Trybula ogrodowa - rośliny lecznicze w ogrodzie

Trybula ogrodowa - rośliny lecznicze w ogrodzie

Skomentuj artykuł

Można się także pokusić o uprawę trybuli w domu, jednak w tym przypadku nie będzie już tak łatwa w uprawie, jak w przypadku uprawy w gruncie. W warunkach domowych należy zapewnić jej temperaturę na poziomie około 15 °C i dużo światła. Może sobie poradzić na chłodniejszym parapecie. Koniecznie należy utrzymać tak istotną dla rośliny wilgotność. Skuteczna uprawa zioła w mieszkaniu daje możliwość korzystania z jej walorów smakowych przez cały rok. Należy wiedzieć, że trybula jest najbardziej wartościowa, gdy jest świeża. Ciężko się przechowuje. Nie warto jej suszyć, gdyż suszenie pozbawia ją smaku i aromatu.

Trybula ogrodowa to cenna roślina przyprawowa o korzenno – słodkawym smaku. W czasach starożytnych rozpowszechniona w  kuchni greckiej i rzymskiej, a obecnie najbardziej popularna w kuchni francuskiej, holenderskiej oraz angielskiej.
 

W naszym kraju rzadziej stosowana, więc nie łatwo ją zakupić. Lepiej samemu ją uprawiać, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Dzięki własnej uprawie każdego dnia można korzystać ze świeżych listków, dzięki czemu potrawy będą  bardziej aromatyczne. Ziele trybuli bardzo szybko traci wysoki poziom swojej aromatyczności. Jej zaletą jest pogłębianie aromatu innych ziół. Doskonale uzupełnia się ze  szczypiorem, estrogenem, bazylią oraz pietruszką. Wykorzystywana m.in. do zup, sałatek, sosów, potraw jajecznych, omletów, drobiu, farszów,  masła ziołowego, często zastępując pietruszkę.
   

Biorąc pod uwagę jej właściwości lecznicze to wynikają one przede wszystkim z zawartości substancji o dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. W składzie ziela, kwiatów, korzeni znajduje się m.in. witamina C, wapń, żelazo, karoten, olejek lotny.  Wpływa ona pozytywnie na problemy trawienne, łagodzi wzdęcia oraz wzmacnia odporność.
   

Trybula to jednoroczne zioło, które z pewnością zasługuje na większe rozpowszechnienie. Ze względu na łatwość uprawy oraz wysoką wartość użytkową powinna znaleźć się w każdej kuchni i wzbogacić ją o specyficzny i bardzo ulotny aromat.

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: