Dziki majeranek

Dziki majeranek

1 komentarzy

Dziki majeranek znany jest przez prawie każdego, kto próbował swoich możliwości w kuchni. Nie jest to zwykły majeranek, który widnieje na pólkach w sklepie, ale zaraz obok niego często występuje. Używając prawidłowej jego nazwy - lebiodka pospolita, niektórzy zaczną już dobrze kojarzyć, ale dopiero gdy padnie zwrot oregano, prawie każdy z nas zrozumie, czym tak naprawdę jest roślina nazywana dzikim majerankiem właśnie. Warto zaznajomić się z tym ziołem dokładniej, nie tylko by powiększyć nasze kulinarne umiejętności, ale również dlatego, by dołączyć je do listy roślin, które bez problemu możemy sami wyhodować, a później z dumą chwalić się przed znajomymi własnymi zbiorami.

Dziki majeranek - charakterystyka

Roślina ta występuje nie tylko na terenie całego naszego kraju, ale również w całej Europie i nie tylko. Bez problemu natkniemy się na oregano również w Azji oraz północnej części Afryki. Na sztywnej, lekko rozgałęzionej i owłosionej łodydze, wyrastają jajowate liście w kolorze zielonym, całobrzegie i ogonkowe. W górnej części pojawiają się niepozorne, białe, często przechodzące w różowe kwiaty, które zebrane w główki, wykazują również walory ozdobne. Cały okaz dorasta nawet do 70 - 80 cm wysokości, a jego charakterystyczną cechą jest bardzo przyjemny, a jednocześnie silny zapach.



Uprawa oraz zbiór dzikiego majeranku

Uprawa dzikiego majeranku nie powinna przysporzyć nam zbyt wielu trudności, gdyż zioła z natury są raczej bezproblemowe. Wybieramy stanowisko słoneczne i raczej osłonięte od wiatru. Nie przeszkadzają mu dość wysokie temperatury, o ile będzie w tym czasie podlewany. Podłoże nie jest bez znaczenia. Może być nawet piaszczyste, jeżeli zachowa lekkość oraz przepuszczalność, a także próchniczy charakter. Dobrze jest wzbogacić je kompostem. Wysiewamy go jeszcze w kwietniu, wysypując nasiona w rządkach w rozsadzie co około 30 cm lub w niedużych zagłębieniach. Do celów przyprawowych używane są liście lebiodki pospolitej wraz z gałązkami, które możemy zbierać od początku jej kwitnienia, ale w pierwszym roku uprawy zaleca się robić to tylko raz. Oregano przycinamy prawie przy samej ziemi, pozostawiając tylko kilkucentymetrową pozostałość.

Dziki majeranek

Dziki majeranek - oregano

Roślina ta jest ziołem wieloletnim oraz mrozoodpornym, dlatego też nie musimy martwić się o przyszłoroczne plony. Warto jednak co pięć lat wysiewać go od nowa, by nasz dziki majeranek zbytnio się nie postarzał. Istnieje łatwy sposób, aby mieć dostęp do tej rośliny na bieżąco, nawet w okresie zimy. Wystarczy zastosować uprawę doniczkową. Jeżeli zagwarantujemy odpowiednie parametry gleby oraz odpowiednią ilość światła, możemy cieszyć się aromatem listków oregano przez cały rok.

Jeżeli zebrane gałązki zechcemy odłożyć na później, należy je odpowiednio przygotować. Po pierwsze suszymy je w temperaturze do 35 stopni. Następnie pozbywamy się twardych części rośliny, pozostawiając tylko te zielone i szczelnie zamykamy je w woreczku lub niedużym pojemniku. Wysuszony dziki majeranek jest bardziej aromatyczny od świeżo zebranego, jednak leżąc w miejscu z ciągłym dostępem powietrza, zaczyna wietrzeć.

Dziki majeranek

Dziki majeranek - oregano

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: M, Tytuł: Marta

    troche sie pogubilam... lebiodka pospolita to dziki majeranek czy oregano?

Dodaj swój komentarz

Zobacz także