Cięcie bukszpanu

Cięcie bukszpanu

Skomentuj artykuł

Przechadzając się po dużych, zadbanych parkach, bardzo często napotykamy na fantazyjnie prowadzone i przycięte zielone rośliny, które swoimi kształtami przypominają już nie tylko proste figury geometryczne, ale coraz częściej złożone dzieło, a nawet niemalże rzeźbę. Do tego celu można używać kilku gatunków, ale jednym z ciekawszych jest bukszpan, którego uprawa nie jest trudna i nie powinna przysporzyć zbyt wielu kłopotów nawet początkującym ogrodnikom, a zieleń komponuje się przepięknie prawie w każdym ogrodzie. Samo przycinanie nie jest procesem takim łatwym, gdyż towarzyszy mu wiele zasad. Dopiero przestrzegając ich wszystkich będziemy w stanie stworzyć coś, czego pozazdroszczą nam nasi sąsiedzi, a przechodnie nie raz będą zatrzymywali się na chwilę, by rzucić okiem na nasz okaz.

Bukszpan naturalnie występuje w kilkudziesięciu odmianach, ale najczęściej uprawiany jest bukszpan wieczniezielony, zwany też zwyczajnym. Jest to krzew lub niewysokie drzewko, którego pień pokryty jest biało-szarą korą i gęsto zarośnięty gałązkami, pokrytymi dużą ilością zielonych, niedużych, błyszczących listków. Chodź mało spektakularnie, ale roślina ta na przełomie kwietnia i maja przechodzi kwitnienie, wydając małe, bezpłatkowe kwiaty zebrane w grona. W uprawie jest mało wymagający i potrafi wytrzymać nawet przejściowe susze. Ważną cechą jest powolny wzrost, przez co często jest wybierany przez osoby z małą ilością wolnego czasu.


Aby zwiększyć walory ozdobne tego zimozielonego krzewu, wykonuje się regularne jego przycinanie. Zabieg ten jest bardzo ważny i powinniśmy wykonywać go raz, do trzech razy w roku. Takie „rzeźbienie” wykonuje się przede wszystkim w celu uzyskanie regularnych form, takich jak żywopłoty, stożki, czy kule. Dzięki temu bukszpan jest idealnym rozwiązaniem zarówno na obwódki naszego ogrodu, jak również jako swego rodzaju trzon kompozycji roślinnej. Posiadając dorodny okaz tego gatunku, możemy sprawić by górował on nad pozostałymi kwiatami w rabacie, stwarzając oszałamiający efekt.

Cięcie bukszpanu
Cięcie bukszpanu
czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz