Seler dorasta do trzydziestu centymetrów długości. Jadalny jest jego korzeń oraz ogonki liściowe.
Polecany do picia jest sok z selera, może nie jest najsmaczniejszy, ale za to bardzo zdrowy. Wiele osób ma problem z odróżnieniem selera od pora.
Uprawa Selera
Stanowisko – Najlepsze dla rośliny jest miejsce nasłonecznione.
Podlewanie – Seler podlewamy zawsze wtedy, gdy z powodu braku opadów deszczu i wysokiej temperatury podłoże jest zbyt suche.
Podłoże – Warzywo do prawidłowego rozwoju potrzebuje żyznej gleby. Zasobnej w próchnicę i wilgotnej. Nie toleruje jednak podłoża podmokłego ani kwaśnego oraz nadmiaru wapnia w glebie.
Rozmnażanie – Możemy rozmnażać seler z nasion lub rozsad. Rozsady sadzimy na polu w połowie maja, przy temperaturze powyżej dwunastu stopni. Sadzimy je w miarę płytko pozostawiając nad ziemią tą część rośliny, z której mają wyrosnąć liście.
Nawożenie – Warzywa nawozimy nawozami organicznymi, obornikiem lub kompostem.
Temperatura – Najlepsza dla warzywa jest temperatura w dzień od około piętnastu do około osiemnastu stopni, natomiast nocą trochę niższa. Duże warzywa poradzą sobie z temperaturą do minus sześciu stopni.
Zabiegi pielęgnacyjne
Warzywo należy uprawiać w drugim rok po nawiezieniu pola obornikiem. Nie powinno się urywać liści w czasie wzrostu warzywa, gdyż hamuje to wytwarzanie korzenia.
Poza tym należy warzywo podlewać, odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół niego.
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: Janina, Tytuł: problem z sadzeniem
Witam , mam pewien problem z sadzonka selera moja córka poproszona o wyrwanie z ogrodka pietruszki przyniosla mi nać selera korzenie oderwała , czy jak ponownie zasadze te korzenie seler sie przyjmie??