Grille ogrodowe

Grille ogrodowe

1 komentarzy

W ostatnich latach można zauważyć w Polsce znaczący wzrost popularności grillowania. Jest to sztuka łatwa, przyjemna i przede wszystkim smaczna. Książka kucharska potraw grillowanych z roku na rok powiększa się. Coraz częściej letnie spotkania ze znajomymi odbywają się przy pieczonej kiełbasce, karkówce lub bardziej wykwintnymi potrawami przygotowywanymi nad żarem. Zajmijmy się więc dzisiaj grillami w naszych ogrodach. Wyróżniamy wiele rodzajów grilli, a poniżej zaprezentujemy niektóre z nich.

Oczywiście najpopularniejszym i jednocześnie najtańszym rozwiązaniem jest grill przenośny. Najprostszą jego formę możemy kupić w supermarkecie już za 30 zł. Są to zwykłe metalowe pojemniki, na trzech lub czterech nóżkach, do których wsypujemy i rozpalamy węgiel lub brykiet, i nad którymi wieszamy ruszt z naszymi smakołykami do przypieczenia. Prawdziwemu mistrzowi grillowania taka najprostsza forma w zupełności wystarczy. Oprócz jego największej zalety, czyli ceny, ma on też kilka innych zalet. Przede wszystkim jest przenośny, możemy ustawić go w dowolnym miejscu i w dowolny sposób. Dzięki temu nie musimy wdychać dymu, jeżeli wiatr wieje w stronę miejsca gdzie siedzimy, gdyż z łatwością przestawimy grilla. Kolejną zaletą jest łatwość czyszczenia takiego urządzenia. Możemy rozłożyć go na drobne części, a sam ruszt, który najbardziej się brudzi w czasie pieczenia, możemy nawet wstawić do zmywarki. Oczywiście grille przenośne nie muszą być małymi, najzwyklejszymi rożnami składającymi się z pojemnika na węgiel i rusztu. W sklepach mamy do wyboru wiele przeróżnych kształtów oraz form, od blaszanych, poprzez żeliwne, po ciekawe i ozdobne przenośne grille z kominkami nad paleniskiem.

 

 

Kolejnym rodzajem grilla jest grill gazowy. Również jest to forma przenośna, jednak w tym wypadku nie rozpalamy węgla, lecz ciepło potrzebne do przypieczenia potraw pochodzi z gazowych palników. Ma to swoje zalety oraz wady. Rozpalenie takiego grilla jest bajecznie proste i możemy sobie wybrać jak mocno ma się rozgrzać. Ponadto możemy go używać w bezpośrednio przy stole, gdyż nie mamy tutaj do czynienia z dymem. Wady są następujące. Potrawy nie mają takiego smaku jak z pieczenia na tradycyjnym węglu drzewnym. W dodatku za każdym razem, gdy chcemy go rozpalić, musimy taszczyć ze sobą butle gazową. Grille gazowe mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zanim taki kupimy, musimy się zastanowić również nad innymi opcjami.

Grile Ogrodowe

czytaj dalej...

Zobacz także

1 komentarzy

  1. Dodał: dzof, Tytuł: murowany grill

    mam zamiar pobudowania grila,wedzarni pieca chlebowego w jednym ,umiem to zrobic od strony fachowej ,moj tata nauczyl mnie byl ,mistrzem od stawiania piecy,pamietam jaki piec byl zbudowany za moich mlodych lat,i jaki byl przepyszny z niego chleb takiego chleba sie kupi oprucz tego przepyszne inne pieczenie iwypieki ciast zachowalem przepisy na starych kartach ,pomoze iwybuduje misyn technik budownictwa robi to doskonale mam juz kosztorys takiego pieca z zadaszeniem ,polecam toinnym bo tosie oplaci podnosi nie tylko wyglod dzialki ,ale tagze smakowite super pieczenie grilowanie i wedzenie.zapraszam do takiej budowy dodam ze w takim piecu mozna to robic nawet zimo.

Dodaj swój komentarz