Figa pospolita, figowiec pospolity

Figa pospolita, figowiec pospolity

1 komentarzy

Opis:

Bardzo długowieczne i wysokie drzewa, które swoją popularność zawdzięczają owocom. Występuje w okolicach morza Śródziemnego oraz południowo – zachodniej Azji. Dorasta do 15 metrów wysokości, a najstarsze osobniki mają grubo ponad 100 lat. Korona tego drzewa jest szeroka i stożkowa. Zielone, kilkunastocentymetrowe liście od spodu lekko owłosione. W okresie zimowym opadają. Roślina ta jest uprawiana głównie ze względu na jej owoce. Mają gruszkowaty kształt, orzeszkowaty pokrój (w środku zawierają orzeszki) i powstają na drzewach żeńskich (te z drzew męskich są niejadalne). Bardzo słodkie figi są dodatkiem do niejednego ciasta oraz deseru.

Uprawa:

Niektóre odmiany nadają się do uprawy na cieplejszych terenach Polski. Stanowisko dla figowca powinno być osłonięte od powiewów wiatru oraz nasłonecznione. Konieczne jest regularne podlewanie oraz nawożenie. Na wiosnę przycinamy gałązki oraz pozbywamy się przemarzniętych części. Uprawa w ogrodzie nie jest łatwa. Czasami roślinie udaje się zawiązać kwiaty, ale doprowadzenie do dojrzenia owoców jest bardzo trudne. Figa może być również uprawiana w pojemnikach, wewnątrz mieszkania. Miejsce powinno być przede wszystkim słoneczne. Na zimę przenosimy do trochę chłodniejszego pomieszczenia i ograniczamy podlewanie. Roślina powinna wtedy zrzucić liście. Na wiosnę wystawiamy z powrotem w miejsce cieplejsze i podlewamy trochę mocniej, a gdy zacznie wypuszczać liście, podlewamy obficie. Figowca trzeba przesadzać dużo częściej niż inne rośliny. Przy dobrej uprawie i pielęgnacji, może nam w mieszkaniu zaowocować. W celu uzyskania młodych okazów, obcinamy kilkunastocentymetrowe pędy z liśćmi, na koniec lata, które wsadzamy do pojemnika z ziemią, gdzie powinny się ukorzenić. Dalej uprawiamy jak roślinę dorosłą.

Zastosowanie:

Przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, na plantacjach. U nas rzadko uprawiana w ogrodach, częściej jako roślina doniczkowa.

Zbiór i Konserwacja:

Okres zbioru owocostanów figi zależy od jej odmiany. Niektóre owocują nawet trzy razy w roku, jednak nie w naszym klimacie. Figi po zebraniu są suszone i prasowane. W takiej formie trafiają do sklepów.

Zimowanie:

Figowca w naszym klimacie musimy na zimę chronić. Pień okręcamy dokładnie słomą, natomiast ziemię dookoła niego pokrywamy kompostem lub korą tak, by nie przemarzły korzenie rośliny.

Uwagi:

Drzewka na plantacjach są przycinane w celu łatwiejszego zbioru i nie osiągają takich wysokości jak figi w naturze.

Wybrane oferty z naszego sklepu:

  • Pergole ogrodowe – jaka pergola do ogrodu? HIT
    Pergole ogrodowe – jaka pergola do ogrodu?

        Rośliny pnące są coraz bardziej popularne i stają się ozdobą wielu ogrodów w Polsce. Wiją się po budynkach, altanach, murkach, płotach i wielu innych elementach na działce. Co jednak, gdy nie dysponujemy swego rodzaju „drabinki” dla pnączy, a ch

    Przeczytaj więcej...
  • Nashi -  Grusze azjatyckie
    Nashi - Grusze azjatyckie

        Nashi, inaczej nazywane gruszą azjatycką lub japońską, wschodnią, czy chińską, przebojem weszły do naszych ogrodów. Drzewka tych gruszy, oprócz niewątpliwych walorów smakowych owoców, charakteryzują się ciekawym i oryginalnym kształtem

    Przeczytaj więcej...
  • Palmy doniczkowe
    Palmy doniczkowe

        Palmy, to jedne z najpiękniejszych roślin doniczkowych, dlatego nikogo nie dziwi, że grono ich wielbicieli systematycznie wzrasta. Te niecodzienne rośliny w naszym klimacie uprawiane są przede wszystkim w pomieszczeniach. Część z nich osiąga spore rozmiary, tak wi

    Przeczytaj więcej...

1 komentarzy

  1. Dodał: Staszko z Krasnika, Tytuł: figowiec?Jaki figowiec?

    Figa-ficus carica a nie figowiec. Kwiaty zaworte sa w owocni a owocem jest masa orzeszkow,jadalna czesc to owocnia i zawarte w niej orzeszki-drobne nasionka.Wiecej powagi przy tworzeniu info,plis.

Dodaj swój komentarz

Captcha