Krwawnik pospolity - uprawa, działanie i zastosowanie

Krwawnik pospolity - uprawa, działanie i zastosowanie

Skomentuj artykuł

Zbiór i zastosowanie

Krwawnik jest rośliną ozdobną, ale ma przede wszystkim zastosowanie w lecznictwie. W tym celu zbiera się ziele i kwiatostany krwawnika. Zbiór najlepiej przeprowadzać wiosną (kwiecień), kiedy roślina zachowuje najcenniejsze składniki odżywcze. Roślinę należy ciąć ok. 15 cm nad ziemią. Ścięte pędy można zebrać w rozetę i zawiesić w suchym, przewiewnym miejscu. Podczas suszenia, ziele nie może być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.


Zebrane ziele ma aromatyczny zapach i korzenny, gorzki smak. Dzięki związkom azulenowym, cholinie, flawonoidom, garbnikom, kwasom mrówkowym, octowym, izowalerianowym oraz solom mineralnym (m.in. sole cynku i magnezu) krwawnik pospolity wykazuje zbawienne właściwości dla naszego organizmu. Ziele ma przede wszystkim działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne i bakteriostatyczne. Stosuje się je głównie w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych przy objawach, takich jak niestrawność, wzdęcia, kolki, brak apetytu czy kurcze jelit. Krwawnik działa pozytywnie na układ trawienny: wspomaga metabolizm i wydzielanie żółci. Ziele stosuje się również zewnętrznie, w celu gojenia ran lub stanów zapalnych skóry. Rany goi się za pomocą naparów, maseczek oraz papek. W aptece dostępne są również herbatki z krwawnika, które poprawiają ogólny stan organizmu oraz wspomagają leczenie przeziębienia lub problemów żołądkowych. Amatorzy krwawnika przyrządzają wina ziołowe i nalewki z krwawnika, które można spożywać zaraz po posiłku na poprawę trawienia. Krwawnik jest również znany jako korzenna przyprawa, np. do zup lub sosów.
czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie