Kolendra - uprawa, właściwości i zastosowanie

Kolendra - uprawa, właściwości i zastosowanie

Skomentuj artykuł

Właściwości

Ziele kolendry siewnej jest surowcem zawierającym duże ilości witaminy C, karotenu, a także flawonoidów – w tym przede wszystkim rutozydu. Witamina C i flawonoidy działają uszczelniająco na naczynia włosowate, przez co zmniejszają ryzyko powstawania drobnych wylewów, a także  zwiększają odporność na infekcje. Głównym surowcem są natomiast nasiona, zawierające duże ilości olejku eterycznego. Surowiec ten zawiera ponadto flawonoidy, mannitol, sitosterol oraz aromatyczne kumaryny. Składniki aktywne zawarte w nasionach ułatwiają trawienie i działają spazmolitycznie, a ponadto obniżają poziom cukru we krwi i działają przeciwutleniająco.

Kolendra

Kolendra

Olejek kolendrowy

Zawartość olejku eterycznego w nasionach wynosi 0,3-1,2%. Ma on postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy o przyjemnym, charakterystycznym zapachu i łagodnym smaku. Jego głównym składnikiem jest związek terpenowy – linalol, a poza tym występuje w nich pinen, terpinen i geraniol. Charakterystyczny zapach pluskiew zawdzięcza natomiast związkowi o nazwie tridecenal.  Olejek wykazuje właściwości antybakteryjne, spazmolityczne i pobudzające wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Działa przeciwtrądzikowo i przeciwropnie, zapobiega keratynizacji gruczołów łojowych, pobudza udrażnianie przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych. Wcierany w skórę działa przeciwbólowo, i przeciwreumatycznie. Ze względu na obecność furanokumaryn surowiec i olejek może wywoływać reakcje fotouczuleniowe

Kolendra

Kolendra

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: