Dodaj zdjęcie rośliny

Dodatkowe:
3 z 3

ZOBACZ POZOSTAŁE ZDJĘCIA

Kolendra, kolendra siewna

Kolendra, kolendra siewna

0 komentarzy

Opis:

Kolendra to bardzo popularna przyprawa wykorzystywana przez człowieka. Roślina uprawiana jest już ponad 3000 lat a wzmianki o kolendrze pojawiają się już w Starym Testamencie. Kolendra siewna to roślina jednoroczna osiągająca wysokość do 70 centymetrów, przy szerokości ok. 25 cm o wzniesionej, rozgałęziającej się ku górze łodydze. Dolne liście pierzasto pojedyncze z jajowatymi odcinkami, górne liście zazwyczaj 3 krotnie pierzaste z wąskimi odcinkami. Kwiaty jasnoróżowe lub białe pojawiają się w okresie letnim. Po przekwitnięciu pojawiają się kuliste owoce o miłym aromacie z lekką domieszką zapachu pomarańczy, liście natomiast mają cierpki zapach nafty.

Uprawa:

Kolendra lubi lekka, dobrze przepuszczalną glebę, zasobną w wapń. Stanowisko słoneczne. Młode rośliny wymagają dużej ilości wody, natomiast dojrzewaniu owoców sprzyja suche i gorące lato. Podczas dojrzewania owoców należy podwiązać pędy, ponieważ owoce są dość ciężkie i mogą połamać łodygi. Rozmnażanie wyłącznie przez wysiew nasion. Nasiona wysiewamy wczesną wiosną wprost do gruntu. Wschody następują po 2 tygodniach, wówczas przerywamy siewki. Kolendra siewna nie lubi przesadzania.

Zbiór i Konserwacja:

Wykorzystujemy jako przyprawa młode świeże liście kolendry, które bezpośrednio stosujemy w gastronomi. Zbioru nasion dokonujemy w momencie kiedy dojrzeją i nabiorą charakterystycznego zapachu. Zbiera się całe rośliny i młóci. Dojrzałe owoce łatwo się obsypują. Owoce przechowujemy w dokładnie zamkniętych pojemnikach, bez dostępu światła. Źle przechowywane nasiona szybko tracą aromat.

Przyprawa i jej zastosowanie:

Najcenniejszą wartość przyprawową mają dojrzałe, suche owoce. Owoce maja przyjemny zapach i korzenno-słodkawy smak. Kolendra stanowi główny składnik przyprawy curry. Przyprawa wykorzystywana jest do kiełbas, pasztetów, do potraw kiszonych (kapusta, ogórki, buraków czerwonych). Używa się też kolendry do przyprawiania smażonych ryb, mięsa jagnięcego i baraniny.

Właściwości i działanie lecznicze:

Zawarte w kolendrze olejki lotne i związki białkowe pobudzają trawienie, znoszą stany skurczowe przewodu pokarmowego oraz mają właściwości wiatropędne. Kolendra polecona jest przy chorobach i schorzeniach przewodu pokarmowego, w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Najlepsze efekty uzyskuje się łącząc z takimi ziołami jak kminek, anyż, koper i kwiatami rumianku.

Kwitnienie:

Kolendra siewna kwitnie od czerwca do lipca.

Zimowanie:

Roślina jednoroczna.

Uwagi:

W dawnych czasach wierzono że kolendra siewna zapewnia nieśmiertelność a w średniowieczu była składnikiem eliksirów miłosnych.

Wybrane oferty z naszego sklepu:

Zobacz także

  • Kompost – jak zrobić kompost?
    Kompost – jak zrobić kompost?

        Kompost jest jednym z najbardziej popularnych nawozów organicznych. Dzięki nieskomplikowanej procedurze jego uzyskiwania, niskim kosztom oraz zawartości składników pokarmowych, niezbędnych do prawidłowego i bujnego rozwoju roślin, zdobywa coraz więks

    Przeczytaj więcej...
  • Konserwacja mebli ogrodowych
    Konserwacja mebli ogrodowych

    Meble ogrodowe narażone są na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych. Szkodzi im deszcz, wilgoć oraz niska, jak i wysoka temperatura. Przeszkadza im, także słońce, pleśń oraz szkodniki zamieszkujące drewno. Powyższe czynniki wpływają na wygląd oraz trwałość mebli

    Przeczytaj więcej...
  • Jak pozbyć się mchu z trawnika
    Jak pozbyć się mchu z trawnika

        Mech niszczy trawnik nie tylko wizualnie, ale także biologicznie, ograniczając jego prawidłowy rozwój. Ziemia, która nie przeszła odpowiedniego drenażu, zamiast trawnika zaoferuje nam  w skrajnym przypadku pole z mchu. Jeżeli na naszym trawni

    Przeczytaj więcej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Captcha