Najzdrowsza jest marchewka jedzona na surowo, ale tylko ta z własnego ogródka.
Poza tym bardzo smaczna jest gotowana z groszkiem. Picie soku z marchwi to jeden ze sposobów pomagających w uzyskaniu ładnej opalenizny, ale nie należy go nadużywać.
Uprawa marchwi
Stanowisko – Słoneczne, ciepłe.
Nawożenie – Dobre plony daje nawożenie nawozami organicznymi. Jeżeli nawieziemy ziemię obornikiem to uprawiamy warzywo na drugi rok po dokonaniu tej czynności.
Podlewanie – Warzywo podlewamy, gdy długo nie padają deszcze, żeby nie doprowadzić do przesuszenia ziemi oraz, gdy rosną korzenie marchwi.
Rozmnażanie – Wysiew nasion do wilgotnej gleby zaczynamy pod koniec marca kończymy w czerwcu.
Podłoże – Lekka gleba, piaszczysto-gliniasta, bogata w próchnicę. Na ciężkich glebach rosnąca marchew będzie ulegać zniekształceniu.
Szkodniki i choroby
Jednym z bardziej dokuczliwych szkodników jest Połyśnica Marchwianka. Jeżeli zasadzimy warzywo w miejscach, w których jest dobra cyrkulacja powietrza to będzie ono mniej narażone na atak szkodnika.
Zabiegi pielęgnacyjne
Odchwaszczamy ziemię wokół młodych roślinek, można też delikatnie ją spulchnić. Należy uważać, żeby przy tych czynnościach przez pomyłkę nie wyrwać, także warzywa.
1 komentarzy
Dodał: Łukasz, Tytuł: retan
w tym roku zakładam warzywniak