Uprawa pora

Uprawa pora

Skomentuj artykuł

Uwaga na choroby i szkodniki

Por jak większość roślin jest narażony na choroby i atak szkodników. Podatność roślin jest uzależniona od odporności konkretnej odmiany i kondycji roślin. Z chorób pora należy wymienić przede wszystkim  rdzę pora (Puccinia porri), zgorzel siewek, alternariozę (Alternaria porri), a ze szkodników miniarki, śmietkę cebulankę, wciornastki, wgryzkę szczypiorka.

Rdza pora-  choroba grzybowa. Możemy ją zdiagnozować początkowo po     żółtawych plamach, wypełnionych zarodnikami. Późnym latem stają się one     typowo rdzawe, okrągłe do podłużnych. Choroba z czasem opanowuje całą     roślinę oraz zakaża kolejne. Konsekwencją choroby jest zamieranie liści oraz     zahamowanie wzrostu rośliny. Chorobie sprzyja ciepła i wilgotna wiosna. Ponieważ grzyby zimują na resztkach roślinnych, należy koniecznie je palić.     Poza tym warzywo powinno mieć zapewnione jak najbliższe optymalnym     warunki, dzięki czemu będzie odznaczać się większą odpornością. Należy     stosować płodozmian- nie uprawiać pora po warzywach cebulowych.

Zgorzel siewek- choroba grzybowa atakująca małe siewki, prowadząca do ich     zamierania. W przypadku pojawienia się choroby, nalezy zastosować     odpowiedni     środek grzybobójczy.

Alternarioza- choroba grzybowa atakująca już zainfekowane rośliny.     Obecność choroby możemy zdiagnozować poprzez pojawienie się     fioletowobrązowych plam z czasem czarniejących z grzybnią na     powierzchni. Choroba powoduje zamieranie liści oraz zahamowanie wzrostu.     W     przypadku wystąpienia choroby, należy zastosować odpowiedni środek     grzybobójczy.

Miniarki- muchówki w stadium larwalnym, żerują wewnątrz liści pora, żywiąc     się miękiszem. W sezonie występuje kilka pokoleń szkodnika. Powodują     zahamowanie wzrostu oraz zamieranie liści.

Śmietka cebulanka- szczególnie niebezpieczna w pierwszym pokoleniu, a     więc w maju i czerwcu. W tym czasie młode rośliny uszkodzone przez larwy     zaczynają żółknąć, więdnąć i zamierać.  W przypadku pojawienia się     szkodnika należy zastosować odpowiedni środek owadobójczy. Poza tym stosujmy     płodozmian oraz usuwajmy z najbliższego otoczenia ogrodu,     skupiska  chwastów.

Wciornastki- drobne szkodniki żywiące się sokiem roślinnym. W ciągu roku     występuje kilka pokoleń wciornastków. O ich obecności świadczą pojawiające     się srebrzyste zmiany na liściach w formie plam oraz smug. Z czasem liście     zasychają oraz dochodzi do zahamowania wzrostu rośliny. Dodatkowo na     liściach można odnaleźć czarne skupiska odchodów szkodnika. Wciornastki     są najbardziej aktywne w okresie suszy i upałów. Aby zwalczyć wciornastki     należy po zbiorach oczyścić zagon z wszelkich fragmentów roślinnych  oraz     głęboko przekopać. W razie pojawienia się wciornastków można zastosować     odpowiedni oprysk.

Wgryzka szczypiorka- w sezonie występują trzy pokolenia szkodnika, z czego     drugie  powoduje największe szkody. Larwa żywi się miękiszem, wygryzając     tzw. okienka, doprowadzając do zniekształcenia liści i zahamowania wzrostu     warzywa. Walka ze szkodnikiem polega na zastosowaniu odpowiedniego     oprysku oraz usuwaniu resztek roślinnych.

Tekst: Grzegorz Bogucki

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: