Newsletter serwisu


Uprawa dyni

W naszym kraju uprawiane są zarówno Banie czyli dynie olbrzymie jak i dynie zwyczajne.  Największym zainteresowaniem cieszą się te warzywa w święto halloween, gdy „dyniowe głowy” zdobią wejścia do domów i wystawy sklepów.

W skład grupy dyń zwyczajnych, wchodzą między innymi:  kabaczek, patison i  cukinia.

Kabaczek.

Najczęściej  uprawiają go Anglicy, Rosjanie, Turcy i Włosi. Niektórzy określają warzywo jako dynię szparagową.

W odróżnieniu od dyni kabaczki są dużo mniejsze i wydłużone.  Osiągają wagę około trzech kilogramów.

Patison

Warzywo ma kształt określany przez znawców jako „płaski dysk z ząbkowanym brzegiem”. Jest białego koloru i nadaje się zarówno do jedzenia na surowo jak i do konserwowania.

Cukinia.

Jest warzywem przypominającym wyglądem ogórek, jednak jest od niego bardziej wydłużona.  Ma kolor ciemnozielony, czasami  żółty i  osiąga wagę około trzech kilogramów.
Warzywa mają mało kalorii i są lekko strawne dlatego warto je spożywać.

Banie czyli dynie olbrzymie.

Te wielkie dynie idealnie zdobią ogród jesienią. Większość bań nadaje się do jedzenia, ale również wśród nich jaki u dyni zwyczajnej  pojawiają się odmiany jedynie ozdobne.  Łodygi dyni olbrzymiej  dorastają do pięciu metrów wysokości. Warzywa zawierają w sobie jadalny, bezwłóknisty miąższ.  Banie mogą ważyć nawet około pięćdziesięciu kilogramów.

Dynie ozdobne.

Dynie ozdobne służą nam jedynie do dekorowania pomieszczeń czy ogrodów. Zdecydowanie ich nie spożywamy.  Są cenione ze względu na kształty i kolory.

Uprawa dyni.

Stanowisko – Dynie lubią rosnąć na miejscach jasnych i ciepłych. Rosnąc w cieniu wydają mizerne plony.

Podłoże – Najlepsza dla warzywa jest ziemia przepuszczalna i żyzna, która zawiera sporo azotu.

Podlewanie –   Przed zawiązaniem się owoców roślinę podlewamy umiarkowanie, nadmiar wody przyczynia się do wzrostu liści. Natomiast, gdy pojawiają się dynie podlewamy warzywo obficie. 

Rozmnażanie –  Roślinę rozmnażamy z nasion czyli w tym przypadku z pestek, wysiewając je do gruntu na początku maja. Możemy, także uprawiać dynię z rozsady, wtedy szybciej otrzymamy warzywa.

Temperatura –  Aby warzywo mogło się prawidłowo rozwijać potrzebuje temperatury około dwudziestu pięciu stopni. Najniższa dopuszczalna temperatura to około dziesięciu stopni. Przy temperaturze zero stopni warzywo zamiera.

Dynia jest dojrzała, gdy….

Przy puknięciu w nią wydaje ona głuchy odgłos.

Przechowywanie dyni.

Dynie zbieramy od lipca, aż do przymrozków. Zrywamy je z szypułkami. Dynie ozdobne i Banie muszą być w pełni dojrzałe, żeby można je było zbierać. Warzywo przechowujemy  w przewiewnym miejscu w temperaturze około dziesięciu stopni. Dynię ozdobną przechowuje się w temperaturze pokojowej.

Zastosowanie.

Szczególnie atrakcyjnie wyglądają w ogrodzie dynie olbrzymie, jednak żeby je uprawiać, trzeba mieć działkę o dużej powierzchni.

W pestkach dyni zawarty jest cynk, który pomaga przy problemach z prostatą oraz przy nie gojących się ranach. Poza tym cynk działa korzystnie na strukturę włosów i paznokci oraz wygląd cery.

Agnieszka Krakowiak


Oceń artykuł:
przetwarzam....
3.33 / 6 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: DyniaHalowen

dostałem na urodziny dynie halowen i inne nasiona do czego służy ta dynia do robienia ozdób czy do robienia jedzenia

dodał: Mikołaj 2012-07-24 20:54:55


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]