Newsletter serwisu


Orzechy - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Wśród cennych owoców, jakie daje nam przyroda, znajduje się też spora grupa roślin wydających plon w postaci tzw. orzechów. Na pewno każdy z nas zna ich co najmniej kilka rodzajów, choć znakomita większość to przybysze z ciepłych krajów. W naszych ogrodach możemy spotkać jedynie dwa jadalne orzechy czyli włoski i laskowy. A tak naprawdę miano najprawdziwszego orzecha należy się tylko jednemu z nich - orzechowi laskowemu, gdyż większość owoców z twardą skorupką, które potocznie nazywamy orzechami, z botanicznego punktu widzenia, wcale nimi nie są. Pewnie wielu z was zaskoczy fakt, że popularny orzech włoski, kokos czy pistacja to pestkowce. Natomiast ulubiony fistaszek czyli orzech ziemny, jest bliskim krewnym fasoli i należy do rodziny bobowatych. Mimo to nie ulega najmniejszej wątpliwości, że dla naszego zdrowia to ważna i cenna grupa roślin.
Właściwie wszystkie orzechy są źródłem ogromnej ilości witamin, mikro i makroelementów, białek oraz tłuszczy. Te najbardziej znane i dostępne w naszym kraju, są chętnie używane w każdej kuchni, gorzej z tymi, które nie rosną naturalnie w naszym klimacie. A przecież je też  warto byłoby poznać bliżej.

Przechowywanie orzechów

Każdy, kto tylko może je spożywać, powinien obowiązkowo uwzględnić orzechy w swojej diecie. Jedynie osoby uczulone na ten niestety, dość popularny i silny alergen, nie mogą korzystać z witaminowego bogactwa orzechów. Aby jednak móc bezpiecznie spożywać orzechy i w pełni cieszyć się ich walorami smakowymi oraz zdrowotnymi, należy przestrzegać kilku zasad.

Przede wszystkim nie możemy przechowywać orzechów w miejscu wilgotnym. Są one bowiem szczególnie narażone na atak ze strony groźnych grzybów np. pleśniowych, a takie skażone orzechy nie tylko tracą swoje wartości odżywcze, ale stają się niebezpieczne dla zdrowia. Sięgając po popularne fistaszki, które są ukryte w swojej zewnętrznej skorupce, nie rozłupujmy ich zębami, a rozgniećmy palcami. Dobrze jest też po takiej czynności umyć ręce. Jest to ważne dlatego, że orzeszki ziemne naturalnie rosną ku dołowi i docierają do ziemi. Tam często są narażone na atak grzybów z rodzaju kropidlaków, mających silne działanie rakotwórcze. Wprawdzie po zbiorze orzechy te są poddawane zabiegom odkażającym, ale w temacie bezpieczeństwa naszego zdrowia, ostrożności nigdy nie jest za wiele.

Orzech włoski

Orzech włoski

Wszystkie orzechy należy przechowywać w miejscach chłodnych i ciemnych, aby zawarte w nich tłuszcze nie rozkładały się na związki dla nas niekorzystne. Niektóre najbardziej tłuszczowe orzechy jak np. makadamia, źle przechowywane mogą nawet zjełczeć. Termin przydatności do spożycia zależy od gatunku, ale wbrew obiegowej opinii, orzechów nie powinno przechowywać się dłużej niż kilka miesięcy.

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Wartości odżywcze i rodzaje orzechów

Orzechy są wprawdzie bardzo kaloryczne, ale nie demonizujmy ich „tłuszczów”, gdyż dostarczają nam też mnóstwa cennych kwasów nienasyconych, które regulują metabolizm i nie pozwalają na nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Garść orzechów w naszej codziennej diecie, to znacznie więcej dobrego niż złego. Pomagają w regulacji pracy różnych organów naszego ciała np. mózgu, przewodu pokarmowego, układu krwionośnego czy serca, wspomagają też wiele procesów życiowych w tym metabolizm. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają stan skóry. Z wielu orzechów wytwarza się cenne oleje jadalne, jak np. olej arachidowy. Niektóre z nich są również ważnym składnikiem kremów pielęgnujących i odmładzających skórę np. olej z orzechów makadamii.

Orzechy

Orzechy

Poniżej w skrócie przybliżę wartości odżywcze oraz inne informacje na temat kilku rodzajów tych smakołyków.

Rodzaj orzecha

Przybliżona zawartość skł. odżywczych w 100g.

Kaloryczność w 100g.

Informacje dodatkowe

Orzech włoski

(Juglans regia)

15 g. białka

18 g. węglowodanów

 5 g. błonnika

oraz:

lipidy, proteiny, kwas lanolinowy,

sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo)

znaczne ilości witamin: E, B3, B5, B6, a także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 650 - 680 kcal

Jeden z najwartościowszych orzechów

- młode orzechy są doskonałe na nalewkę, pomocną przy niestrawności.

- liście to znakomity składnik wywarów ziołowych do pielęgnacji włosów i skóry głowy (przyciemniają kolor włosów)

- stanowi składnik niektórych kremów przyciemniających skórę (samoopalaczy)

- doskonały przy anemii,

- poprawia pracę mózgu,

- obniża poziom złego cholesterolu

Orzech laskowy

(Corylus)

13 g. białka

10 g. węglowodanów

   7g. błonnika

oraz:

sole mineralne (potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, mangan)

znaczne ilości witamin: E, PP oraz B3, B5 i B6, a także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 650 - 695 kcal

Bardzo wartościowe i kaloryczne orzechy

- polecane przy cukrzycy, anemii, chorobach nerek i żołądka

Orzech ziemny

(Arachid hypogaea)

23 g. białka

27 g. węglowodanów

   9g. błonnika

oraz:

sole mineralne (potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk)

znaczne ilości witamin: E, B1, B3, choliny (B4), a także kwasu foliowego

 

ok. 560 kcal

- należy zachować ostrożność przy kontakcie z zewnętrzną osłonką.

- polecane w profilaktyce nowotworowej, wspomagają pracę mózgu i układu krążenia

Pistacja (Pistacja Vera)

20 g. białka

16 g. węglowodanów

 4 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (fosfor, miedź, mangan)

znaczne ilości witamin: B6, B1 oraz E, a także luteiny, zeaksantyny, kwasu foliowego i tłuszczów nienasyconych

 

ok. 630 kcal

Uważane za jedne z najsmaczniejszych orzechów

- poprawia metabolizm oraz wzmacnia zęby

- ze względu na znaczną zawartość luteiny, polecane osobom cierpiącym na choroby oczu

Makadamia

(Macadamia ternifolia)

15 g. białka

13 g. węglowodanów

 3 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, potas)

znaczne ilości witamin: E oraz B1, B9, biotynę, a także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 740 kcal

Jeden z najdroższych i najbardziej „tłustych” orzechów

- doskonale wspomaga regenerację skóry

- obniża poziom „złego cholesterolu”

- są trujące dla psów

- posiadają bardzo twardą łupinę (polecane łuskane)

Nanercz zachodni (Anacardium occidental)

19 g. białka

26 g. węglowodanów

 3 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (fosfor, magnez, żelazo, cynk)

znaczne ilości witamin: C oraz B1, B2, także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 570 - 600 kcal

Popularna nazwa to nerkowiec

- działa wzmacniająco na włosy i paznokcie

- łupiny orzecha mają właściwości odkażające i dezynfekujące

- orzech jest dość oryginalny, gdyż wyrasta na szczycie pękatego owocu, zwanego „jabłkiem nadnerczowym” którego wnętrze jest jadalne, jednak skórka zawiera bardzo drażniący skórę sok

Migdały

(Prunus dulcis)

20 g. białka

13 g. węglowodanów

 7 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk)

znaczne ilości witamin: E oraz B2, B3, także kwasów tłuszczowych omega-3

 

ok. 570 - 600 kcal

- posiadają duże właściwości przeciwutleniające, dlatego zbawiennie działają na skórę i pomagają zapobiegać jej starzeniu się.

- polecane przy kłopotach z krążeniem oraz w profilaktyce nowotworowej

Orzechy

Orzechy

Zastosowanie

Oczywiście to tylko część znanych i spożywanych przez nas orzechów, ale jeśli chcemy popróbować więcej tych przysmaków, możemy poszukać w sklepach jeszcze innych rodzajów, np.: orzechów brazylijskich, kasztanów jadalnych, pekanów czy orzeszków piniowych. Przy czym te ostatnie są na pewno dobrze znane smakoszom kuchni włoskiej, gdyż stanowią jeden z podstawowych składników tradycyjnego pesto. Jeśli więc zdecydujecie się włączyć orzechy do swojej diety, to bez względu na ich rodzaj, zawsze będzie to bardzo dobre posunięcie. W miarę możliwości spożywajcie je na surowo, gdyż wtedy zachowują najwięcej cennych składników.

Dodają wielu potrawom oryginalnego smaku, a do ciast i deserów z orzechami w roli głównej nikogo chyba już nie muszę przekonywać.

Na zakończenie dodam, że wiele orzechów posiada właściwości antyoksydacyjne, które oznaczają spowolnienie procesów starzenia się skóry i jej regenerację. Tak więc dajmy orzechom zielone światło.

Katarzyna Józefowicz

Bibliografa
1.    Dr Ewelina Gudarowska, „ Bogactwo orzechowego świata”, Działkowiec  12/05, str. 37-38
2.    Wikipedia


Oceń artykuł:
przetwarzam....
4.33 / 6 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: Orzechy są super

Ciekawy artykuł.Lubię orzechy.Bardzo ładne zdjęcia.

dodał: wiwi 2012-11-08 23:35:16

Tytuł: mądrość w orzechu zamknięta?

ciekawa jestem czy lekarze potwierdzą to, że orzechy pomagają na myślenie ;) fakt faktem w sesji zjadam dużo więcej niż w ciągu roku ;)

dodał: janka 2012-11-12 16:36:17


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]