Suszone morele - właściwości, kalorie i wartości odżywcze

Suszone morele - właściwości, kalorie i wartości odżywcze

1 komentarzy

Suszenie to najstarsza metoda konserwacji żywności. W ten sposób można znacznie wydłużyć przydatność do spożycia wielu produktów – mięs, warzyw i owoców. W tym artykule skupimy się na morelach, gdyż bardzo łatwo można je ususzyć w domu.

Morele to znane na całym świecie owoce pestkowe. Drzewa morelowe można bez większych problemów uprawiać w naszym klimacie, są odporne na zimowe mrozy. Z uwagi na wczesne kwitnienie (już na przełomie lutego i marca ) powinny rosnąć w miejscu słonecznym i osłoniętym przed mroźnymi wiatrami. Świeże morele (z polskich sadów) można kupić na bazarze w okresie wakacji. Niestety nie da się ich długo przechowywać gdyż owoce mają tendencję do szybkiego przejrzewania i gnicia. Na szczęście większość cennych składników zawartych w świeżych morelach można zachować w wyniku ich suszenia. Dzięki tej prostej metodzie owoce będzie można bezpiecznie przechowywać i ich smakiem cieszyć się przez wiele miesięcy. Suszone morele są doskonałym zamiennikiem słodyczy – to świetna przekąska na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Często są dodatkiem do wszelakich ciast, deserów, koktajli mlecznych, płatków śniadaniowych i musli. Są również stosowane jako słodki dodatek sałatek i pieczonych mięs.



Skład i właściwości suszonych moreli

Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych. Dietetycy zalecają aby jeść 10 suszonych moreli każdego dnia. Jako jedne z niewielu suszonych owoców mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Są bardzo bogate w silny utleniacz - beta-karoten, witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas i bor. Poza tym 100 gram suszonych moreli dostarcza do organizmu: 288 kcal, 62 g węglowodanów, 5,4 g białka, zaledwie 1,2 g tłuszczu oraz dużo błonnika.

Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Mają lekkie działanie przeczyszczające, ułatwiają wydalanie nadmiaru wody z organizmu i zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Poprawiają także wygląd skóry, zapobiegają jej starzeniu i są pomocne w walce z trądzikiem. Leczą anemię i są stosowane pomocniczo w leczeniu chorób oczu. Z uwagi na wysoką zawartość wapnia polecane są osobom zmagającym się z osteoporozą. Szczególnie polecane są kobietom w okresie menopauzy. Mają także właściwości zasadotwórcze, w związku z czym polecane są osobom z nadkwasotą żołądka oraz po wytężonym wysiłku fizycznym.

Suszone morele

Suszone morele

czytaj dalej...


Kategorie

Zobacz także

1 komentarzy

  1. Dodał: Mati, Tytuł: Morele Suszone

    Szanowny Autorze :) Wszystkie zdjęcia zamieszczone do tego fachowego artykułu pokazują morele suszone z zastosowaniem chemicznego procesu "siarkowania". Powyżej opisane metody suszenia moreli powodują zmianę koloru owocu suszonego na ciemno brązowy. Pozdrawiam

Dodaj swój komentarz