• Tęcza- odmiana bardzo wczesna, której okres wegetacji trwa 3,5 miesiąca. Charakteryzuje się lekko spłaszczonymi cebulami, doskonała do bezpośredniego spożycia.
• Czerniakowska- znana odmiana średnio wczesna o słomkowych łuskach i białym miąższu. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, nadaje się na wcześniejszy zbiór oraz zaliczana jest do odmian plennych.
• Karmen- odmiana charakterystyczna, bo czerwona z białym miąższem z odcieniami fioletu. Dostarcza dużych, bardziej kulistych cebul o łagodnym smaku. Średnio wczesna odmiana dobrze się przechowuje.
Odmiany cebuli
• Kuba F1- przykład mieszańca, odmiana wczesna o brązowej łusce. Nie nadaje się do długotrwałego przechowywania.
• Rawska – od wielu, wielu lat bardzo popularna, średnio wczesna odmiana cebuli, dostarczająca nam kulistych cebul. Cebule pokryte są żółtawą, suchą łuską. Delikatna w smaku, charakteryzuje się białym miąższem. Wykazuje mniejszą wrażliwość na niekorzystne warunki.
• Augusta- odmiana będąca przykładem cebuli zimującej w gruncie.
• Sochaczewska- odmiana wyselekcjonowana z odmiany „Wolska”, także późna, charakteryzująca się wysoką plennością. Cebule kuliste, pokryte żółtawą łuską. Odmiana może być przechowywana do wiosny.
• Wama- odmiana średnio wczesna o żółtej skórce, doskonała do bezpośredniego spożycia, a także dobrze się przechowuje.
• Tandem- odmiana średnio wczesna, plenna o kulistych cebulach, nadająca się także do przechowywania.
• Ławica- odmiana późna o kulistych cebulach, pokryta złocistą skórką. Plenna i dobrze się przechowuje.
Odmiany cebuli
czytaj dalej...
0 komentarzy