Nalewka z jeżyn

Nalewka z jeżyn

3 komentarzy

Przygotowanie:

1. Owoce przebieramy, dokładnie myjemy i osuszamy.

2. Jeżyny zalewamy całością alkoholu i odstawiamy na maksymalnie dwa tygodnie.

3. Zlewamy alkohol z owoców, zalewamy je miodem i odstawiamy na kilka dni w słońce, regularnie mieszając, ale bez otwierania słoika.

4. Odcedzamy syrop od owoców i mieszamy go ze zlanym wcześniej alkoholem.

5. Odstawiamy na trzy miesiące, a po tym czasie zlewamy znad osadu, który osiądzie na dnie i butelkujemy. Przechowujemy w piwnicy lub spiżarni.



Koszt nalewki z jeżyn

Ceny jeżyn notują znaczne wahania w zależności od pory w jakiej je kupujemy. Na giełdzie owoców może to być od 10 zł za 1 kg, nawet do ponad 30 zł za 1 kg. Pół litra dobrej wódki kosztuje od 25 zł, natomiast pół litra spirytusu od 35 zł. Do tego ponad 3 zł za kilogram cukru i zamykamy się całościowo w kwocie od około 55 zł w górę za 2,5 - 3 litry nalewki z jeżyn. Zabawa ta jak widać jest dużo droższa, niż np. wyrób własnego wina, jednak w tym przypadku nie musimy posiadać specjalnego sprzętu, a i pracochłonność jest dużo mniejsza.

Nalewki owocowe są bardzo smaczne i bardzo łatwo stają się hitem przyjęć lub spotkań ze znajomymi. Jeżynówka jest jedną z lepszych i warto ją przygotowywać obok nalewek z malin, czy innych owoców jagodowych. Dzięki możliwości kombinowania z proporcjami, a także różnego rodzaju dodatkami, za każdym razem możemy przygotowywać inne odmiany tego specjału, co jeszcze bardziej urozmaici naszą spiżarnię. Jeżeli nie smakują nam sztuczne smaki wódek owocowych, jakie można ostatnimi czasy bardzo często spotkać na sklepowych półkach, sięgnięcie po staropolskie przepisy jest rozwiązaniem najlepszym, a różnorodność owoców, z których możemy wytwarzać ten alkohol i ich dostępność przez cały rok sprawiają, że nie będziemy chcieli już wracać do zwykłej „czystej”.
czytaj dalej...

3 komentarzy

  1. Dodał: Michał, Tytuł: Bardzo fajny przepis

    Przepis fajny, ale po tygodniu leżenia plecy trochę zaczynają boleć ;)

  2. Dodał: Krystyna, Tytuł: odcedzanie

    Do odcedzenia warto wykorzystać gazę lub jakąś pieluchę, wszystkie drobinki zostają na gazie i można pożądanie wycisnąć całość płynów a to nasza nalewka :)

  3. Dodał: zuzana z przemyśla, Tytuł: Bardzo dobra nalewka

    Witam przygotowałam nalewkę z przepisu, jest bardzo dobra ale jednocześnie dość mocna, dodałam trochę więcej miodu bo miałam dość kwaśne owoce, serdecznie polecam nalewkę na miodzie

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie