przede wszystkim przy zaburzeniach trawienia oraz biegunce. Dla podniesienia skuteczności działania owoce jarzębiny łączy się z innymi roślinami o właściwościach leczniczych.
   

Owoce jarzębiny

Jak już wspomniano, jako surowiec traktuje się przede wszystkim owoce oraz kwiaty. Te ostatnie pozyskuje się w okresie ich rozkwitu, a więc w miesiącu maju. Zebrany kwiatostan tak jak w przypadku większości suszonych ziół suszymy w zacienionym, ale przewiewnym miejscu po czym oddzielamy szypułki trąc je o sita. Owoce jarzębiny zbiera się w momencie ich pełnego dojrzenia i naturalnemu poddaniu pod działanie ujemnej temperatury, a więc po pierwszych przymrozkach. Zebrane owoce należy poddać intensywnemu suszeniu w suszarniach ogrzewanych. Początkowa temperatura powinna wynieść około 30°C, a po wstępnym przesuszeniu temperaturę podwyższa się nawet dwukrotnie.
   

Jak widać warto zaprosić drzewo jarząbu pospolitego do ogrodu. Jest mało wymagające, szybko rośnie i bez zbędnej opieki będzie rodzić mnóstwo owoców. Ze względu na swoją tolerancyjność uda się na większości gleb, niech tylko będzie miało słoneczne do półcienistego stanowisko, a pokaże na co je stać.
   

Jeżeli do tej pory ceniliśmy owoce jarzębiny wyłącznie od strony dekoracyjnej, pora zwrócić uwagę także na ich właściwości lecznicze. Zbliża się jesień i czas zbioru owoców. Za przykładem skrzydlatych sąsiadów skorzystajmy z darów natury. Dajmy sobie szansę na naturalne leczenie, skorzystajmy ze smacznych nalewek, jarzębiaka oraz innych przetworów z jarzębiny. Naprawdę warto. Trzeba zadbać o odporność- jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć.


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 8 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: Jarzębina - dojrzałe owoce.

Mam na działce przy płocie dwa drzewa jarzębiny. Zerwę owoce ,dam do zamrożenia na tydzień i potem zrobię przetwory

dodał: Elżbieta. 2011-08-20 17:50:51


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]