Przetwory z aronii - zdrowie z ogrodu

Przetwory z aronii - zdrowie z ogrodu

Skomentuj artykuł

Aronie należą do tych krzewów, które nie potrzebują zbytnio naszej opieki i przy minimalnej pielęgnacji doskonale owocują. Jej owoce może nie są najsmaczniejsze przy bezpośrednim spożyciu z krzewu, ale zmienia się to po przetworzeniu. Pamiętajmy, że owoce aronii są jednymi z najbardziej zasobnych w dobroczynne dla nas składniki i regularne ich spożywanie z pewnością wpłynie na poprawę naszego zdrowia oraz odporności.

Aronia to jedna  z wielu przedstawicielek rodziny różowatych
   

Rodzaj Aronia należy do rodziny różowatych- Rosaceae, a więc jest blisko spokrewniona  także z jarzębiną- Sorbus, która podobnie może poszczycić się owocami o zdrowotnych właściwościach. Podobieństwa możemy doszukiwać się w wyglądzie owoców, które u aronii są drobne oraz jabłkowate, zależnie od gatunku, czerwone bądź czarne. Nie sposób nie wspomnieć o walorach dekoracyjnych tego krzewu. Jej liście w okresie wiosenno- letnim są ciemnozielone, natomiast w okresie jesiennym przebarwiają się na jaskrawą czerwień, tak więc są płonącym akcentem w jesiennym krajobrazie. W maju pokrywają się licznymi białymi kwiatami zebranymi w baldachogrona.

   

 

Krzewy aronii naturalnie występują w południowo- wschodniej części Ameryki Północnej. Wyróżniamy trzy gatunki aronii:

- Aronia arbutifolia- aronia czerwona;

- Aronia x prunifolia- aronia śliwolistna;

- Aronia melanocarpa- aronia czarna zwana czarnoowocową.

W uprawie możemy spotkać ostatnią z wymienionych gatunków i to ona jest spotykana w naszych sadach i ogrodach. W Europie pojawiła się dość późno, ale szybko zyskała rozgłos i aprobatę ze strony konsumentów. Obecnie nasz kraj jest liczącym się producentem tych owoców.

Wymagania aronii
   

Aronia melanocarpa  nie osiąga dużych rozmiarów. Jej wysokość wynosi około 2- 2,5 m wysokości, czasami nawet więcej. Jak już wspomniano aronia należy do roślin łatwych i niewymagających w uprawie. Jest bardzo tolerancyjna wobec podłoża, tak więc poradzi sobie zarówno na stanowisku piaszczystym, uboższym w składniki odżywcze jak również na stanowisku wilgotniejszym. Ważne, aby stanowisko było słoneczne, ponieważ w cienistych zakątkach słabiej owocuje, a owoce są jeszcze bardziej cierpkie. Aronia należy także do najbardziej mrozoodpornych krzewów, którym nie groźne są mrozy nawet na poziomie - 30°C – 40°C.
   

czytaj dalej...
Kategorie
Owoce

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz