Składniki:
1 kg wiśni
1 kg cukru
1 l spirytusu
½ l wody źródlanej
Wiśnie przesypujemy do dużego słoja lub innego zamykanego naczynia z szeroką szyjką. Pamiętajmy, że wiśnie muszą być dojrzałe, soczyste i dobrze przebrane. Wiśnie zalewamy spirytusem i pozostawiamy na tydzień. Naczyniem należy codziennie potrząsać. Po tym czasie trzeba przecedzić płyn i pozostałe w słoju wiśnie zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż cukier zupełnie się rozpuści (ok. 2-3 tygodnie). Nie zapominajmy o regularnym potrząsaniu słojem, żeby cukier w naczyniu się nie zbił. W ostatnim tygodniu można codziennie mieszać zawartość słoja zamiast nim potrząsać. Uzyskany syrop należy przecedzić przez gazę i połączyć z wcześniej zrobionym płynem (spirytus z odstanych wiśni). Pozostałe wiśnie należy zalać wodą źródlaną, zamieszać i przelać płyn przez gazę do naczynia z nalewką. W ten sposób wypłuczemy pozostały syrop. Nalewka już jest w zasadzie gotowa, teraz musi tylko odstać. Przez pierwszy tydzień nalewkę należy co jakiś czas mieszać i przez następne 2 tygodnie nalewka powinna stać nieporuszana, żeby płyn się wyklarował. Po upływie tego czasu nalewkę można już przelać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 6 miesięcy.
Jeżeli chcemy zaskoczyć naszych znajomych możemy podać nalewkę w czekoladowych kieliszkach, które są dostępne w sklepach internetowych. Wiśniówka bardzo dobrze pasuje także do ciast i tortów.
Ciekawostka: Nalewaka z wiśni jest popularna i doceniania nie tylko w Polsce. W jednym z lizbońskich barów podaje się słynną nalewkę z wiśni - Ginjinha (czyt. żinżinia) z Óbidos, której smak od wielu las przyciąga do Portugali tysiące turystów z całego świata.
0 komentarzy