Orzechy - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Orzechy - właściwości, rodzaje i ciekawostki

3 komentarzy

Wśród cennych owoców, jakie daje nam przyroda, znajduje się też spora grupa roślin wydających plon w postaci tzw. orzechów. Na pewno każdy z nas zna ich co najmniej kilka rodzajów, choć znakomita większość to przybysze z ciepłych krajów. W naszych ogrodach możemy spotkać jedynie dwa jadalne orzechy czyli włoski i laskowy. A tak naprawdę miano najprawdziwszego orzecha należy się tylko jednemu z nich - orzechowi laskowemu, gdyż większość owoców z twardą skorupką, które potocznie nazywamy orzechami, z botanicznego punktu widzenia, wcale nimi nie są. Pewnie wielu z was zaskoczy fakt, że popularny orzech włoski, kokos czy pistacja to pestkowce. Natomiast ulubiony fistaszek czyli orzech ziemny, jest bliskim krewnym fasoli i należy do rodziny bobowatych. Mimo to nie ulega najmniejszej wątpliwości, że dla naszego zdrowia to ważna i cenna grupa roślin.
Właściwie wszystkie orzechy są źródłem ogromnej ilości witamin, mikro i makroelementów, białek oraz tłuszczy. Te najbardziej znane i dostępne w naszym kraju, są chętnie używane w każdej kuchni, gorzej z tymi, które nie rosną naturalnie w naszym klimacie. A przecież je też  warto byłoby poznać bliżej.

Przechowywanie orzechów

Każdy, kto tylko może je spożywać, powinien obowiązkowo uwzględnić orzechy w swojej diecie. Jedynie osoby uczulone na ten niestety, dość popularny i silny alergen, nie mogą korzystać z witaminowego bogactwa orzechów. Aby jednak móc bezpiecznie spożywać orzechy i w pełni cieszyć się ich walorami smakowymi oraz zdrowotnymi, należy przestrzegać kilku zasad.

Przede wszystkim nie możemy przechowywać orzechów w miejscu wilgotnym. Są one bowiem szczególnie narażone na atak ze strony groźnych grzybów np. pleśniowych, a takie skażone orzechy nie tylko tracą swoje wartości odżywcze, ale stają się niebezpieczne dla zdrowia. Sięgając po popularne fistaszki, które są ukryte w swojej zewnętrznej skorupce, nie rozłupujmy ich zębami, a rozgniećmy palcami. Dobrze jest też po takiej czynności umyć ręce. Jest to ważne dlatego, że orzeszki ziemne naturalnie rosną ku dołowi i docierają do ziemi. Tam często są narażone na atak grzybów z rodzaju kropidlaków, mających silne działanie rakotwórcze. Wprawdzie po zbiorze orzechy te są poddawane zabiegom odkażającym, ale w temacie bezpieczeństwa naszego zdrowia, ostrożności nigdy nie jest za wiele.

Orzech włoski

Orzech włoski

Wszystkie orzechy należy przechowywać w miejscach chłodnych i ciemnych, aby zawarte w nich tłuszcze nie rozkładały się na związki dla nas niekorzystne. Niektóre najbardziej tłuszczowe orzechy jak np. makadamia, źle przechowywane mogą nawet zjełczeć. Termin przydatności do spożycia zależy od gatunku, ale wbrew obiegowej opinii, orzechów nie powinno przechowywać się dłużej niż kilka miesięcy.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

czytaj dalej...
Kategorie
Zielnik Owoce

Zobacz także

3 komentarzy

  1. Dodał: fauna, Tytuł: Orzechy są naprawdę bardzo dobre

    gdy spróbowałam ich smak poczułam że jest bardzo dobrze

  2. Dodał: janka, Tytuł: mądrość w orzechu zamknięta?

    ciekawa jestem czy lekarze potwierdzą to, że orzechy pomagają na myślenie ;) fakt faktem w sesji zjadam dużo więcej niż w ciągu roku ;)

  3. Dodał: wiwi, Tytuł: Orzechy są super

    Ciekawy artykuł.Lubię orzechy.Bardzo ładne zdjęcia.

Dodaj swój komentarz