Konfitura z wiśni przepis, jak zrobić konfiturę z wiśni?

Konfitura z wiśni przepis, jak zrobić konfiturę z wiśni?

2 komentarzy

Konfitura z wiśni to smak lata zamknięty w słoiku. Kwaskowe owoce skąpane w gęstym słodkim syropie pachną i smakują znakomicie, zwłaszcza w mroźne zimowe wieczory. Każdy słoiczek będzie prawdziwym skarbem naszej spiżarni, wystarczy jedynie dobry przepis, odpowiednie owoce i odrobina naszej pracy.

Zdrowe wiśnie – wartości odżywcze i kalorie

Wiśnie to jedne z najpopularniejszych letnich owoców, jednak ich smakiem możemy cieszyć się bardzo krótko – bo zaledwie 5-6 tygodni. Najwcześniejsze zbieramy już od końca czerwca, ostatnie, późne wiśnie dojrzewają w trzeciej dekadzie lipca, do pierwszych dni sierpnia. W zależności od odmiany skórka może być krwiście czerwona, a nawet ciemno bordowa. W małym słodko-kwaśnym pestkowcu zamknięta jest kwintesencja słonecznego lata oraz wiele składników odżywczych które wspomagają organizm w regulacji pracy układu pokarmowego, wzmacniają jego odporność, a nawet obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Wiśnie zawierają witaminy: A, B1, B2, C, PP, białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwasy organiczne, potas, wapń, sód, miedz, żelazo, magnez, jod, fosfor. Jednak największym bogactwem wiśni są zawarte w nich przeciwutleniacze, mające działanie przeciwnowotworowe, a także przeciwzapalne. Sok z wiśni przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym, a regularne jedzenie świeżych wiśni chroni przed kamicą nerkową oraz zapobiega niestrawnościom. Poza tym wiśnie zawierają dużo kwasów organicznych, pektyn, antocyjanów i garbników.



Świeże wiśnie są polecane osobom będącym na diecie gdyż mają niski indeks glikemiczny – około 20. Niestety nie każdemu smakują kwaśne surowe wiśnie, co ciekawe ich przetwory mają znacznie więcej zwolenników. Wystarczy dodać łyżeczkę cukru aby zneutralizować kwaśny smak. Niestety po dodaniu do nich cukru wartość IG znacznie wzrasta. To samo jest z kaloriami, świeże owoce mają ich niespełna 50 kcal/100g jednak każde dodane 100g cukru to dodatkowe 405 kcal. Konfitura z wiśni najlepiej smakuje jako dodatek do naleśników, czekolady, ciast i lodowych deserów lub jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki.

Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni

Przepis na konfiturę z wiśni

Podstawowa receptura na konfiturę z wiśni jest bardzo prosta – na każdy kilogram wydrylowanych wiśni (bez pestek) dodajemy kilogram białego cukru. Te dwa składniki  zupełności wystarczą na stworzenie wiśniowej konfitury jednak przepis ten można dowolnie modyfikować. Ilość białego cukru można nieco zwiększyć lub zmniejszyć, a nawet zastąpić go cukrem trzcinowym (brązowym), dodać odrobinę miodu lub karmelu. Doskonałego aromatu doda laska wanilii (nie cukier waniliowy), goździki, kardamon lub laska cynamonu, a nawet płatki róży. W ostatniej fazie gotowania można dodać ulubiony alkohol – koniak, rum lub brandy. Wzbogaci on smak i aromat!

Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni

Uwaga na pestki!

W pestkach wiśni znajduje się trujący kwas pruski. Połknięcia kilku pestek nie jest trujące ale może powodować zawroty głowy, mdłości i wymioty.

Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni

czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: Janina, Tytuł: Konfitura z wiśni z imbirem

    Ja zawsze używam cukier żelujący wg przepisu na opakowaniu. Nie są wtedy zbyt słodkie i dodaję jeszcze starty imbir. Na 1 kg wydrylowanych wośni 1 łyżeczka od herbaty. Poezja.

  2. Dodał: alicja, Tytuł: za słodkie

    kg na kg to sam cukier :( szukam dobrego przepisu ale z tego nie skorzystam

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: