Jabłka to najpopularniejsze owoce w naszym kraju, a jabłonie są najczęściej wybieranymi drzewkami owocowymi w polskich sadach. Okres późnego lata i wczesnej jesieni są szczytem sezonu jabłkowego, a różnorodność odmian i ich urodzajność sprawiają, iż możemy cieszyć się owocami prosto z drzewa przez bardzo długi czas. Dodatkowo prawidłowo przechowywane mogą leżeć przez kolejne tygodnie. Oprócz spożywania ich na surowo, warto zainteresować się również innymi sposobami ich wykorzystania. Desery z jabłek, ciasta, przetwory i różne inne słodkości można spotkać praktycznie w każdym domu, jednak na słoneczne letnio-jesienne dni najlepiej sprawdza się kompot z jabłek, który oprócz swojego wspaniałego smaku i oryginalnego aromatu, cieszy nas orzeźwiającymi właściwościami.
Podobnie jak prawie każdy kompot, tak również kompot z jabłek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Potrzebujemy około 4-6 dużych jabłek na każdy litr wody. Owoce bardzo dokładnie myjemy i cienko obieramy, aby nie tracić zbyt dużo miąższu. Wykrajamy dokładnie gniazda nasienne i tak przygotowane kawałki jabłka (wychodzą ćwiartki lub ósemki), wrzucamy do wody i gotujemy. W momencie, gdy woda się zagotuje dodajemy odrobinę cukru i inne dodatki, jeżeli zachodzi taka potrzeba. Nie gotujemy zbyt długo, aby owoce się nie porozpadały.
Do kompotu wspaniale nadają się lekko kwaskowate odmiany jabłek. Ich ilość może być różna, podobnie jak proporcje z wodą. Po prostu im więcej owoców, tym intensywniejszy smak będzie miał kompot. Możemy użyć jabłek ze skórkami, wtedy uzyskamy ładniejszy kolor i mocniejszy aromat. Wspaniałymi dodatkami są goździk oraz cynamon, które idealnie współgrają smakowo z jabłkami. Dla uzyskania bardziej orzeźwiającego smaku, możemy do kompotu dodać plasterek cytryny lub tylko trochę z niej soku, a także kilka listków mięty. Ogromną zaletą jabłek, jest możliwość łączenia ich z wieloma innymi owocami. Dobrze komponują się w kompocie z truskawek, a także z rabarbarem, owocami leśnymi, gruszkami, morelami, czy śliwkami. Kolejność dodawania poszczególnych owoców w czasie gotowania kompotu nie jest bez znaczenia. Twardsze sztuki dajemy najpierw, a mniejsze później, gdyż w przeciwnym razie rozgotują się.
Jeżeli mamy na to ochotę, kompot z jabłek bardzo łatwo przerobić na zupę owocową. Używamy wtedy trochę więcej owoców i wystarczy zabielić śmietaną, całość zmiksować i podawać np. z makaronem. Idealne rozwiązanie na jeden z posiłków dla dzieci. Schłodzony kompot z jabłek, czy owocowa zupa są wspaniałym pomysłem na upalne dni.
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: Barbara , Tytuł: Piękny ogród
Wasze rady i propozycję są bardzo przydatne i zawsze na czasie. Dzięki!!!