Odmiany śliwek - rodzaje śliwek

Odmiany śliwek - rodzaje śliwek

Skomentuj artykuł

Wartość odżywcza owoców

Owoce  śliw składają się przede wszystkim z wody, ale poza nią w składzie chemicznym odnajdziemy wiele innych składników m.in. cukry i kwasy organiczne. Śliwki zawierają także wapń, potas, magnez, fosfor, witaminy B, C i A.

Jakie kryteria uwzględnić przy wyborze śliwy na działkę ?

Przed zakupem śliwy, należy przygotować  jej optymalne stanowisko. Śliwy są wymagające, tak więc aby cieszyć się ich obfitym plonowaniem należy sprostać ich wymaganiom. Drzewka najlepiej zakupić w najbliższej szkółce drzew owocowych, cieszącej się dobrą opinią. Drzewko powinno być w pełni oznaczone. W szkółce można poznać wiele szczegółów o konkretnej odmianie, bardzo przydatnych z praktycznego punktu widzenia. Osoby nie posiadające żadnej wiedzy na tej płaszczyźnie, mogą otrzymać pomoc przy wyborze odmiany. Najlepiej jednak przed udaniem się na zakupy, zapoznajmy się z ofertą, poczytajmy o dostępnych odmianach.

Odmiany śliwek - rodzaje śliwek

Odmiany śliwek - rodzaje śliwek

Przy wyborze śliwy warto zwrócić uwagę na następujące czynniki:

Wytrzymałość na mróz – w zasadzie waha się ona w granicach -25 / -28°C, ale zależnie od odmiany mogą być one mniej lub bardziej podatne na przemarzanie. Zagrożeniem są wiosenne przymrozki. Śliwy najlepiej udają się w łagodniejszym klimacie.

Odporność na choroby-  z pewnością odporność na choroby jest kluczowym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy doborze drzewa owocowego. Z chorób największym problemem jest szarka i monilioza.

Owocowanie i owoce  – śliwy wchodzą dość wcześnie w okres owocowania, a owoce zazwyczaj są średnie do dużych, smaczne w zmiennej barwie. Przy wyborze zwróćmy uwagę czy owoce odmiany są deserowe, a może bardziej na przetwory. Zależnie od odmiany, zmienna jest plenność, w dużej mierze uwarunkowana  przez czynniki klimatyczno- glebowe.

Dojrzewanie owoców – odmiany zróżnicowane są także pod względem dojrzałości zbiorczej owoców. Pod tym względem wyróżniamy odmiany wczesne, średnio wczesne i późne.

Ponieważ śliwy mogą być samopylne i obcopylne, także na ten czynnik należy zwrócić uwagę, jeżeli chcemy się cieszyć satysfakcjonującą plennością zakupionej odmiany.

Odmiany śliwek - rodzaje śliwek

Odmiany śliwek - rodzaje śliwek

Wybrane odmiany śliwy domowej

•    ‘Stanley

Odmiana pochodzenia amerykańskiego, otrzymana na początku XX w i od kilkudziesięciu lat ciesząca się uznaniem. Dostarcza smacznych, deserowych owoców. Silnie rośnie tylko w początkowym okresie, plenna, owoce duże, pokryte ciemną skórką z niebieskawym nalotem. Owoce dojrzewają we wrześniu, a najsmaczniejsze są po pełnym dojrzeniu. Wówczas i żółtawy miąższ jest bardzo smaczny i bez problemu oddziela się od pestki. ‘Stanley’ jest odmianą, która może przemarzać, poza tym należy zapewnić jej jak najbliższe optymalnym warunki do rozwoju. Nie jest podatna na choroby. Jest odmianą samopylną.

•    ‘Węgierka Zwykła

Jedna z najpopularniejszych odmian śliwek, bardzo ceniona ze względu na smaczne owoce. Pod tą nazwą kryje się kilka klonów ‘Węgierki Zwykłej’. Drzewo rośnie średnio silnie, owocowanie rozpoczyna średnio późno. Na odpowiednim stanowisku owoce są średnio duże, a plony dość obfite. Owoce granatowe, pokryte niebieskawym nalotem, miąższ żółty, odchodzący od pestki. Owoce należy zrywać dopiero w drugiej połowie września i w październiku. Z owoców można przygotować smaczne powidła śliwkowe bądź też inne przetwory. Odmiana jest podatna na szarkę, ale dość wytrzymała na mrozy.

•     ‘Węgierka Dąbrowicka

Kolejna węgierka polskiego pochodzenia,  plonuje dość obficie. Owoce smaczne, granatowe z nalotem, średniej wielkości, charakteryzują się średnim okresem dojrzewania (połowa sierpnia). Mogą być traktowane jako owoce deserowe oraz na przetwory. Cenna odmiana, niestety podatna na szarkę. Zapylaczem dla tej węgierki może być ‘Renkloda Ulena’.

•    ‘Renkloda Ulena

Odmiana francuskiego pochodzenia, uzyskana jeszcze w XIX w, ale ciesząca się dużym uznaniem. Warto zwrócić na nią uwagę, ponieważ wcześnie wchodzi w okres owocowania, a poza tym obficie plonuje. Owoce odmiany są duże, dość soczyste, pokryte żółtą skórką, smaczne. Dojrzałość zbiorcza tej odmiany przypada na sierpień. Odmiana silnie rosnąca, mało wrażliwa na mrozy, dająca sobie radę z chorobami. Odmiana samopylna, polecana także na działkę.

•     ‘Renkloda Althana

Odmiana średnio wczesna czeskiego pochodzenia, znana od bardzo dawna i ceniona ze względu na bardzo smaczne owoce. ‘Renkloda Althana’ rośnie średnio silnie, wymagając sprzyjających jej warunków, gdyż ładnie wówczas owocuje. Wchodzi dość szybko w okres owocowania, a jej owoce są średnio duże do dużych. Owocuje dość dobrze. Owoce są smaczne, słodkie, po dojrzeniu pestka ładnie odchodzi od miąższu. Skórka owoców ma barwę w odcieniach różu i żółci, ale pokryta jest ciemniejszym fioletowawym rumieńcem oraz nalotem. Miąższ żółtawy. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Po dojrzeniu delikatne, wrażliwe na uszkodzenia.

‘Renkloda Althana’ jest wartościowym drzewem owocowym, które może zawitać na działkę. Pamiętajmy, że preferuje żyzne, dość wilgotne podłoże oraz osłonięte od wiatru, słoneczne stanowisko. Na otwartych przestrzeniach może przemarzać. Nie jest za bardzo podatna na choroby.
Aby cieszyć się obfitszym owocowaniem, warto posadzić ją w pobliżu zapylacza, a więc innej odmiany np. ‘Renkloda Ulena’

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: