Przygotowaną cukinię należy obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć miąższ oraz nasiona. Następnie tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do naczynia, w którym będzie się smażyła. Jeśli lubicie, aby w gładkim dżemie pojawiały się kawałki owocu, możecie część warzywa zetrzeć na tarce, a następnie dorzucić do masy garść cukinii pokrojonych w kostkę.
Dżem z cukinii
Podczas smażenia cukinii nie musimy dodawać do niej wody, gdyż warzywa zawierają mnóstwo soku. Należy najpierw podusić je tak, aby były miękkie i dopiero wtedy dodać sok z cytryny, cukier oraz ewentualnie galaretkę. Wszystko trzeba jeszcze gotować ok. 15 min. na małym ogniu, a tuż przed końcem, dodać przyprawy smakowe.
Gorącą masę od razu przekładamy do przygotowanych (wymytych i wysuszonych) słoiczków i natychmiast mocno zakręcamy. Możemy nawet dla pewności, ustawić słoiki z dżemem na zakrętce czyli „do góry nogami”. Po wystudzeniu, gotowy dżem przechowujemy w chłodnym suchym i ciemnym miejscu.
Przykładowe przepisy, do indywidualnej modyfikacji:
Dżem z cukinii:
- 2 kg. cukinii (bez skórki i nasion)
- 0,7 -1 kg. cukru (do smaku)
- sok z 1-2 cytryn
- smakowy dodatek, w zależności od upodobań (np. otarta skórka cytryny, cukier waniliowy, goździki)
Dżem z cukinii
Dżem z cukinii z galaretką:
- 2 kg. cukinii (bez skórki i nasion)
- 20 – 30 dkg cukru (do smaku)
- 2 opakowania galaretki (najlepiej pomarańczowej lub cytrynowej)
- sok z 1/2 cytryny
Mam nadzieję, że każdy kto skusi się na taki rodzaj przetworów z cukinii, będzie mile zaskoczony ostatecznym rezultatem. A tak oryginalny i własnoręcznie wykonany dżem, będzie wyjątkowym smakołykiem, którym będziemy mogli się delektować podczas długich, zimowych miesięcy.
Katarzyna Józefowicz
0 komentarzy