Kiełki - rośliny na kiełki i nasiona

Kiełki - rośliny na kiełki i nasiona

Skomentuj artykuł

Kiełki to nic innego jak naturalna bomba witaminowa. Nie ma potrzeby zajadać się suplementami witaminowymi, aby wzmocnić organizm i poprawić samopoczucie. Zdrowsze będzie spożywanie zielonych kiełków wybranych roślin. Przy systematycznym spożywaniu tych zielonych „witamin” z pewnością zauważymy pozytywne zmiany w naszym organizmie. Moda na kiełki przywędrowała do nas dość niedawno z Zachodu. Jednak ich dobroczynne właściwości znane byłyby już w Starożytnych Chinach. W okresie zimy, kiedy brak jest świeżych i zasobnych w witaminy owoców i warzyw to doskonała alternatywa na dostarczanie organizmowi dobrze przyswajalnych składników odżywczych. Mogą być spożywane bez żadnych dodatków, ale także mogą stanowić dodatek do surówek, sosów, past jak również innych potraw zależnie od upodobań. Doskonale się sprawdzą jako uzupełnienie kanapek. Bez wątpienia wzbogacą dietę o takie składniki, które wzmocnią odporność przed współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi np. rakiem.
   

Wyjątkowość kiełków bierze się stąd, że w nasionach znajduje się wiele wartościowych składników, których celem jest wzmocnienie nowo rozwijającej się rośliny. Stają się aktywne pod wpływem enzymów w momencie kiełkowania. Ważną właściwością uaktywnionych witamin i pozostałych składników odżywczych jest łatwość ich przyswajania przez organizm człowieka.
   

Kiełki produkowane są z wielu nasion, charakteryzujących się dużą zawartością witamin, soli mineralnych oraz aminokwasów. Z najbardziej popularnych należy wymienić rzodkiew, soję, rzodkiewkę, soczewicę, rzeżuchę, słonecznik, fasole mung, kukurydzę. Kiełki zależnie od konkretnych gatunków roślin wykazują także właściwości lecznicze. Nie sposób nie wspomnieć o przeciwdziałaniu nowotworom- np. kiełki z brokułów. Ta właściwość wynika z zawartości sulfofranu, którego jest wielokrotnie więcej, aniżeli w dorosłej roślinie. Kiełki z brokułów podnoszą także odporność organizmu. Zawierają one m.in. witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz żelazo, wapń, potas, selen, białko, kwasy tłuszczowe omega-3. Kiełki rzodkiewki mają właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące oraz podnoszące odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C. Mają dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Rzeżucha zawiera dużo witaminy A, B1, C oraz białka, cukry, składniki mineralne. Kiełki z rzeżuchy obniżają także poziom cukru we krwi. Soczewica jest szczególnie ważna przy diecie kobiet w ciąży dlatego, że zawiera kwas foliowy tak niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka.  Poza tym soczewica ma działanie antywirusowe oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Kiełki słonecznika zawierają m.in. wapń i fosfor, które odgrywają znaczącą rolę przy utrzymaniu dobrego stanu kości oraz zębów. Zawierają także witaminę D i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kiełki sojowe zawierają wiele witamin (m.in. A,B,C i K) i obniżają cholesterol oraz ciśnienie krwi. Bardzo popularne kiełki z fasoli mung oznaczają się bardzo wysoką zawartością białka oraz obniżają cholesterol i przeciwdziałają nowotworom.
   

Kiełki są ogólnodostępne, możemy je kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością oraz typowych sklepach spożywczych. Należy pamiętać, że tylko świeże kiełki odznaczają się wysoką zawartością dobroczynnych dla nas składników. Aby zapewnić sobie stały dostęp do pełnowartościowych kiełków, warto pomyśleć o samodzielnej produkcji. W przypadku zdecydowania się na produkcję kiełków w domowym zaciszu, wykorzystujemy wyłącznie nasiona do tego celu przeznaczone. Tradycyjne nasiona dostępne w sklepach ogrodniczych są zaprawiane środkami chemicznymi, w celu ochrony nasion i roślin przed chorobami. Nasiona na kiełki nie są zaprawione i można je nabyć np. w sklepach ze zdrową żywnością. Na opakowaniu powinno być zaznaczone, że są to nasiona na kiełki.
   

Kiełki możemy uzyskać wykorzystując specjalne pojemniki zwane  kiełkownicami, powszechnie dostępnymi w sprzedaży. Taki pojemnik zdecydowanie ułatwi produkcję i pozwoli na uzyskanie zróżnicowanych kiełków. Zazwyczaj taki specjalny pojemnik składa się z zbiornika na wodę, kilku powierzchni na kiełki oraz pokrywy. Dzięki informacjom dołączonym do takiego zestawu nie będzie problemu z uzyskaniem pełnowartościowych kiełków.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: