Wartość odżywcza owoców
Śliwki węgierki cenione są przede wszystkim za walory smakowe. Mało kto wie, że poza smakiem, owoce węgierki, kryją w sobie wiele składników, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Poza wodą, śliwki zawierają cukry, kwasy organiczne, niewielkie ilości witamin (A, B, C, PP), a także wiele składników mineralnych- potas, wapń, sód, fosfor. Nie zapominajmy także o pektynach, garbnikach, błonniku i enzymach.
Zastosowanie
Śliwki spożywamy na surowo bądź też w formie suszonej oraz w formie przetworów . Węgierki są doskonałe do suszenia, mrożenia i na marmolady. Poza tym można je wykorzystać na kompot, dżemy, soki, a także do wyrobu napojów alkoholowych (śliwowica).
Spożywanie śliwek poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Podatność na szarkę (wirus ospowatości śliwy), sprawia że znaczenie starych odmian, a w tym węgierek zmalało. Nawet tak popularna odmiana jak ‘Węgierka Zwykła’ nie jest zalecana, mimo że nadal jest spotykana w sprzedaży. Szarka jest chorobą wirusową, której nie da się wyleczyć. Jedynym rozwiązaniem jest usunięcie drzewa, aby choroba się nie rozprzestrzeniła się na inne drzewa. Na liściach i owocach porażonego drzewa zaobserwujemy liczne, brunatne palmy. Owoce tracą wartość użytkową, karłowacieją i opadają.
Nie ma antidotum na szarkę, ale możemy jej zapobiegać kupując sprawdzony materiał szkółkarski, bardziej odporne na szarkę odmiany, a także zapobiegając obecności szkodników np. mszyc, które mogą przenosić wirusa.
Z pozostałych chorób należy m.in.:
- brunatna zgnilizna drzew pestkowych ( gnicie owoców),
- torbiel śliw (zniekształcone owoce)
- rdza śliw (rdzawe przebarwienia na liściach)
- dziurkowatość liści
Ze szkodników należy uważać na owocówkę śliwkóweczkę, namiotnika śliwowego, owocnicę żółtorogą, mszycę, szpeciela śliwowego.
Tekst: Grzegorz Bogucki
0 komentarzy