Jabłoń domowa

Jabłoń domowa

Skomentuj artykuł

Ochrona przed mrozem i gryzoniami

W 2. połowie listopada młode drzewka owocowe trzeba owinąć słomą lub innym materiałem w celu ochrony przed przemarznięciem, jak również przed gryzoniami. Do nabycia w sklepach ogrodniczych są również plastikowe osłonki stanowiące dodatkowe zabezpieczenie przed gryzoniami. Drzewka owocowe szczepione na podkładkach wrażliwych na mróz możemy zabezpieczyć przed przemarzaniem systemu korzeniowego stosując ściółkę np. z torfu, trocin lub kory. Ściółka zapobiega dodatkowo rozwojowi chwastów i ogranicza parowanie wody z powierzchni gleby. W tym celu zaleca się wykonać również bielenie pni wapnem, które zapobiega przed ich silnym nagrzewaniem kory w mroźne i słoneczne dni. Bielenie warto wykonać już w połowie grudnia.

Jabłoń domowa

Jabłoń domowa

Właściwości smakowe i odżywcze

Owoce jabłoni obfitują w takie składniki jak: witaminy (głównie witamina C), cukry, kwasy organiczne, pektyny (rozpuszczalny w wodzie błonnik) i sole mineralne. Poza tym zawierają również garbniki, sole mineralne i substancje aromatyczne. Dzięki zawartości błonnika jabłka korzystnie wpływają na układ trawienny i przeciwdziałają zaparciom. W miąższu i skórce obecne są również barwniki – żółte flawonoidy (tj. kwercetyna) – oraz czerwone lub różowe antocyjany, którym przypisuje się właściwości przeciwutleniające. Zawartość poszczególnych substancji różni się w zależności od odmiany.

Zastosowanie w sztuce kulinarnej

Owoce jabłoni spożywane są na surowo lub w postaci przetworów (soki, kompoty, konfitury, nadzienia do ciast, wina). Na przetwory polecane są odmiany takie jak "Szara Reneta" i "Antonówka". Miąższ tych jabłek zawiera dużo pektyn i łatwo się rozgotowuje.

Szarlotka
Składniki:

na kruche ciasto:

200 g masła lub margaryny,

40 dag mąki,

łyżeczka proszku do pieczenia,

2 żółtka,

1/2 szklanki cukru,

2 łyżki śmietany 18%,

na mus z jabłek:

1,5 kg jabłek,

0,5 szklanki cukru,

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

- na stolnicę wysypać odważoną mąkę, dodać proszek do       pieczenia, a następnie do mąki dodawać kawałki posiekanego masła,

białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier i rozrobić mikserem, żółtka wlać do mąki, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, ciasto schować do lodówki na 0,5 h

- jabłka obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, jabłka pokroić nożem na drobne kawałki i wrzucić do garnka, na dno garnka wlać niewielką ilość wody, kiedy jabłka się podduszą dodać cukier i sok z cytryny

Anna Jędrzejewska
Źródła: Działkowiec 10/2009, 03/2011,/05/2011, 07/2011, Pomologia (Rejman, 1994)

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: