Newsletter serwisu


Najciekawsze odmiany drzew owocowych

Wielu z nas nie wyobraża sobie działki i ogrodu bez drzew owocowych. W ubiegłym stuleciu na działkach dominowały przede wszystkim rośliny uprawiane ze względu na ich smaczne i zdrowe owoce. Obecnie coraz więcej działek przestaje pełnić rolę miejsca, które służy głównie uprawie roślin owocowych i warzyw. Zaczynają pełnić rolę głównie rekreacyjną. Oczywiście mimo tych zmian, drzewa owocowe nadal zajmują bardzo ważne miejsce w nasadzeniach.
   

Prawidłowa ich uprawa wymaga sporo umiejętności i zaangażowania. Tylko dostateczna pielęgnacja zapewni prawidłowy wzrost i obfite owocowanie. Do najczęstszych drzew owocowych spotykanych w sadach i na działkach należą jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie oraz brzoskwinie. Zbiory owoców rozpoczynają się już w okresie letnim i trwają do późnej jesieni. Mając ograniczoną powierzchnię działki nie jesteśmy w stanie posadzić wszystkich dostępnych drzew owocowych, a jedynie wybrać kilka konkretnych reprezentantów. Zróżnicowanie klimatyczno glebowe powoduje, że w danym regionie nie zawsze z sukcesem możemy uprawiać poszczególne odmiany. Przy wyborze gatunków drzew owocowych i ich odmian należy się poważnie zastanowić, aby wybór nie okazał się chybionym. Szczególną uwagę należy zwrócić na:

- wymagania klimatyczne;

- wymagania glebowe;

- upodobania odnośnie konkretnych owoców.

Biorąc pod uwagę wymagania klimatyczne, to klimat Polski podzielony jest na kilka stref, różniących się ilością opadów, długością okresu wegetacji oraz średnią temperatury. Strefę pierwszą stanowi umiarkowanie ciepły obszar zachodniej Polski. Strefa druga obejmuje środkową część kraju, a trzecia wschodnią. Poza nimi jest jeszcze czwarta obejmująca tereny podgórskie i piąta swym zasięgiem obejmująca górzyste obszary Sudetów i Karpat. Każda strefa charakteryzuje się pewnymi cechami, które będą miały znaczący wpływ na zastosowanie konkretnych odmian. Strefa wschodnia jest bardzo mroźna. Górzyste tereny charakteryzują się dużą ilością opadów oraz chłodnym klimatem. Środkowa część Polski pod względem klimatycznym wykazuje duże wahania i zawirowania pogodowe.
   

Wybierając konkretną odmianę zwróćmy uwagę na jej odporność na choroby, szkodniki, jak również na przemarzanie. Poza tym wielkie znaczenie odgrywa także podłoże. Wiadomo, że na suchych, przepuszczalnych glebach nie uda się uprawa jabłoni, że bardziej sprawdzą się brzoskwinie bądź śliwy. Na gliniastym podłożu sprawdzą się grusze oraz jabłonie. Dokonując zakupu zapoznajmy się także z takimi cechami odmian: przydatność danego owocu, okres dojrzewania, możliwości przechowania oraz smaku. Uprawa drzew owocowych daje nam możliwość smakowania owoców smaczniejszych i zdrowszych, aniżeli te dostępne na półkach w markecie. Przy uprawie brzoskwiń możemy mieć problem z częstym ich przemarzaniem. Czereśnie charakteryzują się dużymi rozmiarami, a jabłonie i grusze mogą się poszczycić długowiecznością. Śliwy nie należą do zbyt wymagających.
   

Wśród odmian jabłoni uwagę należy zwrócić na odmiany zróżnicowane pod względem pory kwitnienia tak, aby ich owoce smakować już  w lipcu. W tym okresie owocuje znana wszystkim ‘Oliwka Żółta’ o bardzo smacznych i kwaskowatych owocach. Z odmian jesiennych warto wymienić polską odmianę ‘Delikates’ obficie owocującą o smacznych i aromatycznych owocach. Niestety jest podatna na przemarzanie i zarazę ogniową. ‘Lobo’ charakteryzuje się dużymi i smacznymi owocami. ‘Jonatan’ i ‘Jonagold’ to odmiany zimowe, a do późnozimowych zaliczymy ‘Idared’, ‘Red Delicious’, ‘Boskoop’. Odporność na parcha jabłoni wykazują odmiany m.in., ‘Sawa’, ‘Witos’, ‘Rubinola’, a na przetwory sprawdzą się ‘Antonówka’, ‘Warta’, ‘Rajka’, ‘Sampion’.
   

Grusze zróżnicowane są pod względem smaku, twardości miąższu, okresu dojrzewania. Nie mamy tutaj tak licznej różnorodności odmianowej, jak w przypadku jabłoni. Z odmian letnich warto wymienić ‘Bonkretę Williamsa’ dojrzewającą na przełomie sierpnia i września, znakomitą na przetwory ze względu na swój silny, korzenny posmak. Doskonała także do jedzenia na surowo. Z odmian jesiennych na uwagę zasługuje ‘Bera Hardego’ o silnym wzroście oraz późno wchodzącą w okres owocowania- około siedem lat. Owoce tej odmiany są słodkie i bardzo aromatyczne. ‘Konferencja’ jest odmianą angielską, sprawdzi się do przetworów. Wykazuje odporność na parcha. Do odmian zimowych należy ‘Komisówka’. Jest to stara francuska odmiana, bardzo odporna na parcha, której owoce można przechowywać do końca listopada.
   

Wśród śliw możemy wyróżnić kilka grup m.in. samopylne mirabelki, renklody o dużych, najczęściej deserowych owocach oraz węgierki o wydłużonych owocach. ‘Brzoskwiniowa’ to jedna z bardziej znanych odmian śliw pochodzenia angielskiego. Charakteryzuję się dużymi soczystymi owocami, które dojrzewają około sierpnia. Na przełomie lipca i sierpnia dojrzewają owoce ‘Uleny’, soczyste o miodowym smaku. ‘Wiktoria’  jest odmianą o żółtych, bardzo słodkich i smacznych owocach. Jest to odmiana samopylna preferująca stanowiska ciepłe i osłonięte od wiatru. Dużą wartością przetwórczą odznacza się ‘Węgierka Dąbrowicka’.
   

Wiśnie i czereśnie należą do tego samego rodzaju Cerasus.  ‘Montmorency’ zwana ‘Goryczką Królewską’ jest odmianą wiśni wyhodowaną we Francji. Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem, kulistą koroną ze zwisającymi gałęziami. Należy do odmian bardzo plennych. Jej owoce  są duże o jasnoczerwonej skórce i dojrzewają w połowie lipca. ‘Książęca’ angielskiego pochodzenia znana już w XVII w. Owoce dojrzewają nierównomiernie już w połowie lipca. Są średniej wielkości
o kulistym lub lekko wydłużonym kształcie, bardzo smaczne. Wadą tej odmiany jest jej mała wytrzymałość na wiosenne przymrozki. Warto wspomnieć także o odmianie ‘Łutówka’ bardzo plennej i doskonałej na przetwory. Jedną z bardziej znanych odmian czereśni jest ‘Büttnera Czerwona’ (Poznańska). Niemiecka odmiana wyhodowana jeszcze w XIX w. Należy do najbardziej plennych późnych odmian. Charakteryzuje się silnym wzrostem, jest mało wymagająca, odporna na mrozy
 i mało podatna na choroby. Jej owoce są duże, sercowate, bardzo smaczne, dojrzewające w drugiej połowie lipca. ‘Hedelfińska’  jest odmianą o wysokich właściwościach deserowych. Owoce są duże i bardzo smaczne. Dojrzewają w drugiej połowie lipca. Wadą tej odmiany, jest jej podatność na raka bakteryjnego. Bardzo wczesną odmianą jest ‘Burlat’ której owoce dojrzewają już w czerwcu. Są duże i bardzo słodkie.
   

Brzoskwinie mają spore wymagania, a przede wszystkim są podatne na przemarzanie, które często niweczy starania odnośnie osiągnięcia obfitego owocowania. Najlepsze będą te odmiany, które charakteryzują się późniejszym kwitnieniem. Owoce brzoskwini dojrzewają już w czerwcu. Odmiany wykazujące większą odporność na mróz to ‘Królowa Sadów’ o owocach charakteryzujących się delikatnym smakiem, dojrzewających na przełomie sierpnia i września. Mniej podatną na przemarzanie jest także odm. ‘Reliance’ plenna o soczystych owocach średniej wielkości. Bardziej podatną na przemarzanie jest amerykańska odmiana ‘Amsden’. Należy zaznaczyć, że owoce brzoskwini szybko się psują, więc najlepiej jest jak najszybciej wykorzystać je do przetworów.


Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 1 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]