Newsletter serwisu


Przetwory z aronii - zdrowie z ogrodu

Aronie należą do tych krzewów, które nie potrzebują zbytnio naszej opieki i przy minimalnej pielęgnacji doskonale owocują. Jej owoce może nie są najsmaczniejsze przy bezpośrednim spożyciu z krzewu, ale zmienia się to po przetworzeniu. Pamiętajmy, że owoce aronii są jednymi z najbardziej zasobnych w dobroczynne dla nas składniki i regularne ich spożywanie z pewnością wpłynie na poprawę naszego zdrowia oraz odporności.

Aronia to jedna  z wielu przedstawicielek rodziny różowatych
   

Rodzaj Aronia należy do rodziny różowatych- Rosaceae, a więc jest blisko spokrewniona  także z jarzębiną- Sorbus, która podobnie może poszczycić się owocami o zdrowotnych właściwościach. Podobieństwa możemy doszukiwać się w wyglądzie owoców, które u aronii są drobne oraz jabłkowate, zależnie od gatunku, czerwone bądź czarne. Nie sposób nie wspomnieć o walorach dekoracyjnych tego krzewu. Jej liście w okresie wiosenno- letnim są ciemnozielone, natomiast w okresie jesiennym przebarwiają się na jaskrawą czerwień, tak więc są płonącym akcentem w jesiennym krajobrazie. W maju pokrywają się licznymi białymi kwiatami zebranymi w baldachogrona.

   

Krzewy aronii naturalnie występują w południowo- wschodniej części Ameryki Północnej. Wyróżniamy trzy gatunki aronii:

- Aronia arbutifolia- aronia czerwona;

- Aronia x prunifolia- aronia śliwolistna;

- Aronia melanocarpa- aronia czarna zwana czarnoowocową.

W uprawie możemy spotkać ostatnią z wymienionych gatunków i to ona jest spotykana w naszych sadach i ogrodach. W Europie pojawiła się dość późno, ale szybko zyskała rozgłos i aprobatę ze strony konsumentów. Obecnie nasz kraj jest liczącym się producentem tych owoców.

Wymagania aronii
   

Aronia melanocarpa  nie osiąga dużych rozmiarów. Jej wysokość wynosi około 2- 2,5 m wysokości, czasami nawet więcej. Jak już wspomniano aronia należy do roślin łatwych i niewymagających w uprawie. Jest bardzo tolerancyjna wobec podłoża, tak więc poradzi sobie zarówno na stanowisku piaszczystym, uboższym w składniki odżywcze jak również na stanowisku wilgotniejszym. Ważne, aby stanowisko było słoneczne, ponieważ w cienistych zakątkach słabiej owocuje, a owoce są jeszcze bardziej cierpkie. Aronia należy także do najbardziej mrozoodpornych krzewów, którym nie groźne są mrozy nawet na poziomie - 30°C – 40°C.
   

Aronie należą do tych roślin, które doskonale sprawdzają się w formie luźnych krzewów. Możemy także nabyć aronię w formie szczepionej na pniu. Cięcie powinno zostać dostosowane indywidualnie do każdej rośliny. Ogólnie można stwierdzić, iż aronie nie należą do krzewów wymagających silnego cięcia, zwłaszcza w pierwszych latach po posadzeniu. Ograniczamy się do usunięcia tych pędów, które są uszkodzone bądź negatywnie wpływają na pokrój rośliny. Po kilku latach i rozrośnięciu warto ją odmłodzić, usuwając sześcioletnie pędy.

Odmiany aronii czarnoowocowej

- ‘Viking’
- ‘Aron’
- ‘Neron’
- ‘Galicjanka’

   

Za uprawą aronii czarnoowocowej przemawia także minimalna podatność na choroby i szkodniki. W zasadzie bez stosowania chemii są w stanie zdrowo rosnąć i rozwijać się bez zbytniego narażenia na choroby i szkodniki. Ta odporność sprawia, że aronia należy do najczęstszych krzewów spotykanych w uprawach ekologicznych.

Zawartość owoców
   

Owoce aronii to bogactwo substancji aktywnie czynnych, witamin oraz mikroelementów.

Najważniejsze z nich to:

- antocyjany;
- kwasy organiczne;
- flawonoidy;
- garbniki;
- cukry;
- witaminy (C, PP, B2, B6, E, P, A);
- mikroelementy (mangan, molibden, bor, jod, miedź, żelazo);
- błonnik;
- pektyny.

Aronia a zdrowie człowieka
   

Owoce aronii czarnoowocowej dzięki dużej zawartości składników wykazujących dobroczynny wpływ na organizm człowieka,  sprawiają że krzew aronii powinien znaleźć się w każdym sadzie i ogrodzie. W dobie dominacji chorób cywilizacyjnych warto przychylniejszym wzrokiem spojrzeć na profilaktykę oraz naturalne sposoby zapobiegania chorobom związanym przede wszystkim z układem krążenia. Powszechnie wiadomo, że owoce aronii regulują ciśnienie krwi, utrzymują w dobrej kondycji naczynia krwionośne, a antocyjany wykazują właściwości przeciwutleniające, a więc opóźniają efekty starzenia oraz zwiększają ochronę przed tak powszechnymi nowotworami. Zapobiegają miażdżycy, mają właściwości przeciwkrwotoczne, poprawiają trwanie oraz ogólnie zwiększają naszą odporność.

Zastosowanie aronii
   

Owoce aronii można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni i to nie tylko na przetwory, ale także jako dodatek do  mięs. Z owoców możemy przygotować kompoty, nalewki, soki, przeciery, konfitury, dżemy, susz oraz galaretki. Wyłącznie od naszych upodobań zależy w jakiej formie je utrwalimy i przechowamy w domowej spiżarni.

- Kompoty wykonujemy zalewając świeże owoce wodą z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny.

- Sok możemy uzyskać wykorzystując popularny sokownik, którego działanie opiera się na wykorzystaniu pary wodnej, do wydzielenia soku z owoców. Uzyskany sok odprowadzany jest za pomocą wężyka. Pozostałe owoce można wykorzystać do dżemu. Cena takiego sokownika to około 100 zł, zależnie od funkcjonalności oraz jakości wykonania. Otrzymany sok zależnie od upodobań dosładzamy i pasteryzujemy.

- Konfiturę uzyskamy smażąc owoce z dodatkiem cukru. Zależnie od upodobań możemy dodać sok z cytryny oraz kwaśne jabłka.

- Przecier  jak sama nazwa wskazuje polega na przetarciu owoców z cukrem- z ewentualnym dodatkiem innych owoców.
   

W sieci możemy znaleźć sporo sprawdzonych przepisów na przetwory z aronii. Poza tym mamy bogatą literaturę, tak więc każdy znajdzie coś dla siebie.
   

Na sam koniec proponuję sprawdzony przepis na nalewkę z aronii.

- 80 dag świeżych owoców aronii;
- 0,5 l spirytusu;
- 200 liści wiśni;
- 60 dag cukru;
- 20 g kwasku cytrynowego.

Owoce wraz z liśćmi należy gotować przez 5 minut, po czym odstawić i w takiej formie pozostawić na noc. Następnego dnia należy odcedzić wywar, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, a na samym końcu spirytus. Całość mieszamy i nalewamy do butelek.
   

Aronia czarnoowocowa należy do tych krzewów, których uprawę należy promować. Warto zadbać o to, aby stała się krzewem tak popularnym jak np. porzeczka. Przetwory z aronii odznaczają się wyjątkowym smakiem, a przy tym dostarczają tylu cennych substancji aktywnie czynnych oraz składników mineralnych. Regularne spożywanie przetworów z aronii podwyższa odporność, a więc stajemy się bardziej odporni na niekorzystne czynniki chorobotwórcze. A wiadomo, że lepiej zapobiegać, aniżeli leczyć.


Oceń artykuł:
przetwarzam....
3.88 / 8 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina


Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione kwiaty są koloru

Białego

Czerwonego

Żółtego

Niebieskiego

Różowego

Zielonego

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]