Uprawa szpinaku - Spinacia oleracea

Uprawa szpinaku - Spinacia oleracea

Skomentuj artykuł

Szpinak jest rośliną jednoroczną. Nie posiada swojego odpowiednika w stanie dzikim. Najprawdopodobniej pochodzi z Persji, skąd przybył do Europy i stał się bardzo popularnym warzywem. Jego powszechność wynika zarówno z bogactwa składników odżywczych, znajdujących się w jego składzie, jak również łatwej i taniej uprawy oraz dostępności niemalże przez cały rok.

Jest rośliną jednoroczną, bardzo zmienną. Zazwyczaj dwupienna, osiągającą do około 90 cm wysokości. Liście od strzałkowatych po owalne, gładkie bądź pomarszczone, skupione w rozety.

Kilka słów o wartości odżywczej warzywa

Spinacia oleracea jest cennym źródłem białka, błonnika, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, sodu, jodu oraz kwasu foliowego. Warzywo dobroczynnie wpływa na organizm człowieka. Niskokaloryczne, wspomaga trawienie, pomaga w zaparciach, ma właściwości przeciwnowotworowe.

Nie można przesadzać z ilością spożywanego szpinaku, ze względu na obecność szczawianów, kwasu szczawiowego oraz azotanów. Kwas szczawiowy i szczawiany wiążą wapń zawarty w roślinie, co sprawia, że jest on niedostępny dla organizmu człowieka.

Ze względu na swoje walory smakowe oraz wartość odżywczą, szpinak znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Może być spożywany na świeżo bądź po przetworzeniu. Doskonały jako dodatek do makaronów, naleśników, zup, sałatek.

Wymagania

Warzywo preferuje klimat chłodniejszy i bardziej wilgotny, dlatego najlepiej udaje się w miesiącach wiosenno- jesiennych. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2- 4 °C. Roślina długiego dnia, która w okresie letnim, kiedy jest wyższa temperatura oraz mało wilgoci, wydaje bardzo dużo pędów kwiatostanowych i traci na wartości. Preferuje stanowisko słoneczne, zaciszne, podłoże żyzne, gliniasto- piaszczyste, dostatecznie wilgotne o odczynie obojętnym.


Uprawa i pielęgnacja

 

Szpinak jest warzywem charakteryzującym się krótkim okresem wegetacji i uprawiany jest jako przedplon bądź poplon. Zależnie od potrzeb, może być wysiany w marcu (pod osłonami) na zbiór wiosenny, przypadający na maj i czerwiec. Na zbiór jesienny (październik- listopad) szpinak wysiewamy na początku sierpnia. Jeżeli mamy zamiar zimować szpinak i spożywać  już w kwietniu, warzywo wysiewamy na przełomie sierpnia i września. Zależnie od terminu siewu należy dobrać odpowiednie nasiona.

Warzywo wysiewamy na odchwaszczonej i uprawionej glebie. Najlepiej podłoże nawieźć dobrze przerobionym kompostem, który nie tylko wzbogaci podłoże w  składniki odżywcze, ale także poprawi jego strukturę. Na glebach piaszczystych, to zabieg bardzo istotny, ponieważ próchnica zwiększa poziom magazynowania wody przez glebę, co jest ważne w uprawie szpinaku, który do prawidłowego rozwoju potrzebuje stałej wilgoci. W przypadku niedostatecznej wilgoci liście stają się sztywne,  łodygi bardziej wyrośnięte.

Szpinak sieje się  w rzędy w odległości co 20- 25 cm, a głębokość siewu powinna wynieść 2-4 cm. W przypadku zbyt gęstego siewu, szpinak należy przerwać, zostawiając rośliny co 5- 10 cm. Ta odległość jest konieczna, jeżeli chcemy uzyskać dorodne rozety. W czasie wegetacji warzywo należy podlewać, usuwać chwasty, spulchniać podłoże, a w razie konieczności także zasilić, najlepiej nawozami organicznymi. Ponieważ wegetacja szpinaku jest krótka już do dwóch miesięcy uzyskamy warzywo gotowe na zbiór.

W przypadku siewu szpinaku na przezimowanie, warzywo należy okryć np. agrowłókniną, słomą itp., zwłaszcza jeżeli zima jest bezśnieżna i mroźna.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz