Drzewa Owocowe - Jabłonie

Drzewa Owocowe - Jabłonie

Skomentuj artykuł

Jabłka to najbardziej znane polskie owoce, a jabłonie są w każdym sadzie. Prawie wszyscy lubią papierówki i mało jest osób, które nie zjedzą z chęcią szarlotki.

Zdarza mi się zjeść kilogram jabłek dziennie i wiem, że dobre jabłko powinno pachnieć, być soczyste i nie za twarde.
Jabłonie to drzewa owocowe pochodzące zarówno z Europy jak i Azji. Aktualnie występuje ponad pięć tysięcy odmian tych drzew.

Rosną one w każdych warunkach, jednak najlepiej odpowiada im podłoże bogate w kompost. Lubią rosnąć zarówno w lekkiej ziemi jak i w gliniastej glebie. Nie należy ich natomiast sadzić na miejscach, gdzie poprzednio rosły jabłonie.

Dołek, który wykopujemy, żeby wsadzić drzewko powinien być dwa razy większy niż bryła korzeniowa. Pierwsze owoce drzewa wydają po sześciu latach od momentu rozpoczęcia hodowli.

Jabłonka sama się nie zapyli, potrzebuje zatem rosnąć w towarzystwie innych drzew.

Jabłka mają kolor począwszy od żółtego poprzez zielony do ciemnoczerwonego. Występują także jabłka w kolorze żółto-czerwonym czy zielono-czerwonym.

Ich smak jest kwaskowaty, czasami gorzki, najlepsze są te kruche i słodkie. Najgorsze twarde i o smaku ugotowanych ziemniaków, który pojawia się, gdy owoce po zerwaniu są za długo przechowywane.

Widok kwitnących jabłoni jest jednym z najpiękniejszych widoków w sadzie. Dorównują mu tylko kwitnące wiśnie oraz brzoskwinie. Kwitnące jabłonie mają kwiaty w kolorze różowym,  lekko czerwonym oraz śnieżnobiałym.

Jabłonie powinno się ciąć dwa razy do roku, w sezonie zimowym oraz letnim. Cięcie drzew zwiększa ich owocowanie. Podczas tego procesu wycinamy stare pędy i gałęzie. Latem skracamy do około dziesięciu centymetrów wyrastające nowe pędy.

Warto posadzić w ogrodzie takie odmiany jabłoni, które posłużą nam do zrobienia dżemu czy ugotowania kompotu z jabłek, ale powinniśmy mieć, również takie, które będziemy  mogli dłużej przechowywać i zjeść w zimie ze smakiem.

Do przechowywania nadają się przede wszystkim owoce odmian późnych.

Ciężko zwalcza się choroby drzew owocowych, dlatego warto sadzić wokół nich takie rośliny jak czosnek, bazylia, szałwia czy aksamitki. Rośliny te odstraszają szkodniki. 

Jabłoń w ogrodzie

 

Odmiany jabłek polecane do jedzenia i na przetwory.

Antonówka

Jabłka zbieramy na początku września. Jabłka są kruche i kwaśne. Większości osób nie smakują Antonówki jedzone na surowo. Dlatego jabłka te polecane są przede wszystkim na przetwory. Pyszny jest dżem z Antonówek i oczywiście szarlotka, przy czym warto dodać przy robieniu dżemu więcej cukru niż w przypadku innych jabłek.  Odmiana ta jest wytrzymała na mróz.

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz