Uwaga na choroby i szkodniki
Por jak większość roślin jest narażony na choroby i atak szkodników. Podatność roślin jest uzależniona od odporności konkretnej odmiany i kondycji roślin. Z chorób pora należy wymienić przede wszystkim rdzę pora (Puccinia porri), zgorzel siewek, alternariozę (Alternaria porri), a ze szkodników miniarki, śmietkę cebulankę, wciornastki, wgryzkę szczypiorka.
Rdza pora- choroba grzybowa. Możemy ją zdiagnozować początkowo po żółtawych plamach, wypełnionych zarodnikami. Późnym latem stają się one typowo rdzawe, okrągłe do podłużnych. Choroba z czasem opanowuje całą roślinę oraz zakaża kolejne. Konsekwencją choroby jest zamieranie liści oraz zahamowanie wzrostu rośliny. Chorobie sprzyja ciepła i wilgotna wiosna. Ponieważ grzyby zimują na resztkach roślinnych, należy koniecznie je palić. Poza tym warzywo powinno mieć zapewnione jak najbliższe optymalnym warunki, dzięki czemu będzie odznaczać się większą odpornością. Należy stosować płodozmian- nie uprawiać pora po warzywach cebulowych.
Zgorzel siewek- choroba grzybowa atakująca małe siewki, prowadząca do ich zamierania. W przypadku pojawienia się choroby, nalezy zastosować odpowiedni środek grzybobójczy.
Alternarioza- choroba grzybowa atakująca już zainfekowane rośliny. Obecność choroby możemy zdiagnozować poprzez pojawienie się fioletowobrązowych plam z czasem czarniejących z grzybnią na powierzchni. Choroba powoduje zamieranie liści oraz zahamowanie wzrostu. W przypadku wystąpienia choroby, należy zastosować odpowiedni środek grzybobójczy.
Miniarki- muchówki w stadium larwalnym, żerują wewnątrz liści pora, żywiąc się miękiszem. W sezonie występuje kilka pokoleń szkodnika. Powodują zahamowanie wzrostu oraz zamieranie liści.
Śmietka cebulanka- szczególnie niebezpieczna w pierwszym pokoleniu, a więc w maju i czerwcu. W tym czasie młode rośliny uszkodzone przez larwy zaczynają żółknąć, więdnąć i zamierać. W przypadku pojawienia się szkodnika należy zastosować odpowiedni środek owadobójczy. Poza tym stosujmy płodozmian oraz usuwajmy z najbliższego otoczenia ogrodu, skupiska chwastów.
Wciornastki- drobne szkodniki żywiące się sokiem roślinnym. W ciągu roku występuje kilka pokoleń wciornastków. O ich obecności świadczą pojawiające się srebrzyste zmiany na liściach w formie plam oraz smug. Z czasem liście zasychają oraz dochodzi do zahamowania wzrostu rośliny. Dodatkowo na liściach można odnaleźć czarne skupiska odchodów szkodnika. Wciornastki są najbardziej aktywne w okresie suszy i upałów. Aby zwalczyć wciornastki należy po zbiorach oczyścić zagon z wszelkich fragmentów roślinnych oraz głęboko przekopać. W razie pojawienia się wciornastków można zastosować odpowiedni oprysk.
Wgryzka szczypiorka- w sezonie występują trzy pokolenia szkodnika, z czego drugie powoduje największe szkody. Larwa żywi się miękiszem, wygryzając tzw. okienka, doprowadzając do zniekształcenia liści i zahamowania wzrostu warzywa. Walka ze szkodnikiem polega na zastosowaniu odpowiedniego oprysku oraz usuwaniu resztek roślinnych.
Tekst: Grzegorz Bogucki
0 komentarzy