Uprawa jeżyn – owoce w ogrodzie
Nalewka z jeżyn
- 1/4
- Następne
- 1/4
- Następne
Zobacz także
Lista receptur nalewek, które są sporządzane w naszym kraju jest bardzo długa. Niektóre są lepsze, inne gorsze, ale wszystkie znajdą swojego amatora. Jedną z popularniejszych i jednocześnie najsmaczniejszych jest nalewka z jeżyn, czyli tak zwana jeżynówka. Jej przygotowanie nie jest trudne, dzięki czemu każdy z nas może posiadać kilka takich buteleczek w spiżarni, by móc poczęstować swoich znajomych w czasie zimowych spotkań. Jednak na taką ewentualność należy przygotować się wcześniej, już latem, kiedy to owoce jeżyn zaczynają dojrzewać i mają w sobie najwięcej słodyczy.
Wybieramy owoce
Ze względu na trudności z jakimi możemy się spotkać przy zaopatrzeniu w owoce jeżyn, nalewka ta wykonywana jest praktycznie tylko w drugiej połowie lata, kiedy to na stoiskach z owocami widnieją koszyczki z tymi czarnymi specjałami. Najlepszym sposobem na odpowiednie dobranie jeżyn do nalewki jest ich spróbowanie, z czym nie powinno być problemu w przypadku sprzedawców na rynkach lub giełdach owocowych. Owoce powinny być dobrze dojrzałe, ale nie przejrzałe, by nie zaczęły nam się psuć. Dodatkowo najlepsze są te z dużą ilością soku, słodkie i intensywnie wybarwione, co sprawi, iż nasza jeżynówka będzie pełna aromatu i koloru.
Przygotowanie jeżynówki
Składniki:
• 1,5 - 2 kg jeżyn
• 1 kg cukru
• 1 l spirytusu
Nalewka z jeżyn
Przygotowanie:
1. Owoce dokładnie przebieramy, wyrzucając te, które zdążyły nam się zepsuć, dobrze myjemy i osuszamy.
2. Jeżyny układamy do wyczyszczonych i wyparzonych słoików, układając je warstwami na przemian z cukrem. Jednocześnie delikatnie je rozgniatamy, aby szybciej puściły sok, jednak nie zbyt mocno, gdyż z rozgniecionych pestek może uwalniać się goryczka. Dobrze zamykamy i przetrzymujemy przez kilka dni.
3. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakiś tydzień, aby dobrze się zmacerowało.
4. Po tym czasie odcedzamy części stałe owoców od alkoholu i czekamy kolejny tydzień.
5. Następnie filtrujemy i rozlewamy do docelowych butelek. Jeżeli nasza nalewka jest zbyt mocna, możemy ją trochę rozcieńczyć, np. wódką.
6. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Najlepiej smakuje po około pół roku leżenia.
Wszystkie podane wyżej kroki mogą być dowolnie modyfikowane, np. możemy zmieniać ilości składników i czasy „czekania” w kolejnych etapach, gdyż atrakcyjność wyniku końcowego i tak zależy od indywidualnych upodobań. Pamiętajmy jednak, iż owoce nie mogą leżeć w alkoholu dłużej niż około trzy tygodnie, gdyż wtedy z pestek zaczyna wydobywać się goryczka. Jeżeli jeżyny po odcedzeniu wyglądają jakby miały jeszcze w sobie trochę aromatu, możemy zalać je ponownie alkoholem (raczej wódką niż spirytusem). Otrzymamy wtedy może mniej aromatyczną, ale również całkiem smaczną nalewkę.
Nalewka z jeżyn
Ciekawsze dodatki do nalewki z jeżyn
Jeżynówka może być przygotowywana klasycznie, lecz nie musi. Warto całość składników rozdzielić na kilka słoików i w każdym z nich poeksperymentować z dodatkami. Do pierwszego wrzućmy dwa - trzy goździki, do drugiego startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny, do trzeciego wanilię, a czwarty pozostawmy bez zmian. W ten sposób uzyskujemy kilka bardzo podobnych, lecz odrobinę różniących się w smaku nalewek, dzięki czemu w przyszłym roku będziemy mogli stwierdzić, które dodatki najbardziej nam odpowiadają.
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn na miodzie
Kolejnym bardzo ciekawym urozmaiceniem nalewki jeżynowej jest zastosowanie miodu zamiast cukru. Jej przygotowanie różni się odrobinę od poprzedniej.
Składniki:
• 1,5 - 2 kg jeżyn
• 1l wódki
• 0,4 l spirytusu
• około 0,5 kg miodu
Dodaj swój komentarz
Zobacz także
Kategorie
Koniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Aksamitka rozpierzchła – Tagetes patula
Azalia japońska - uprawa, pielęgnacja i odmiany
Million Bells
Nawożenie jabłoni i gruszy
Kalanchoe – uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie
Szczypiorek czosnkowy
Zobacz koniecznie
Polecane
Sonda
Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?
3 komentarzy
Dodał: Michał, Tytuł: Bardzo fajny przepis
Przepis fajny, ale po tygodniu leżenia plecy trochę zaczynają boleć ;)
Dodał: Krystyna, Tytuł: odcedzanie
Do odcedzenia warto wykorzystać gazę lub jakąś pieluchę, wszystkie drobinki zostają na gazie i można pożądanie wycisnąć całość płynów a to nasza nalewka :)
Dodał: zuzana z przemyśla, Tytuł: Bardzo dobra nalewka
Witam przygotowałam nalewkę z przepisu, jest bardzo dobra ale jednocześnie dość mocna, dodałam trochę więcej miodu bo miałam dość kwaśne owoce, serdecznie polecam nalewkę na miodzie