Newsletter serwisu


Suszone morele - właściwości, kalorie i wartości odżywcze

Suszenie to najstarsza metoda konserwacji żywności. W ten sposób można znacznie wydłużyć przydatność do spożycia wielu produktów – mięs, warzyw i owoców. W tym artykule skupimy się na morelach, gdyż bardzo łatwo można je ususzyć w domu.

Morele to znane na całym świecie owoce pestkowe. Drzewa morelowe można bez większych problemów uprawiać w naszym klimacie, są odporne na zimowe mrozy. Z uwagi na wczesne kwitnienie (już na przełomie lutego i marca ) powinny rosnąć w miejscu słonecznym i osłoniętym przed mroźnymi wiatrami. Świeże morele (z polskich sadów) można kupić na bazarze w okresie wakacji. Niestety nie da się ich długo przechowywać gdyż owoce mają tendencję do szybkiego przejrzewania i gnicia. Na szczęście większość cennych składników zawartych w świeżych morelach można zachować w wyniku ich suszenia. Dzięki tej prostej metodzie owoce będzie można bezpiecznie przechowywać i ich smakiem cieszyć się przez wiele miesięcy. Suszone morele są doskonałym zamiennikiem słodyczy – to świetna przekąska na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Często są dodatkiem do wszelakich ciast, deserów, koktajli mlecznych, płatków śniadaniowych i musli. Są również stosowane jako słodki dodatek sałatek i pieczonych mięs.



Skład i właściwości suszonych moreli

Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych. Dietetycy zalecają aby jeść 10 suszonych moreli każdego dnia. Jako jedne z niewielu suszonych owoców mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Są bardzo bogate w silny utleniacz - beta-karoten, witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas i bor. Poza tym 100 gram suszonych moreli dostarcza do organizmu: 288 kcal, 62 g węglowodanów, 5,4 g białka, zaledwie 1,2 g tłuszczu oraz dużo błonnika.

Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Mają lekkie działanie przeczyszczające, ułatwiają wydalanie nadmiaru wody z organizmu i zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Poprawiają także wygląd skóry, zapobiegają jej starzeniu i są pomocne w walce z trądzikiem. Leczą anemię i są stosowane pomocniczo w leczeniu chorób oczu. Z uwagi na wysoką zawartość wapnia polecane są osobom zmagającym się z osteoporozą. Szczególnie polecane są kobietom w okresie menopauzy. Mają także właściwości zasadotwórcze, w związku z czym polecane są osobom z nadkwasotą żołądka oraz po wytężonym wysiłku fizycznym.

Suszone morele

Suszone morele

Suszone morele ze sklepu

Wyglądają pięknie, są apetyczne, błyszczące i żywo pomarańczowe – tak jakby dopiero co zostały zerwane z drzewa. Niestety to wynik siarkowania – sposobu konserwacji bakalii stosowanego przez wielu producentów. Jeśli owoce sprzedane są w opakowaniu to warto poszukać na nim informacji o sposobie suszenia. Najpewniej natrafimy na określenie – konserwowane siarką lub konserwant E220. Dwutlenek siarki nie jest bardzo szkodliwy, jednak u osób szczególnie wrażliwych mogą występować nudności i bóle głowy. Cześć konserwantu możemy usunąć z owoców poprzez ich 20 minutowe moczenie w ciepłej wodzie. Niesiarkowane morele możemy łatwo rozpoznać po wyglądzie – są ciemne, ceglasto pomarańczowe!

Suszone morele

Suszone morele

Domowe suszenie moreli

Morele przeznaczone do suszenia powinny mieć twardą skórkę i słodki miąższ, unikajmy owoców niedojrzałych oraz przejrzałych - nadmiernie miękkich. Im bardziej uwodnione owoce tym dłużej będą musiały się suszyć. Wybieramy jedynie owoce ze zdrową skórką, bez plam, pęknięć i zniekształceń. Owoce kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy pestkę, tak aby jak najmniej uszkodzić miąższ. Morele można suszyć ze skórką lub bez (aby łatwo zdjąć skórkę owoce należy wcześniej sparzyć wrzątkiem).


Proces suszenia polega na odparowaniu z owoców jak największej ilości wody (nawet 80%). Bardzo ważny jest stały ruch powietrza, który znacznie przyspiesza cały proces.  Doskonałą metodą suszenia moreli jest zastosowanie elektrycznej suszarki lub piekarnika z termoobiegiem (drzwiczki powinny być lekko uchylone). Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 45-50ºC aby woda zawarta w miąższu mogła powoli i stopniowo odparowywać. Wyższa temperatura może spowodować nadmierne „przypieczenie” owoców. W suszarce połówki moreli układamy na kratkach, a w piekarniku na warstwie pergaminu. Raz na jakiś czas owoce obracamy na druga stronę. Pod koniec suszenia podnosimy temperaturę do 60ºC. Proces trwa tak długo aż z owoców przestanie wyciekać sok, a miąższ pozostanie elastyczny. Wysuszone owoce przechowujemy przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętych pojemników do przechowywania żywności. Zbyt długie przechowywanie suszonych moreli prowadzi do utraty koloru, smaku i wielu wartości odżywczych.

Paweł Romanowski

Oceń artykuł:
przetwarzam....
5.00 / 2 razy oceniany

Komentarze do tego artykułu:

Tytuł: Morele Suszone

Szanowny Autorze :) Wszystkie zdjęcia zamieszczone do tego fachowego artykułu pokazują morele suszone z zastosowaniem chemicznego procesu "siarkowania". Powyżej opisane metody suszenia moreli powodują zmianę koloru owocu suszonego na ciemno brązowy. Pozdrawiam

dodał: Mati 2014-09-25 16:17:25


Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?

Nie posiadam roślin

Mniej niż 5

Od 6 do 10

Od 11 do 30

Od 31 do 100

Ponad 100

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]