Warzywa i owoce w walce z przeziębieniami i grypą

Warzywa i owoce w walce z przeziębieniami i grypą

1 komentarzy

Lato już za nami, a słupek rtęci za oknem coraz częściej przypomina o zbliżającej się zimie. Nadszedł czas, kiedy przyroda szykuje się do przetrwania kilku ciężkich i długich miesięcy. Dla nas okres zimowych chłodów też jest szczególnie trudny, dlatego my również powinniśmy się do niego przygotować. 

Wraz z nadejściem krótkich dni i coraz większym deficytem słońca, obniża się nam nastrój i często czujemy się przygnębieni.  Jednym z ważnych czynników mających wpływ na ten stan rzeczy, jest właśnie niedobór światła słonecznego. Wtedy wzrasta w naszym organizmie poziom melatoniny, odpowiedzialnej za senność.  Niedobory światła słonecznego mają też wpływ na zmniejszenie produkcji serotoniny odpowiedzialnej za nasz dobry nastrój. Jesteśmy też narażeni na skutki niedoborów witaminy D, której nasz organizm nie potrafi w dostatecznych ilościach przyswajać z pożywienia i magazynować, natomiast wytwarza przy odpowiedniej ilości światła. W tym czasie obniża się również odporność naszego organizmu na choroby, a wilgotne powietrze sprzyja rozprzestrzenianiu się wirusów i innych organizmów chorobotwórczych.


Warzywa i owoce pomocne przy infekcjach

O ile niektórym skutkom braku dostatecznej ilości naturalnego światła trudno jest nam zapobiec (poleca się czasem terapię światłem przy pomocy specjalistycznych lamp), części z nich możemy zaradzić wzmacniając nasz organizm dodatkową porcją witamin pochodzenia naturalnego. Oczywiście nie mamy już dostępu do tak dużej ilości świeżych warzyw i owoców, jak w okresie wiosenno-letnim, ale znając właściwości tych, które zimą są dostępne, dość skutecznie możemy zapobiegać przeziębieniom. Również wtedy,  kiedy już dopadnie nas grypa, z pomocą preparatów owocowo-warzywnych możemy szybciej wrócić do zdrowia.

 

 

Warzywa - marchew

 

Warzywa - marchew

Wśród warzyw szczególnie przydatnych w leczeniu i zapobieganiu chorobom okresu jesienno-zimowego na pierwsze miejsce wysuwa się oczywiście czosnek i cebula. Te dwa warzywa zawierają sporą dawkę naturalnego antybiotyku i szereg związków organicznych, które bardzo skutecznie niszczą bakterie ( w tym gronkowce), przy czym  nie dają im możliwości uodpornienia się. Ponadto czosnek zawiera dość sporą dawkę witamin z grupy B (B1, B2, B3), wit. C i PP, prowitaminę A oraz cały szereg mikro i makroelementów ( w tym: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen). Poza skuteczną walką z przeziębieniami, czosnek jest jednym z najlepszych naturalnych środków obniżających poziom złego cholesterolu, wspomaga też pracę układu krążenia i  zalecany jest w profilaktyce nowotworowej. Zapobiega i leczy również infekcje grzybicze i niszczy wirusy.

Takie cudowne właściwości trzeba przecież koniecznie wykorzystać. Jeśli nie lubisz zajadać do kanapki ząbków czosnku lub plasterków cebuli, a poza tym nie koniecznie chciałbyś „pachnieć” tymi warzywami, jest na to wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się syrop, który łatwo możesz przyrządzić zasypując plastry cebuli cukrem. Powstały w ten sposób sok należy pić po łyżce nawet kilka razy dziennie.  Gorzej jest z czosnkiem, którego zapach jest jeszcze bardziej intensywny. Ale również na to są sposoby. Łatwo zneutralizujesz go, przegryzając natką pietruszki, jabłkiem, popijając zieloną herbatą lub rozgryzając ziarenka kawy. Przy przeziębieniu rozgnieciony czosnek z miodem możesz dodać do ciepłego mleka i przygotować w ten sposób znakomity płyn leczniczy. Podobnie zadziała szklanka przegotowanej wody z miodem, cytryną i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Ale oczywiście to nie jedyne „cudowne” leki naturalne.

Warzywa - buraki

 

Warzywa - buraki

Niezastąpiona witamina „C”

Witamina C spożywana w tabletkach i to w dużych dawkach, może przyczynić się między innymi  do kamicy nerkowej, dlatego lepiej rozejrzyjcie się za owocami i warzywami bogatymi w tą właśnie witaminę. Przy okazji pamiętajcie, aby w  miarę możliwości nie poddawać  ich obróbce termicznej, gdyż witamina C łatwo wtedy ulega rozkładowi. Wrażliwa jest też na długie przechowywanie, światło i wilgoć.

Mnóstwo tego dobrodziejstwa znajdziesz w żurawinie, rokitniku, czarnej porzeczce, czarnym bzie, dzikiej róży czy soku z malin. Możesz pić sporządzone z suszu herbatki, ale znacznie lepszy efekt dają owoce przygotowane własnoręcznie jesienią, np. utrwalane zasypką z cukru. Tą witaminę znajdziesz też w świeżych owocach, a najwięcej zawierają jej kiwi oraz cytrusy. Dość duże ilości znajdują się też w czerwonej i zielonej papryce. Kolejnymi wartościowymi warzywami o tej porze roku są burak, marchew i korzeń pietruszki. 
Bogactwo naturalnych witamin

Warzywa - pietruszka

 

Warzywa - pietruszka

Sok z buraka odkaża gardło, natomiast marchew zawiera dużo wit. A, która wzmacnia odporność organizmu. Korzeń pietruszki z kolei jest bogaty nie tylko w witaminę C, ale również  A, B, B2 oraz cały szereg skł. mineralnych ( w tym, potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor). Naturalnie natka tego warzywa zawiera nie mniej cennych składników.     

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: Monia, Tytuł: warzywka dobre na wszystko

    wreszcie coś nie tylko o syropach z czosnku i cebuli :D Ja wspomagam się pełnowartościow dietą, bo jest duzo tańsza i zdrowsza niż tabetki i syropy na odpornosc do kupieni w aptece ;P Rosołki, zupa marchewkowo-pomidorowa (z grypoodporni), do tego dużo ryb i kasz, a nawet ciasto (marchewkowe ;)... Ogólnie warzywa to samo dobro i nie ma co ślepo polegac na produktach z apteki, bo najlepsze specyfiki są w zasięgu ręki ;)

Dodaj swój komentarz

Zobacz także