Tradycyjna domowa polska kuchnia to nie tylko zasmażane pierogi, galarety, czerwony barszcz, czy też domowej roboty schab. Każdy amator domowego jedzenia wie jak bezcenny jest również smak domowego likieru czy nalewki podanej po obiedzie. Alkoholowe trunki na stale zagościły w polskiej kuchni, a jednym z najchętniej przygotowywanych napojów alkoholowych jest wino.
Właściwości
Istnieje wiele rodzajów win i każde z nich ma inne właściwości i rożni się sposobem przygotowania i serwowania. Wino z dzikiej róży ze względu na swój specyficzny smak jest często uznawane za gorsze od wina gronowego, chociaż niesłusznie. Miłośnicy domowych trunków cenią sobie właśnie ten rodzaj wina, ponieważ ma ono cudowne właściwości lecznicze. Dzika róża jest bogata w witaminę C i już nawet 3 owoce mogą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Regularne spożywanie wina uzupełni niedobory w naszym organizmie, co wpłynie na poprawę ogólnego stanu odporności i wyglądu skóry. Ponadto, substancje zawarte w dzikiej róży mają działanie uspakajające, antydepresyjne i łagodzą silne bóle głowy. Dzika róża jest także nieprzeceniona w walce z takimi schorzeniami jak nadmierna kruchość naczyń krwionośnych, reumatyzm, oparzenia, biegunka, kamica żółciowa i nerkowa oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Lecznicze działanie dzika róża zawdzięcza nie tylko witaminie C, ale również witaminom z grupy B, prowitaminie A, witaminom P, K,E oraz takim substancjom jak beta-karoten, likopen, cukry, pektyny, garbniki, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz sole mineralne i olejki eteryczne. Wino z dzikiej róży można zatem śmiało nazwać prawdziwą bombą witaminową, dlatego z pewnością nie może go zabraknąć w domowej apteczce. Wypijanie jednego kieliszka dziennie wzmocni nasz organizm i sprawi, że szybko pozbędziemy się kataru, bólów głowy i uczucia zmęczenia.
Przepis
Sposób przygotowania wina z dzikiej róży rożni się od przyrządzania wina gronowego, jednak nie jest on bardzo skomplikowany. Jedyne co potrzebujemy to sporo czasu, dużą butle, korek i rurkę fermentacyjną.
Istnieją dwa przepisy na wino z dzikiej róży, obydwa na 5 kg owoców. Ważne, żeby owoce były dojrzałe, niezepsute i zebrane po pierwszych przymrozkach. Owoce można zebrać później, ale przed przyrządzeniem wina powinno się je przemrozić przez 2 dni. Zbieranie owoców róży jest dość pracochłonne i powinniśmy sobie zarezerwować na to całe popołudnie, jednak nie zniechęcajmy się, ponieważ nasz trud na pewno się opłaci.
Owoce dzikiej róży
czytaj dalej...
2 komentarzy
Dodał: Paweł , Tytuł: Słabo to widzę
Zgadzam się ze Stanley kiepski ten przepis i ta wata hehe nie bardzo wiem po co
Dodał: stanley, Tytuł: zły przepis
Bardzo uproszczona receptura. Przy odrobinie szczęścia może coś z tego wyjdzie. Przepis kompletnego laika