Orzechy - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Orzechy - właściwości, rodzaje i ciekawostki

4 komentarzy

Wartości odżywcze i rodzaje orzechów

Orzechy są wprawdzie bardzo kaloryczne, ale nie demonizujmy ich „tłuszczów”, gdyż dostarczają nam też mnóstwa cennych kwasów nienasyconych, które regulują metabolizm i nie pozwalają na nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Garść orzechów w naszej codziennej diecie, to znacznie więcej dobrego niż złego. Pomagają w regulacji pracy różnych organów naszego ciała np. mózgu, przewodu pokarmowego, układu krwionośnego czy serca, wspomagają też wiele procesów życiowych w tym metabolizm. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają stan skóry. Z wielu orzechów wytwarza się cenne oleje jadalne, jak np. olej arachidowy. Niektóre z nich są również ważnym składnikiem kremów pielęgnujących i odmładzających skórę np. olej z orzechów makadamii.

Orzechy

Orzechy

Poniżej w skrócie przybliżę wartości odżywcze oraz inne informacje na temat kilku rodzajów tych smakołyków.

Rodzaj orzecha

Przybliżona zawartość skł. odżywczych w 100g.

Kaloryczność w 100g.

Informacje dodatkowe

Orzech włoski

(Juglans regia)

15 g. białka

18 g. węglowodanów

 5 g. błonnika

oraz:

lipidy, proteiny, kwas lanolinowy,

sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo)

znaczne ilości witamin: E, B3, B5, B6, a także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 650 - 680 kcal

Jeden z najwartościowszych orzechów

- młode orzechy są doskonałe na nalewkę, pomocną przy niestrawności.

- liście to znakomity składnik wywarów ziołowych do pielęgnacji włosów i skóry głowy (przyciemniają kolor włosów)

- stanowi składnik niektórych kremów przyciemniających skórę (samoopalaczy)

- doskonały przy anemii,

- poprawia pracę mózgu,

- obniża poziom złego cholesterolu

Orzech laskowy

(Corylus)

13 g. białka

10 g. węglowodanów

   7g. błonnika

oraz:

sole mineralne (potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, mangan)

znaczne ilości witamin: E, PP oraz B3, B5 i B6, a także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 650 - 695 kcal

Bardzo wartościowe i kaloryczne orzechy

- polecane przy cukrzycy, anemii, chorobach nerek i żołądka

Orzech ziemny

(Arachid hypogaea)

23 g. białka

27 g. węglowodanów

   9g. błonnika

oraz:

sole mineralne (potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk)

znaczne ilości witamin: E, B1, B3, choliny (B4), a także kwasu foliowego

 

ok. 560 kcal

- należy zachować ostrożność przy kontakcie z zewnętrzną osłonką.

- polecane w profilaktyce nowotworowej, wspomagają pracę mózgu i układu krążenia

Pistacja (Pistacja Vera)

20 g. białka

16 g. węglowodanów

 4 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (fosfor, miedź, mangan)

znaczne ilości witamin: B6, B1 oraz E, a także luteiny, zeaksantyny, kwasu foliowego i tłuszczów nienasyconych

 

ok. 630 kcal

Uważane za jedne z najsmaczniejszych orzechów

- poprawia metabolizm oraz wzmacnia zęby

- ze względu na znaczną zawartość luteiny, polecane osobom cierpiącym na choroby oczu

Makadamia

(Macadamia ternifolia)

15 g. białka

13 g. węglowodanów

 3 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, potas)

znaczne ilości witamin: E oraz B1, B9, biotynę, a także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 740 kcal

Jeden z najdroższych i najbardziej „tłustych” orzechów

- doskonale wspomaga regenerację skóry

- obniża poziom „złego cholesterolu”

- są trujące dla psów

- posiadają bardzo twardą łupinę (polecane łuskane)

Nanercz zachodni (Anacardium occidental)

19 g. białka

26 g. węglowodanów

 3 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (fosfor, magnez, żelazo, cynk)

znaczne ilości witamin: C oraz B1, B2, także kwasów tłuszczowych omega-3

ok. 570 - 600 kcal

Popularna nazwa to nerkowiec

- działa wzmacniająco na włosy i paznokcie

- łupiny orzecha mają właściwości odkażające i dezynfekujące

- orzech jest dość oryginalny, gdyż wyrasta na szczycie pękatego owocu, zwanego „jabłkiem nadnerczowym” którego wnętrze jest jadalne, jednak skórka zawiera bardzo drażniący skórę sok

Migdały

(Prunus dulcis)

20 g. białka

13 g. węglowodanów

 7 g. błonnika

oraz:

sole mineralne (fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk)

znaczne ilości witamin: E oraz B2, B3, także kwasów tłuszczowych omega-3

 

ok. 570 - 600 kcal

- posiadają duże właściwości przeciwutleniające, dlatego zbawiennie działają na skórę i pomagają zapobiegać jej starzeniu się.

- polecane przy kłopotach z krążeniem oraz w profilaktyce nowotworowej

Orzechy

Orzechy

Zastosowanie

Oczywiście to tylko część znanych i spożywanych przez nas orzechów, ale jeśli chcemy popróbować więcej tych przysmaków, możemy poszukać w sklepach jeszcze innych rodzajów, np.: orzechów brazylijskich, kasztanów jadalnych, pekanów czy orzeszków piniowych. Przy czym te ostatnie są na pewno dobrze znane smakoszom kuchni włoskiej, gdyż stanowią jeden z podstawowych składników tradycyjnego pesto. Jeśli więc zdecydujecie się włączyć orzechy do swojej diety, to bez względu na ich rodzaj, zawsze będzie to bardzo dobre posunięcie. W miarę możliwości spożywajcie je na surowo, gdyż wtedy zachowują najwięcej cennych składników.

Dodają wielu potrawom oryginalnego smaku, a do ciast i deserów z orzechami w roli głównej nikogo chyba już nie muszę przekonywać.

Na zakończenie dodam, że wiele orzechów posiada właściwości antyoksydacyjne, które oznaczają spowolnienie procesów starzenia się skóry i jej regenerację. Tak więc dajmy orzechom zielone światło.

Katarzyna Józefowicz

Bibliografa
1.    Dr Ewelina Gudarowska, „ Bogactwo orzechowego świata”, Działkowiec  12/05, str. 37-38
2.    Wikipedia

czytaj dalej...

4 komentarzy

  1. Dodał: Meg, Tytuł: Makademia

    To prawda co jest napisane o twardości łupiny tego owocu. Zwykły dziadek do orzechów nie dał mu rady, a dopiero połączone narzędzia w postaci klucza "francuskiego" i "żabki" pomógł przełamać opór orzecha. Za to wysiłek okazał się wart tych zabiegów - jest bardzo smaczny. Polecam też pistację. Ma same plusy :-)

  2. Dodał: fauna, Tytuł: Orzechy są naprawdę bardzo dobre

    gdy spróbowałam ich smak poczułam że jest bardzo dobrze

  3. Dodał: janka, Tytuł: mądrość w orzechu zamknięta?

    ciekawa jestem czy lekarze potwierdzą to, że orzechy pomagają na myślenie ;) fakt faktem w sesji zjadam dużo więcej niż w ciągu roku ;)

  4. Dodał: wiwi, Tytuł: Orzechy są super

    Ciekawy artykuł.Lubię orzechy.Bardzo ładne zdjęcia.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie
Zielnik Owoce