Odmiany porzeczek

Odmiany porzeczek

Skomentuj artykuł

Decydując się na zakup porzeczek na działkę, należy się dokładnie zastanowić jaką odmianę wybrać. Pamiętajmy, że odmiany różnią się pod wieloma względami, często bardzo istotnymi, które mogą zadecydować o ich ograniczonym wykorzystaniu w naszym ogrodzie. Wybierając konkretną odmianę zapoznajmy się z jej właściwościami pod względem biologicznym i przetwórczym. Podstawowe kryteria doboru to m.in.:


- podatność na przemarzanie;

- podatność na choroby;

- przydatność owoców na przetwory;

- smak owoców;

- plenność;

- okres dojrzewania.

Wszystkie te czynniki są podstawą niezbędną przy analizie dostępnych odmian, na podstawie których możemy dobrać jak najbardziej optymalną odmianę zgodną z naszymi oczekiwaniami.
   

Do znanych odmian porzeczki czarnej należy "Ojebyn". Ta szwedzka odmiana jest jedną z bardziej plennych i odpornych na niekorzystne warunki. Nie wykazuje zwiększonej podatności na przemarzanie a poza tym, nie jest podatna na mączniaka. Krzew charakteryzuje się raczej kulistym pokrojem oraz dość silnym wzrostem. Owoce zebrane na krótkich gronach są zazwyczaj średniej wielkości. Charakteryzują się równomiernym dojrzewaniem . Są smaczne, ale nie intensywnie aromatyczne. Warto wspomnieć o tym, iż owoce dojrzewają wcześnie, bo już w lipcu oraz nie osypują się, co ułatwia ekonomiczny zbiór. Cenioną odmianą, która doskonale nadaje się również na działkę jest "Titania". Ta wczesno późna odmiana charakteryzuje się wzniesionym pokrojem, szybkim wzrostem oraz plennością. Jej owoce są średniej bądź dużej wielkości i dojrzewają w drugiej połowie lipca. Odmiana nie jest podatna na wiosenne przymrozki, jak również amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzy wejmutkowo- porzeczkowej. Ze względu na swoją wytrzymałość pod względem przemarzania oraz obfite plonowanie warto wspomnieć również o finlandzkiej odmianie "Brӧdtorp". Doskonała do niewielkich ogrodów. Plonuje dość obficie a jej owoce są duże i smaczne o jasnozielonym miąższu. Krzewy są bardzo rozłożyste, aż pokładające się po ziemi, co nie każdemu odpowiada. Ale może poszczycić się odpornością na opadzinę liści. "Brӧdtorp" dojrzewa już w lipcu. Chcąc pozyskać owoce o dużej wartości pod względem przetwórczym, warto zapoznać się z odmianą "Ben Alder". Odmiana o zwartym pokroju bardziej odporna na wiosenne przymrozki ze względu na swoje późniejsze kwitnienie. Wykazuje odporność na amerykańskiego mączniaka agrestu w przeciwieństwie do rdzy wejmutkowo- porzeczkowej przez którą jest bardzo często atakowana. Na przetwory warto także wykorzystać holenderską odmianę "Roodknop" o dużych owocach i kwaskowatym smaku. Jest do odmiana dość wczesna, jednak niestety podatna na amerykańskiego mączniaka agrestu. Dodatkowo owoce po osiągnięciu dojrzałości, bardzo łatwo ulegają opadaniu.
   

Z odmian czerwonej porzeczki należy wymienić holenderską odmianę "Jonkheer van Tets"  która sprawdza się w naszym kraju. Jest to plenna odmiana o długich gronach i dość smacznych owocach. Ceniona ze względu na szybki zbiór. Owoce dojrzewają już na początku lipca. Krzewy o luźnym pokroju rozrastają się średnio silnie. Wykazuje odporność na opadzinę liści. Kwiaty tej odmiany potrafią przemarzać podczas wiosennych przymrozków.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: