Agrest jest krzewem, który dorasta do półtora metra. Jest samopylny. Jego owce mają wielkość około trzech centymetrów i są koloru od zielonego do purpurowego.
Trzeba uważać zbierając owoce agrestu, gdyż krzewy są pokryte ostrymi kolcami.
Krzewy najlepiej rosną na glebach ciężkich i zasobnych w substancje odżywcze. Odpowiadają im gliny. Ziemia, w której rosną powinna być nawieziona kompostem.
Nowe sadzonki uzyskamy, gdy przygniemy do ziemi pędy, które zwisają i umocujemy je tam, wtedy szybko wypuszczą korzonki. Jesienią odcinamy młode krzewy od rośliny matecznej i rozsadzamy.
Wiosną odchwaszczamy ziemię wokół krzewu oraz spulchniamy glebę.
Agrest atakują mszyce i rdza, jest odporny na mrozy i lubi słoneczne stanowiska.
Nie wiele osób lubi jeść agrest na surowo, ponieważ jest dość kwaśny. Jednak kompot i marmolada z owoców są znakomite.
Owoce zawierają w sobie dużą ilość witaminy C oraz witaminy B i P. Pomagają one leczyć choroby przewodu pokarmowego. Poza tym jedzenie agrestu wspomaga trawienie, obniża ciśnienie tętnicze, przeciwdziała zaparciom i łagodzi ból.
Krzewy przycinamy na wiosnę, usuwając stare owocujące pędy, nie wycinamy nowych. Dobrze pielęgnowane krzewy zakwitają już dwa lata po posadzeniu.
Odmiany Agrestu występujące w Polsce:
Henninga
Owoce tej odmiany mają jasnożółty kolor i są średniej wielkości. Doskonale nadają się na przetwory. Odmiana jest wczesna i mało odporna na mączniaka. Krzewy dają duże plony.
Czerwony Triumf
Agrest tej odmiany wytwarza średnie lub duże owoce, które są czerwonego koloru. Doskonale nadają się na przetwory. Poza tym jest to odmiana deserowa. Również jest to odmiana mało odporna na mączniaka i dająca duże plony.
Captivator
Jest odmianą odporną na mączniaka. Jej owoce są koloru czerwonego, odmiana jest późna.
Biały Triumf
Odmiana ta wydaje bardzo duże plony. Jej owoce są średnie lub duże. Mają zielonożółty kolor, na którym są czerwone cętki.
Invicta
Agrest dojrzewa w połowie lipca. Owoce mają średnią wielkość i są zielonożółte.
Małopolski
Owoce tej odmiany są małe, jednak jest ona odporna na mączniaka. Agrest jest dobry na przetwory.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy