Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Skomentuj artykuł

Lato i jesień, to czas niezwykłej obfitości warzyw i owoców. Niestety, w naszym klimacie nie możemy cieszyć się taką sytuacją zbyt długo, dlatego warto już teraz pomyśleć o przygotowywaniu zimowych przetworów. Dzięki nim w czasie długich, chłodnych miesięcy będziemy mogli wprowadzić do naszej diety nieco wybornego smaku i letniego aromatu.

Szczególnym zimowym przysmakiem są słodkie owoce, zamknięte w małym słoiku pod postacią dżemu, powideł, kompotu czy galaretki. Korzystamy z nich bardzo chętnie dodając do ciast, deserów, naleśników czy chodźmy śniadaniowych kanapek. Ich przygotowanie wymaga wprawdzie pewnego nakładu pracy, ale satysfakcja z własnych, smakowitych powideł czy galaretki naprawdę warta jest takiego wysiłku. Jeśli jednak nie mamy dostatecznie dużo czasu na przygotowanie powideł, a własnoręczne przetwory są naszym marzeniem, spróbujmy przyrządzić dżem. Ten rodzaj przetworów wymaga stosunkowo niedużo pracy i pochłania niewiele czasu, a efekty mogą przejść nasze najśmielsze oczekiwania. Poza tym jeśli lubimy kulinarne eksperymenty, dżemy dają spore pole do popisu.



Przygotowywanie dżemów

Dżem to nic innego jak kawałki owoców uwięzione w półskrzepłej galarecie. Jego przyrządzenie zabiera stosunkowo niewiele czasu i wraz z pracami przygotowawczymi nie powinno zająć więcej niż 2 - 3 godziny (w zależności od ilości gruszek). Zwykle owoców nie smaży się dłużej niż kilkanaście minut, chociaż niektóre przepisy sugerują rozłożenie czasu przygotowania na dwa etapy. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dżem ma już odpowiednią konsystencję, możemy wylać niewielką ilość płynu na zimny talerzyk. Jeżeli kropla nie spłynie, a od razu zgęstnieje, owoce są już gotowe do umieszczenia w słoikach.


Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Wartości odżywcze gruszek

Wśród różnych owoców, które mogą posłużyć nam do przyrządzenia dżemu, dość szczególne miejsce zajmują gruszki. Nie są wprawdzie tak popularne jak truskawki, maliny, wiśnie czy śliwki, ale ich niespotykany smak i wspaniały aromat sprawiają, że nie powinno się o nich zapominać.

Gruszki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. W swoim składzie zawierają szereg witamin (A, C, PP oraz kilka z grupy B), kwasów owocowych (min. jabłkowy), soli mineralnych (przede wszystkim potas, bor i jod, ale także fosfor, wapń, magnez, żelazo czy sód) oraz pektyn, garbników, cukrów i błonnik. Obecne w miąższu komórki kamienne wspomagają pracę jelit, pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom, natomiast inne składniki wspomagają leczenie osteoporozy (bor), chorób tarczycy (jod), chorób układu moczowego (potas) oraz regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi (pektyny i potas).

Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: