Zioło należy do rodziny Wargowych. Jest półkrzewem o różowych lub fioletowych kwiatach, które są drobne i umiejscowione na szczytach łodyg. Przyprawa pochodzi z rejonów morza śródziemnego.
Tymianek sprawia, że potrawy zyskują wyrazisty smak oraz aromat. Zawdzięczamy to właściwościom zioła, w tym jego zapachowi. Przyprawa dorasta do około trzydziestu centymetrów wysokości i jest mocno rozgałęziona. Smak tymianku jest palący i gorzki.
Uprawa tymianku
Stanowisko – Najlepsze dla rośliny jest miejsce nasłonecznione, osłonięte od zimna i wiatru. Przy sadzeniu Tymianku na polu najkorzystniej wybrać dla niego południową stronę.
Podlewanie – Rośliny rosnące na polu podlewamy zawsze, wtedy gdy z powodu braku opadów deszczu podłoże jest za suche. Zioła uprawiane w doniczce podlewamy dwa razy w tygodniu, a latem częściej. Jeżeli jest bardzo ciepłe i suche powietrze, to nawet codziennie.
Podłoże – Najkorzystniejsza dla Tymianku jest ziemia żyzna i przepuszczalna.
Rozmnażanie – Zasadniczo roślinę uprawia się z nasion. Jednak można, również przez podział starszych roślin.
Aby nasiona zakiełkowały potrzebują temperatury około dwudziestu stopni. Na początku kwietnia, albo pod koniec jesieni wysiewamy je do gruntu.
Kwitnienie – Tymianek zakwita w czerwcu i lipcu.
Zabiegi pielęgnacyjne
Polegają one na odchwaszczaniu pola i spulchnianiu ziemi wokół rośliny.
Warto wiedzieć, że …..
Kobiety w ciąży i osoby mające problemy z sercem nie powinny spożywać za dużo tymianku.
1 komentarzy
Dodał: Sebastian, Tytuł: Tymianek i Bazylia
Kupiłem tydzień temu tymianek i bazylię w doniczce. Bazylia ma się dobrze ale tymianek usycha. Nie wiem co jest tego powodem. Może jest zbyt ciepło w mieszkaniu?