Kolendra - uprawa, właściwości i zastosowanie

Kolendra - uprawa, właściwości i zastosowanie

Skomentuj artykuł

Kolendra siewna jest rośliną jednoroczną, której częścią użytkową są liście i owoce. Roślina ta stanowi cenne źródło przypraw o silnym aromacie, który u niedojrzałych okazów przypomina wydzielinę pluskwy. Stąd wywodzi się jej łacińska nazwa – Coriandrum – pochodząca od greckiego słowa koris oznaczającego pluskwę. Z czasem gdy roślina w pełni dojrzeje, jej zapach zmienia się na łagodniejszą, nieco cytrynową woń. Owoce natomiast charakteryzują się korzennym aromatem i słodkawym smakiem. Pomimo swojego specyficznego aromatu, kolendra jest bardzo chętnie stosowaną przyprawą w kuchni.

Charakterystyka ogólna

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) z rodziny selerowatych (Apiaceae), jest rośliną o pokroju wzniesionym, osiągającą 70 cm wysokości. Dolne liście są pojedyncze, długoogonkowe, klapowane o szerokich blaszkach. Górne są natomiast podwójnie pierzastodzielne, podobne do kopru. Roślina ta wytwarza kwiatostan typu baldach złożony, na który składają się drobne, jasnoróżowe lub białe kwiaty. Kwiaty są 5-krotne z 1 słupkiem i 5 pręcikami. Kwitnienie trwa od czerwca do lipca. Owocem jest kulista rozłupnie, o średnicy 3-7 mm, złożona z dwóch niełupek. Korzeń jest cienki, palowy, słabo rozgałęziony.


Uprawa

Najlepsze stanowisko pod uprawę kolendry to gleba lekka, ciepła, w miejscu dobrze nasłonecznionym. Nieodpowiednie są tereny o glebie wilgotnej i kwaśnej. Plantację kolendry zakładamy z siewu nasion wprost do gruntu. Nasiona wysiewa się w rzędy co 30-40 cm, w ilości 1,5-2 g/m2 . Nie zalecane jest sąsiedztwo kopru ogrodowego i włoskiego. Termin siewu na zbiór świeżego ziela powinien przypadać na środek lata, a na zbiór owoców na pierwszą połowę kwietnia. Wschody pojawiają się po 15-20 dniach. Kolendrę można uprawiać również w doniczce na balkonie czy parapecie okiennym.

Kolendra

Kolendra

Odmiany

Wśród odmian kolendry uprawianej na nasiona wyróżnia się dwie odmiany botaniczne: kolendrę drobnoowocową i wielkoowocową. Obecnie uprawia się u nas prawie wyłącznie kolendrę drobnoowocową, która charakteryzuje się dłuższym okresem wegetacyjnym, mniejszymi owocami, ale za to większą zawartością olejku eterycznego.

Zbiór surowca

Zielona część kolendry przypomina pietruszkę, lecz jest od niej delikatniejsza, tworząc rozety długich liści o cienkich łodyżkach. Ziele zbiera się, gdy rośliny osiągną pełne rozmiary. Głównym i bardziej znanym surowcem kolendry są owoce – kuliste, żółtobrunatne rozłupki z widocznymi żeberkami. Zbiór owoców przeprowadza się na przełomie lipca i sierpnia. Powinno się je zbierać, gdy pierwsze owoce zaczynają brunatnieć. Deszczowa i zimna pogoda niekorzystnie wpływa na plon nasion.

Kolendra

Kolendra

Kolendra

Kolendra

Zabiegi pielęgnacyjne

W okresie wschodów należy bardzo dbać o usuwanie chwastów z poletka. W przypadku uprawy kolendry jako poplon warto zastosować nawożenie nawozami wieloskładnikowymi w ilości 15g/m2. Jeśli chcemy uzyskać jedynie świeże ziele, należy usuwać pojawiające się kwiatostany, które spowalniają rozwój liści. Ważne jest w tym przypadku również regularne nawadnianie.

Kolendra

Kolendra

czytaj dalej...

Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Koniecznie zobacz: