Domowe sposoby na przeziębienie

Domowe sposoby na przeziębienie

Skomentuj artykuł

•    Napary do picia

Z ziół wspomagających leczenie przeziębienia można tworzyć mieszanki, a następnie parzyć je i pić jako  ciepłe herbatki, najlepiej bez cukru. Na kaszel, katar i chore gardło najlepiej wpływają następujące zioła: kwiat czarnego bzu, kwiat lipy, korzeń arcydzięgla, owoc maliny, owoc głogu, korzeń prawoślazu, liść podbiału, liść mięty, korzeń biedrzeńca i owoc róży.

•    Specyfiki z chrzanu

Chrzan doskonale radzi sobie z zabijaniem wirusów. Dodatkowo, jeżeli spożywamy syrop chrzanowy,  szybciej pozbędziemy się bólu gardła. Wystarczy tylko utrzeć korzeń chrzanu i zasypać cukrem a potem pić powstały syrop, najlepiej 3 razy dziennie po łyżce. Korzeń w całości można też zalać ciemnym piwem i taki specyfik odstawić na dwie doby, Po tym czasie piwo chrzanowe gotowe jest do spożycia. W okresie przeziębienia pije się go w ilości do 3 filiżanek dziennie.

Oczywiście każda pani domu zna także inne metody na walkę z przeziębieniem, miej lub bardziej skuteczne. Te przedstawione wyżej zaliczają się właśnie do tych skuteczniejszych.


Zapobieganie chorobie

Profilaktyka przeziębień polega na wzmocnieniu odporności, by organizm lepiej walczył z wirusami przeziębienia, których na dzień dzisiejszy odkryto ponad 100. Co warto spożywać zanim dopadną nas nieprzyjemne objawy?

•    Jeżówka czyli echinacea

Wzmacnia odporność oraz pobudza organizm do wytwarzania białych krwinek, które odgrywają znaczącą role, kiedy atakuje nas przeziębienie.

•    Owoce i warzywa z dużą ilością witaminy C.

W okresie przeziębień szczególnie warto postawić na cytrynę, pomarańcze, grapefruity, porzeczki czarne i czerwone, cebulę czy czosnek.

•    Syrop z czosnku

Należy spożywać go profilaktycznie, po jednej łyżce dziennie. By go zrobić trzeba zgnieść lub zmielić około 30 ząbków czosnku, do tego wycisnąć 3 cytryny, a następnie zalać litrem przegotowanej wody.

•    Syrop z imbiru

Odporność wzmacnia także specyfik, który przygotujemy mieszając plastry imbiru z dwiema szklankami cukru, dodając łyżeczkę octu winnego i trzy łyżeczki wody. Składniki należy razem gotować, aż do zgęstnienia syropu. Miksturę pije się celem wzmocnienia odporności na wirusy, optymalnie dwa razy dziennie po łyżeczce.

•    Czarny  bez

Do zapobiegania przeziębieniu stosujemy jego owoce, na przykład w formie naparu lub też dodatku  do ciast.

Pamiętajmy, że jeżeli po mniej więcej tygodniu nie widzimy poprawy samopoczucia, albo wręcz jego pogorszenie, należy bezzwłocznie udać się do lekarza, jednakże zwykle infekcję udaje się opanować za pomocą podanych powyżej domowych specyfików. W okresie choroby należy też koniecznie zmniejszyć aktywność, dużo wypoczywać, a najlepiej spać. Wtedy składniki aktywne zawarte w domowych metodach będą miały największą szansę na działanie.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie