W naszym kraju uprawiane są zarówno Banie czyli dynie olbrzymie jak i dynie zwyczajne. Największym zainteresowaniem cieszą się te warzywa w święto halloween, gdy „dyniowe głowy” zdobią wejścia do domów i wystawy sklepów.
W skład grupy dyń zwyczajnych, wchodzą między innymi: kabaczek, patison i cukinia.
Kabaczek
Najczęściej uprawiają go Anglicy, Rosjanie, Turcy i Włosi. Niektórzy określają warzywo jako dynię szparagową.
W odróżnieniu od dyni kabaczki są dużo mniejsze i wydłużone. Osiągają wagę około trzech kilogramów.
Patison
Warzywo ma kształt określany przez znawców jako „płaski dysk z ząbkowanym brzegiem”. Jest białego koloru i nadaje się zarówno do jedzenia na surowo jak i do konserwowania.
Cukinia
Jest warzywem przypominającym wyglądem ogórek, jednak jest od niego bardziej wydłużona. Ma kolor ciemnozielony, czasami żółty i osiąga wagę około trzech kilogramów.
Warzywa mają mało kalorii i są lekko strawne dlatego warto je spożywać.
Banie czyli dynie olbrzymie
Te wielkie dynie idealnie zdobią ogród jesienią. Większość bań nadaje się do jedzenia, ale również wśród nich jaki u dyni zwyczajnej pojawiają się odmiany jedynie ozdobne. Łodygi dyni olbrzymiej dorastają do pięciu metrów wysokości. Warzywa zawierają w sobie jadalny, bezwłóknisty miąższ. Banie mogą ważyć nawet około pięćdziesięciu kilogramów.
Dynie ozdobne
Dynie ozdobne służą nam jedynie do dekorowania pomieszczeń czy ogrodów. Zdecydowanie ich nie spożywamy. Są cenione ze względu na kształty i kolory.
Uprawa dyni
Stanowisko – Dynie lubią rosnąć na miejscach jasnych i ciepłych. Rosnąc w cieniu wydają mizerne plony.
Podłoże – Najlepsza dla warzywa jest ziemia przepuszczalna i żyzna, która zawiera sporo azotu.
Podlewanie – Przed zawiązaniem się owoców roślinę podlewamy umiarkowanie, nadmiar wody przyczynia się do wzrostu liści. Natomiast, gdy pojawiają się dynie podlewamy warzywo obficie.
1 komentarzy
Dodał: Mikołaj, Tytuł: DyniaHalowen
dostałem na urodziny dynie halowen i inne nasiona do czego służy ta dynia do robienia ozdób czy do robienia jedzenia