Inspekt- niewielka „szklarenka”, złożona ze skrzyni oraz okna, w której przygotowuje się m.in. rozsadę warzyw i roślin ozdobnych. Zależnie od powierzchni może posłużyć do uprawy warzyw ciepłolubnych. Wyróżnia się inspekty zimne oraz ciepłe.
Rozsadnik- wydzielone miejsce w ogrodzie, służące do przygotowania rozsady wybranych warzyw i roślin ozdobnych.
Szklarnia- profesjonalna szklarnia jest marzeniem wielu ogrodników amatorów. Powinna znaleźć się, w każdym ogrodzie, gdyż umożliwia uprawę warzyw, a także roślin, wymagających cieplejszych warunków do uprawy, potrzebujących dłuższego okresu wegetacji. Spełnia funkcje, takie jak inspekt, tylko daje większe możliwości. Buduje się ją ze stalowych profili i pokrywa np. szkłem.
Zbiornik na deszczówkę – bardzo przydatny w okresie suszy.
Narzędzia ogrodnicze: m.in. narzędzia do uprawy podłoża (szpadel, spulchniacz, grabie, motyka, widły tradycyjne, widły o płaskich zębach, kultywator), znacznik rzędowy, taczka, konewka, opryskiwacz ręczny i inne.
Składzik – pomieszczenie przeznaczone do przechowywania narzędzi oraz innych przedmiotów, wykorzystywanych w ogrodzie- zazwyczaj wykonany z drewna.
Warzywnik – ogród warzywny
Optymalny czas na założenie ogrodu warzywnego
Planując założenie tradycyjnego ogrodu warzywnego, przygotowania do jego założenia należy rozpocząć już rok wcześniej, odpowiednio przygotowując podłoże pod zasiewy. Podłoże wzbogacamy nawozem organicznym. Można wykorzystać także, potencjał nawozów zielonych. Koniecznie zadbajmy o wyposażanie ogrodu. Na początek niezbędne będą narzędzia ogrodnicze, przydatny będzie także inspekt oraz kompostownik.
Planowanie wysiewów
Zapotrzebowanie
Tworząc ogród warzywny, należy wybrać warzywa, które będą uprawiane na zagonach, a także określić ich ilość. Część warzyw można przechowywać np. w kopcu.
Zróżnicowanie warzyw
Lista warzyw uprawianych w ogrodach warzywnych jest bardzo długa, a do najpopularniejszych należą m.in. marchew, pietruszka, kapusta głowiasta, buraki ćwikłowe, ogórki, cebula, koperek, por, sałata, pomidory, seler, dynia, rzodkiewka.
Wybrane warzywa, uprawiane w ogrodzie warzywnym |
||||||||
Warzywa korzeniowe
|
Warzywa strączkowe
|
Warzywa cebulowe
|
Warzywa psiankowate
|
Warzywa liściowe
|
Warzywa dyniowate
|
Warzywa kapustne
|
Warzywa rzepkowate
|
Pozostałe
|
Marchew
|
Fasola
|
Czosnek
|
Pomidory
|
Szpinak
|
Dynia
|
Kapusta głowiasta
|
Rzodkiewka
|
Chrzan
|
Pietruszka
|
Groch
|
Cebula
|
Oberżyna
|
Sałata głowiasta
|
Kawon
|
Kapusta pekińska
|
Rzodkiew
|
Rabarbar
|
Seler
|
Bób
|
Szalotka
|
Papryka
|
Cykoria sałatowa
|
Ogórek
|
Kapusta czerwona
|
|
Kukurydza
|
Burak ćwikłowy
|
|
Por
|
Rodzynki brazylijskie |
Endywia
|
Melon
|
Kapusta włoska
|
|
Koper włoski
|
Skorzonera
|
|
Szczypiorek
|
|
Szpinak nowozelandzki |
|
Jarmuż
|
|
Szparag
|
|
|
Siedmiolatka
|
|
Roszponka
|
|
Kalafior
|
|
Szczaw
|
|
|
|
|
|
|
Brokuł
|
|
Karczoch
|
|
|
|
|
|
|
Rzeżucha
|
|
Portulaka
|
|
|
|
|
|
|
Kalarepa
|
|
Kard
|
|
|
|
|
|
|
Brukselka
|
|
|
Wysiew warzyw bezpośrednio w grunt
Warzywa można uzyskać z nasion wysiewanych bezpośrednio w grunt bądź też uzyskać z rozsady. Nasiona wysiewamy na uprawione, pozbawione chwastów podłoże. Zazwyczaj stosowany jest siew rzędowy, a więc w niewielkie rowki wysiewamy nasiona, starając się, aby siew nie był za gęsty, choć i tak w okresie późniejszym będzie konieczne przeprowadzenie przerywki. W przypadku dużych nasion np. fasoli, grochu, bobu, można zastosować wysiew gniazdowy, a więc w niewielkim dołku umieszczamy po kilka nasion (3-5) i przysypujemy podłożem. Głębokość siewu należy dostosować do konkretnego warzywa. W przypadku przesuszonego podłoża, wysiane nasiona należy podlać, choć w okresie wiosennym, gdy podłoże zawiera jeszcze wiele wilgoci, zazwyczaj nie jest to konieczne.
Wybrane warzywa wysiewane w okresie wiosennym, bezpośrednio w grunt, to m.in. marchew, pietruszka, bób, cebula, fasola, koper, ogórek, rzodkiewka, rzodkiew, szpinak, szczaw, dynia, groch, roszponka, karczoch.
Warzywa uzyskane z rozsady
Poprzez rozsadę uzyskuje się warzywa, charakteryzujące się długim okresem wzrostu, ciepłolubne bądź też w przypadku, kiedy chcemy uzyskać wcześniejszy zbiór wybranych warzyw np. sałaty. Rozsadę można zakupić bądź samemu przygotować w domu, szklarni, inspekcie, a w przypadku późniejszych warzyw także na rozsadniku.
Uprawa wybranych warzyw z rozsady
|
||
Nazwa rośliny
|
Termin siewu
|
Miejsce siewu
|
Brokuł
|
III- V
|
Inspekt 10- 15°C
|
Jarmuż
|
V
|
Rozsadnik
|
Kapusta wczesna
|
II (1-2)
|
Inspekt 10- 15°C
|
Oberżyna
|
II(3)- III(1)
|
Inspekt 25°C
|
Sałata głowiasta
|
III(3), IV, V, VI, VII(2)
|
Rozsadnik
|
Pomidor
|
III(2-3)- IV(1)
|
Inspekt 18- 20°C
|
Papryka
|
III(1-2)
|
Inspekt 18- 20°C
|
Brukiew
|
V
|
Rozsadnik
|
Kalafior wczesny
|
II(2)- III(1)
|
Inspekt 12- 15°C
|
Kalarepa późna
|
V, VI
|
Rozsadnik
|
Kapusta brukselska
|
IV(2)- V(1)
|
Rozsadnik
|
Cyfry w nawiasach oznaczają, kolejne dekady miesięcy.
Źródło: Działka moje hobby, Warszawa 1982, s. 159-160.
Płodozmian i bioróżnorodność na warzywniku
W uprawie warzyw, ważną kwestią jest m.in. uprawa współrzędna, a także płodozmian. Płodozmian, to inaczej zmianowanie, a więc nie uprawianie na danym zagonie tych samych roślin rok po roku. Tego typu praktyki doprowadzają do wyjałowienia podłoża oraz podwyższenia podatności uprawianych roślin na choroby i szkodniki. Dzięki zmianowaniu, zdrowotność oraz odporność warzyw na szkodniki podwyższa się.
Płodozmian
|
||
Pierwszy rok
|
Drugi rok
|
Trzeci rok
|
A
|
B
|
C
|
C
|
A
|
B
|
B
|
C
|
A
|
A – warzywa strączkowe i sałaty
|
B- warzywa korzeniowe
|
C- warzywa kapustne
|
Źródło: Podstawy ogrodnictwa, red. Ch. Brickell, Poznań 2003, s. 166
Wskazana jest także bioróżnorodność, dzięki której ekologiczna uprawa warzyw jest jak najbardziej możliwa. Uprawa na zagonie warzyw, dobrze oddziałujących na siebie oraz innych roślin sprzyjających np. ziół, pozwoli na zaprzestanie stosowania chemii w ogrodzie bądź też ograniczenia jej, co przełoży się na uzyskanie bardziej zdrowych warzyw.
Korzystne i niekorzystne zestawy w uprawie warzyw
Oddziaływanie korzystne |
|
Cebula
|
Marchew, burak ćwikłowy, sałata, truskawki, koper, rumianek, cząber. |
Cukinia
|
Fasola tyczna, kukurydza, burak ćwikłowy. |
Fasola karłowa
|
Kapusta, sałata, seler, burak ćwikłowy, cząber. |
Groch
|
Marchew, ogórek, cukinia, sałata, kapusta, koper. |
Marchew
|
Cebula, por, sałata, boćwina, szczypior, koper. |
Ogórki
|
Groch, fasola, koper, sałata, por. |
Pomidor
|
Kapusta, szpinak, seler, cykoria sałatowa, pietruszka, nasturcja. |
Por
|
Marchew, seler, pomidory, sałata, kapusta, truskawki. |
Rośliny kapustne
|
Pomidory, ziemniaki, seler, boćwina, burak ćwikłowy, szpinak, sałata, por, groch, rumianek, kminek. |
Sałata głowiasta
|
Wszystkie warzywa i zioła oprócz pietruszki i selera. |
Seler
|
Pomidory, fasola karłowa, kapusta, por. |
Szpinak
|
Wszystkie rodzaje warzyw, mniej korzystny burak ćwikłowy. |
Oddziaływanie niekorzystne |
|
Fasola
|
Cebula, por, czosnek, groch, koper włoski. |
Groch
|
Fasola, por, cebula, pomidor. |
Kapusta
|
Cebula, czosnek, gorczyca. |
Pomidor
|
Koper włoski, ziemniaki, groch. |
Sałata
|
Pietruszka
|
Planowanie warzywnika jest konieczne i pozwala na pełne wykorzystanie całego areału przeznaczonego na warzywa. W uprawie warzyw można spotkać się z określeniem przedplon, plon główny i poplon. Plon główny stanowią warzywa potrzebujące dłuższego okresu wegetacji, natomiast przedplon oraz poplon, obejmują roślinny charakteryzujące się krótkim okresem wzrostu np. sałata, rzodkiewka, kalarepa.
Warzywnik – ogród warzywny
czytaj dalej...
0 komentarzy