Szczypiorek

Szczypiorek

2 komentarzy

Szczypiorek (Allium schoenoprasum) należy do bylin z rodziny czosnkowatych. Jest jednym z najbardziej znanych warzyw, uprawianych w naszych ogrodach o bardzo wysokich walorach smakowych. Zawiera wiele bardzo istotnych składników, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.


Kilka uwag o pochodzeniu i pokroju
   

Allium schoenoprasum w stanie dzikim można spotkać zarówno w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Osiąga do 30- 50 cm wysokości. Składa się z części podziemnej, którą stanowi kłącze oraz nadziemnej, w postaci cienkich, igiełkowych liści, wewnątrz pustych. Szczypior bardzo się rozrasta, tworząc wręcz darniowe kępy. Istotne jest to, że jego kwitnienie warunkuje rozrost, a więc im obficiej kwitnie, tym mniej się rozrasta. Jego kwiaty są drobne, osadzone na pędach, zebrane w bardzo dekoracyjne, kuliste lub półkoliste baldachy, w barwie różowej lub fioletowej. Okres kwitnienia przypada na maj i czerwiec.


Wymagania klimatyczno- glebowe
   

Chcąc z sukcesem uprawiać szczypiorek należy zapewnić mu odpowiednie warunki. Trzeba przyznać, że warzywno nie należy do roślin wymagających, dlatego też nikt nie powinien mieć problemów z jego uprawą. Wybieramy dla niego stanowisko słoneczne do lekko zacienionego. Pamiętajmy, że lepiej rośnie na stanowisku w pełni nasłonecznionym. Dobrze zimuje, a optymalna temperatura na jego intensywny przyrost wynosi około 20- 30° C. Wymagania glebowe także niewielkie aczkolwiek najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych oraz gliniasto- piaszczystych, dość wilgotnych oraz wapiennych. W przypadku suchszych stanowisk nie będzie w pełni soczysty, a jego smak będzie bardziej ostry.


Uprawa szczypiorku
   

Szczypiorek wysiewamy już w lutym- marcu do inspektu, a następnie w kwietniu sadzimy kępkami, po kilka sztuk  do gruntu, w rozstawie 30 x 20 cm. Możemy także wysiać go bezpośrednio do gruntu w rzędach do 30 cm. Stanowisko powinno zostać  dokładnie odchwaszczone, zwłaszcza z perzu. Gdy rośliny podrosną, należy je rozsadzić, identycznie jak w pierwszym przypadku. Jeżeli szczypiorek rozmnażamy  poprzez podział, najlepiej dokonać tego w okresie wiosennym lub późnym latem, dzieląc kępy ostrym nożem.


Zabiegi pielęgnacyjne
   

Warzywno nie należy do wymagających, a jego pielęgnacja sprowadza się przede wszystkim do systematycznego odchwaszczania, spulchniania podłoża oraz wycinania pędów kwiatostanowych w celu niedopuszczenia do kwitnienia, które jak już wspomniano wcześniej ogranicza rozrost rośliny. W razie potrzeby warzywo dodatkowo nawadniamy. Przed posadzeniem szczypiorku, podłoże warto nawieźć dobrze rozłożonym obornikiem, a w następnych latach w okresie jesiennym stosować dobrze rozłożony kompost. W ostateczności można zastosować nawożenie nawozami mineralnym, zgodnie z dawkami zalecanymi przez producenta.


Zbiór
   

W uprawie gruntowej zbiór rozpoczyna się już wiosną i trwa do jesieni. Polega on na ścięciu liści, które bardzo szybko odrastają, tak więc warzywo można wykorzystywać w sposób ciągły.


czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: Mariola, Tytuł: szczypiorek

    szczypiorek ja sadzę z nasion do długiej doniczki na kuchennym parapecie, i muszę przyznać, że rośnie jak wściekły :)

  2. Dodał: Janek, Tytuł: szczypiorek czy zeilona cebulka

    czy szczypiorek rośnie z cebuli czy z czego ? Z czego jest szczypiorek bo z cebuli jest zielona cebulka a z czego jest szczypiorek ?

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie
Zielnik