Uprawa borówek

Uprawa borówek

Skomentuj artykuł

W dwudziestym wieku borówki trafiły do Europy, w tym do naszego kraju.

Uzyskawszy cenne doświadczenie po latach uprawy tych roślin, Polska stała się uznawanym na świecie producentem sadzonek oraz owoców borówek.

Borówki możemy zbierać przez cały letni sezon, wystarczy, że odpowiednio dobierzemy odmiany sadzonek, które posadzimy w ogrodzie.

Uprawa borówek

Uprawa borówek

Borówka wysoka osiąga wielkość trzech metrów. Jej pokrój może być rozłożysty albo  wzniesiony.

Borówka amerykańska to  roślina długowieczna. Jej owocami są  ciemno niebieskie jagody, które możemy jeść od połowy lipca, aż do początków jesieni.

Borówki  dojrzewają  cztery tygodnie , co rocznie ładnie plonują.

Owoc wywodzi się z  rodziny wrzosowatych. Najlepiej rośnie w ziemi podobnej  do tej,  która jest w lesie. Roślina do prawidłowego wzrostu potrzebuje ziemi przewiewnej, kwaśnej oraz próchnicznej. Borówka źle rośnie na miejscach wietrznych, lubi natomiast  słońce oraz ciepło. Borówka wymaga wilgotnej gleby, susza niekorzystnie wpływa na uprawę, ogranicza plony i hamuje wzrost. Owoce, które przeszły susze są niesmaczne i  lekko przy suszone.

Krzew sadzimy   na początku wiosny.  Zachowując odległość   pół metra  borówka od borówki.

Uprawa borówek

Uprawa borówek

Owoce w kuchni służą  do robienia soków, galaretek, dżemów  i dodaje się je do deserów, a także ciast. 
Borówka zawiera w sobie  dużo witaminy B oraz C. Nadaje się do zamrożenia.   Jej krzewy są mrozoodporne.

Dbając o krzewy borówki, trzeba  spulchniać glebę w ich otoczeniu i usuwać z krzewu chore , a także połamane pędy.

Właściwości jakie ma w sobie borówka pozwalają nam schudnąć i utrzymać smukłą sylwetkę.

W  niecałą godzinę można przyrządzić pyszne ciasto z borówką amerykańską. Aby to zrobić musimy mieć takie składniki jak: kostkę masła, szklankę cukru, dwie i pół szklanki mąki, cztery łyżeczki cukru waniliowego, cztery jaja oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia i najważniejsze dwa opakowania borówek.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od nagrzania piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni, musi się nagrzać góra i dół, potem roztapiamy masło, które musi ostygnąć. W międzyczasie przygotowujemy owoce, myjemy je i osuszamy z wody. Następnie ucieramy jaja z cukrem oraz cukrem waniliowym, aby powstała puszysta piana. Do tego dokładamy ostudzone masło  i mąkę z proszkiem do pieczenia. Po czym miksujemy mikserem na jednolitą masę, musi być bez gródek. Gotową masę przekładamy do brytfanki, uprzednio jej spód i boki smarujemy masłem. Ciasto posypujemy owocami i stawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy czterdzieści pięć  minut.  Smacznego!

Agnieszka Krakowiak

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także